Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Project VoorleesExpress

PERSBERICHT

Voortzetting project VoorleesExpress dankzij subsidie gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen heeft deze maand een subsidie van € 140.000 verstrekt aan SCHUNCK Bibliotheek om het project VoorleesExpress in de komende jaren voort te zetten. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen binnen het gezin. Dit heeft als doel de taalontwikkeling te bevorderen. Met deze subsidie kunnen 125 nieuwe gezinnen in Heerlen deelnemen aan dit project.

Belang van taal

Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar oud is, kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat tussen kinderen die samen met hun ouders interactief bezig zijn met taal en kinderen waarbij dit weinig gebeurt. Het is dus belangrijk dat kinderen vanaf jongs af aan gestimuleerd worden om met taal bezig te zijn. Met de VoorleesExpress bezoekt een geïnstrueerde vrijwilliger van de bibliotheek twintig weken lang een gezin waarin een kind moeite heeft met taal. Daarnaast worden er bibliotheekbezoeken georganiseerd om de kinderen kennis te laten maken met de bibliotheek.

“Met het ontwikkelen van taal kun je niet vroeg genoeg beginnen”, aldus wethouder Jordy Clemens. ”Via de VoorleesExpress brengen vrijwilligers leesplezier naar gezinnen in onze hele stad. Dat ondersteunen we als gemeente natuurlijk van harte.”

Taalontwikkeling stimuleren

Samen met de ouders of verzorgers lezen de vrijwilligers de kinderen voor.

Er wordt gekeken naar manieren waarop het kind thuis meer gestimuleerd kan worden in taal. Door de bibliotheekbezoeken maken de kinderen kennis met de bibliotheek en wordt het lezen van boeken laagdrempelig gemaakt. Deelnemende ouders hebben zich vrijwillig en via de peuteropvang of school aangemeld voor dit project en zijn zeer gemotiveerd om hun kinderen te stimuleren in hun taalontwikkeling.

Bankhelpdeskfraude

PERSBERICHT

Vooral ouderen slachtoffer van bankhelpdeskfraude

Stickeractie als geheugensteuntje tegen oplichting

Het aantal aangiften in Limburg tegen zogeheten ‘bankhelpdeskfraude’ is in een jaar tijd verdriedubbeld in Limburg. Bij dit soort criminaliteit doen oplichters zich voor als medewerker van een bijvoorbeeld een bank. Zij zetten mensen onder druk om hun pinpas, pincode of andere gegevens af te staan. Slachtoffers zijn vooral mensen vanaf 50 jaar.

Politie Heerlen en Gemeente Heerlen zijn vandaag een stickeractie gestart in de vorm van delftsblauwe tegeltjes met typische tegeltjeswijsheden. Ze zijn bedoeld als waarschuwing en geheugensteuntje. Handig om op de telefoon of de deur te plakken! Vanaf 20 juni zijn de stickers (gratis) verkrijgbaar bij Politie Heerlen (Stationstraat 13E) of in de publiekshal van het gemeentehuis gemeente Heerlen (Geleenstraat 25).

Wat precies is bankhelpdeskfraude?

Bij dit soort fraude doen oplichters zich voor als behulpzame medewerkers van de bank. Zij bellen plotseling op en zetten mensen onder druk met babbeltrucs. Ook weten ze soms al veel gegevens van het slachtoffer. Of een zogenaamde bankmedewerker meldt zich aan huis, om te “helpen” met een probleem. Deze oplichter probeert de inloggegevens van telefoon, tablet en bankrekening te krijgen, of simpelweg de bankpas met pincode.

 “Belangrijk is dat burgers deze vormen van bankhelpdeskfraude gaan herkennen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden” vertelt teamchef van Politie Heerlen, Ali Sabri. “Door samen te werken met gemeente Heerlen verwachten we de burgers beter te kunnen bereiken, te waarschuwen, preventiemiddelen verschaffen en zo het aantal slachtoffers te verminderen.”

Roel Wever, burgemeester Heerlen en cyberburgemeester Limburg: “Dit soort fraudegevallen is flink gestegen. Dat is zorgelijk. Mensen kunnen daar zelf iets aan doen door zich goed te informeren. En, ik zou het mooi vinden als ook anderen stilstaan bij de ouderen en kwetsbaren in hun familie of omgeving. Hoe weerbaar zijn ze eigenlijk? Je kunt ze waarschuwen en helpen zich veiliger en zekerder te voelen. Alleen dat is al veel waard.” 

Bankhelpdeskfraude herkennen 

Een bankmedewerkers zal nooit vragen nooit naar uw banksaldo, ook niet als controlevraag. Een bank zal nooit bellen om geld over te maken naar een andere rekening, een ‘kluisrekening’ of ‘veilige’ rekening. Een bank zal u niet onder druk zetten om snel te handelen en heeft zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Krijgt u een telefoontje hierover? Ga hier niet in mee en beëindig het gesprek. Bel vervolgens zelf uw bank op zodat u het verhaal kunt controleren.

Wethouder Peters, verantwoordelijk voor het ouderenbeleid: “Omdat ouderen  vaak de dupe zijn van deze vorm van cybercriminaliteit is het ontzettend belangrijk om hen bewust te maken van de handelswijze van deze oplichters, daar draagt deze campagne aan bij. Dus ik zal er dan ook voor zorgen dat deze stickers bij de diverse ouderenplatforms in de stad te verkrijgen zijn.”

Slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude?

–      Doe altijd aangifte bij de politie, dat kan via 0900 -8844 of via de website https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen.

–      Bel direct uw bank op en volg de aanwijzingen op van de bankmedewerker

–      Deel uw verhaal met vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Politie Heerlen en gemeente Heerlen

Voor meer informatie:

https://www.politie.nl/onderwerpen/telefonische-oplichting.html

Heerlen bedankt fietsers

Heerlen bedankt haar fietsers!

Heerlen is trots op haar fietsers en wil ze bedanken voor hun positieve keuze. Daarom staat vrijdag 24 juni het #posifiets Zomer Event voor je klaar op de Bongerd in het centrum van Heerlen. Als fietser wordt je getrakteerd op een gratis gratis #posifiets-check, geef je een draai aan het prijzenrad en geeft het promotieteam je informatie over het nieuwe E-bike deelsyteem van Velocity.

De gratis #posifiets-check

Kom op je fiets naar de stad en doe mee aan de #posifiets-check. Hierbij controleert de mobiele fietsenmaker de belangrijkste onderdelen van je fiets, waaronder verlichting, banden, remmen, bel en reflectors. Kleine reparaties verhelpt de fietsenmaker ter plekke en tijdens het wachten kun je met een draai aan het rad leuke fietsprijsjes winnen. Nieuwe onderdelen voor je fiets zijn voor eigen rekening.

Kennis maken met het E-bike deelstysteem van Velocity?

Ook daarvoor kan je bij het promotieteam terecht. Ze helpen je met het installeren registreren van de Velocity-Mobility app. Daarnaast krijg je van ons een voucher t.w.v. € 5,- waarmee de eerste 1000 geregistreerde ruim 1,5 uur gratis kunnen fietsen.

Wil je alvast meer weten over de Velocity E-bikes? Kijk hier alvast voor meer informatie.

Ben jij erbij?

Je vindt ons op vrijdag 24 juni 2022 van 12:00 tot 16:00 uur op de Bongerd te Heerlen, voor de H&M. 

Kermis Heerlen-Centrum

Ruim 30 attracties voor jong en oud

Kermis Heerlen-Centrum

De voorjaarskermis vindt plaats op 17 tot en met 22 juni op de Bongerd en de Pancratiuspleinen in Heerlen-Centrum. De kermis telt ongeveer 30 attracties met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Daarnaast zijn er spel- en eetkramen aanwezig.

Locatie en opbouw

De attracties komen op de Bongerd en de Pancratiuspleinen en niet, zoals in het  verleden, op het Van Grunsvenplein. De opbouw start op woensdag 15 juni. Deze locaties zijn vanaf dat moment, tot het einde van de kermis, afgesloten voor verkeer. Tijdens de kermis staan er ook attracties op het parkeergedeelte van de Bongerd. De kermisattracties zijn op donderdag 23 juni weer volledig afgebroken.

Openingstijden

De kermis is open vanaf vrijdag 17 juni 16.00 uur. Op zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur en op maandag t/m woensdag vanaf 14.00 uur. Van maandag t/m woensdag mogen de attracties ook al open vanaf 11.00 uur. De sluitingstijd is op vrijdag en zaterdag 01.00 uur en op de andere dagen 24.00 uur.

Familiedag

Op woensdag 22 juni is het familiedag. Dan kunnen de kermisexploitanten korting op hun attracties geven. De korting is voor elke attractie anders en staat vermeld bij de kassa.

Kortingsbonnen voor kinderen

Op verschillende Heerlense basisscholen worden boekjes met kortingsbonnen voor de kermis uitgedeeld. Ook zit er in elk boekje één bon voor een gratis rit in een attractie naar keuze.

Weekmarkten

De levensmiddelenmarkten van zaterdag 18 juni en dinsdag 21 juni worden verplaatst naar de Promenade. De rest van de dinsdagmarkt vervalt voor die dag.

Contact

Bewoners kunnen voor informatie of klachten over de kermis tijdens kantoortijden contact opnemen met de gemeente Heerlen via het telefoonnummer 14045. Voor noodgevallen is dit nummer ook buiten kantooruren te bereiken.

Samenwerking met Alcander en Steunpunt Mantelzorg

Gemeente gaat samenwerking aan met Alcander en Steunpunt Mantelzorg Parkstad

’t Heerlens Heitje zet eerste stap binnen het sociaal domein

Het innovatieve project ’t Heerlens Heitje zet een eerste stap om samen te werken met maatschappelijke organisaties binnen het sociaal domein. Ze heeft in Alcander en Steunpunt Mantelzorg Parkstad aantrekkelijke samenwerkingspartners gevonden. Deze (welzijns)organisaties gaan de komende periode als pilot eigen klussen aanbieden via de app van ’t Heerlens Heitje.

Heerlen startte in 2021 als eerste Europese gemeente een pilot met een digitale munt voor het uitvoeren van klussen door inwoners in hun eigen buurt. Met het project stimuleert ze de burgerbetrokkenheid, de leefbaarheid in de buurten en de lokale economie. Inmiddels zijn er al 143 klussen uitgevoerd en 18 ondernemers aangesloten. Deze aantallen groeien nog steeds. Inwoners en ondernemers die meedoen, zijn enthousiast en zien de meerwaarde van ’t Heerlens Heitje. De samenwerking met Alcander en Steunpunt Mantelzorg Parkstad is een nieuwe mijlpaal binnen het project.

Nieuw soort klussen in de app

De komende periode zetten beide organisaties verschillende karweitjes in de app van ’t Heerlens Heitje. De eerste klus van JENS (onderdeel van Alcander), namelijk het bouwen van een bloembak met het materiaal van een oude zandbak, is al geclaimd en was meteen een succes. En Steunpunt Mantelzorg Parkstad zoekt via ’t Heerlens Heitje inwoners die het leuk vinden om een wandeling te maken met een minder mobiele buurtgenoot.

Inwoners uit Heerlen kunnen deze (sociale) klussen uitvoeren en krijgen daarvoor een vergoeding in de vorm van digitale munten. De verdiende beloning (ook wel: Heitjes) kunnen ze uitgeven bij de aangesloten Heerlense ondernemers.

Klein beginnen

Manager Jacqueline Koenen van welzijnsorganisatie Alcander: “Vanuit Alcander (en de coöperaties Heerlen STAND-BY! en JENS) stimuleren we inwoners van Heerlen om deel te nemen en bij te dragen aan de maatschappij. Dit sluit goed aan bij het gedachtegoed van ‘t Heerlens Heitje. Vandaar dat we elkaar gevonden hebben. Samen gaan we onderzoeken of het platform voor onze organisatie van toegevoegde waarde kan zijn. Onze klussen bieden we aan via de app van ’t Heerlens Heitje. We beginnen klein en bekijken wat we ervan leren. Zien we dat het werkt, dan breiden we het aanbod uit.”

’t Heerlens Heitje is een initiatief van de gemeente Heerlen in samenwerking met Heerlen Mijn Stad, CoTown, Brightlands Smart Services Campus, buurtorganisatie GMS, CBS en de VNG. Het wordt financieel ondersteund door het fonds Urban Innovative Actions (UIA) van de Europese Unie. Meer informatie: www.heerlen.nl/heitje

Heerlen start Sjpruut Sjop

Heerlen start ‘Sjpruut Sjop’

Heerlen krijgt een nieuwe ‘winkel’: de Sjpruut Sjop. Hier kunnen ouders en aanstaande ouders die een steuntje in de rug nodig hebben babyspullen krijgen. Tegelijkertijd wordt de winkel een ontmoetingspunt voor ouders waar zij ook terecht kunnen met hun vragen over zwangerschap, bevalling en opvoeding. Gemeente Heerlen huurt een pand in Heerlen-Noord en geeft Alcander een subsidie om deze voorziening op te zetten en te begeleiden in samenwerking met de Bovengrondse Vakschool. De nieuwe Sjpruut Sjop gaat in september open.

“Elk kind in Heerlen verdient een veilige en gezonde start in een fijne omgeving”, stelt wethouder Jordy Clemens. “We willen ouders hierbij graag ondersteunen. Een bedje kan hierbij bijvoorbeeld al van grote betekenis zijn. De Sjpruut Sjop biedt uitkomst; voor spullen, maar ook voor advies én een luisterend oor van andere ouders in de wijk.”

Kansrijk van start

De Sjpruut Sjop past in de Heerlense aanpak ‘Kansrijk van Start’. Deze aanpak richt zich op de gezondheid van (ongeboren) kinderen in onze stad. Gedachte hierachter is dat de eerste 1000 dagen cruciaal zijn voor een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind. Door ouders en kinderen in die eerste fase te helpen geven we de kinderen een betere start voor de rest van het leven.

Steuntje in de rug

De Sjpruut Sjop is bijvoorbeeld bedoeld voor ouders die problemen hebben en daardoor niet in staat zijn om een babyspullenuitzet aan te schaffen. Voor kleine spullen zoals kleertjes, dekentje en flesjes is dat al geregeld. Ouders krijgen in samenwerking met Stichting Babyspullen een Babystartpakket. Maar er is ook behoefte aan grotere spullen, zoals bijvoorbeeld een bedje, een kinderwagen of een Maxi-Cosi.

Ontmoeting en advies

Behalve voor dit soort spullen kunnen ouders er ook terecht voor ontmoeting met andere (aanstaande) ouders, vragen, een luisterend oor of advies. Dat doen we door de Sjpruut Sjop te koppelen aan bestaande initiatieven vanuit Kansrijk van Start, zoals het Jonge Ouders Project (JOP), de Sjpruutcafés en het Ooievaarsmoedersproject (Alcander/JENS) en het Vraag het aan Sjpruut spreekuur (SCHUNCK).

Opening

De nieuwe winkel wordt gevestigd in Heerlen-Noord waar de behoefte het grootst is. Het is de bedoeling dat de winkel in september open gaat.

Hulp bij bouwplannen

Hulp voor burgers bij (ver)bouwplannen

De gemeente Heerlen krijgt een fysiek omgevingsloket, waar burgers hulp kunnen krijgen als ze plannen hebben om te (ver)bouwen. Het loket gaat open op 14 juli 2022 in het stadskantoor aan de Geleenstraat.

Burgers die willen verbouwen of bouwen hebben te maken met veel wetten en regels. Tegenwoordig staat heel veel informatie online, maar dat blijkt in de praktijk toch niet voor iedereen even gemakkelijk vindbaar. Wethouder Adriane Keulen: “Bij het fysieke omgevingsloket kunnen burgers terecht die graag het gesprek aangaan. Ter plekke krijgen ze uitleg over de meest actuele regels. En ook helpen we ze met het indienen van een digitale aanvraag”.                                               

Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet in werking. Dit betekent onder meer dat veel nieuwe regels en procedures rondom bouwen en verbouwen gaan gelden. Om burgers hierbij behulpzaam te zijn wordt het omgevingsloket ingericht.

Afspraak maken

Het omgevingsloket gaat van start op 14 juli 2022. Burgers kunnen alleen op afspraak terecht bij het Omgevingsloket. Dat kan telefonisch via het klantencontactcentrum. Het spreekuur is elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. Een bezoek aan het Omgevingsloket kost niks. Ondernemers kunnen nog altijd terecht bij het Ondernemershuis met hun vragen over (ver)bouwen, dit blijft onveranderd.

Evaluatie

De gemeente houdt de eerste 4 maanden in de gaten hoe alles loopt en of het loket voldoet aan de behoeften van de burgers. Daarna volgt een evaluatie en kunnen procedures en openingstijden worden aangepast.

Dodenherdenking Heerlen

Nationale Dodenherdenking Heerlen 2022

In vrijheid kiezen

Op woensdag 4 mei wordt in Heerlen de Nationale Dodenherdenking gehouden, met als hoofdthema ‘Vrijheid in Verbondenheid. Genodigden en belangstellenden zijn welkom vanaf 18.20 uur in de hal van het stadskantoor aan de Geleenstraat 25 in Heerlen. Odin Westen, ceremoniemeester en bestuurslid van het 4 en 5 mei comité, heet iedereen welkom.

Locoburgemeester Peter van Zutphen opent de bijeenkomst met een korte overweging over het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’. Nico de Borst, Bestuurslid van Breath Care for Kids, vertelt over zijn persoonlijke inzet voor Oekraïne en spreekt over de nieuwe oorlog in Europa. Scholiere Noor Jacobs van het Eijkhagen college houdt een voordracht. De Akense dichter Josef Gülpers draagt een eigen tekst voor.

Deken Bouman en Dominee Joachim Stegink houden samen een kort meditatief moment rond vrede en vrijheid. Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius zorgt voor de muziek.

Stille tocht

Rond 19.30 uur vertrekken de aanwezigen in een stille tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Om 19.58 uur speelt harmonie T.O.G. Welten de ‘Last Post’. Daarna volgen twee minuten stilte.

Om 20.00 uur klinkt het Wilhelmus en vervolgens draagt Siem Brandt, leerling van basisschool Tarcisius een gedicht voor. Tenslotte richt locoburgemeester Peter van Zutphen het woord tot de aanwezigen. Het programma wordt afgesloten met kransleggingen bij het monument.

Dodenherdenking Hoensbroek

De Stichtingen Buurtgericht Werken in Hoensbroek organiseren de dodenherdenking bij de kleine St. Jan in Hoensbroek. Het programma start om 19.45 uur. Namens de gemeente zijn de wethouders Martin de Beer en Adriane Keulen aanwezig.

Foto’s Paasbrunch

Klik op http://bewonersraadhc.nl/evenementen/paasbrunch-2022

Waardevolle bomen in Heerlen

Inventarisatie waardevolle bomen

Heerlen gaat een lijst van ‘waardevolle bomen’ maken om deze bomen te beschermen. Daarom gaan boomspecialisten in mei bomen in de stad bekijken om te beoordelen welke bomen het verdienen om op deze lijst te komen. Ook u kunt bomen voordragen om op de lijst te komen.

Sinds 2017 is de kapvergunning in Heerlen afgeschaft en zijn alleen een beperkt aantal monumentale bomen beschermd. Geregeld krijgen we signalen van burgers dat daardoor waardevolle bomen verloren gaan. In deze tijd van klimaatverandering willen we vergroenen om de stad leefbaar te houden. We planten 1000 bomen en willen ook waardevolle bomen beter gaan beschermen. Bomen die straks op de lijst van waardevolle bomen staan mogen niet worden gekapt.

Boomspecialisten in de stad

Daarom hebben we een opsomming gemaakt van criteria waaraan een boom of een bosje moet voldoen om tot de ‘waardevolle bomen’ te kunnen horen. Het hoeft niet per se een hele oude boom te zijn. Het mag ook een bijzondere soort zijn, of een boom met een verhaal of een bijzondere vorm.

Help mee met de zoektocht

Tussen half april en eind mei gaan boomspecialisten in de stad op zoek naar bomen die in aanmerking komen. Zij kijken niet alleen in het openbaar groen, maar ook in tuinen.

Ook u kunt helpen bij de zoektocht naar waardevolle bomen. Heeft u een bijzondere boom in uw tuin of weet u er ergens een te staan, dan kunt u dit doorgeven. Mail de informatie over de boom en waarom u vindt dat deze opgenomen moet worden naar gemeente@heerlen.nl.

Oproep Landsfort Herle op 19 april

Operoep aan iedere bewoner van Heerlen Centrum. Denk mee over de toekomst van Landsfort Herle. Iedereen is van harte welkom.

Kampioenschap Breaking 21 mei in Heerlen

Nederlands Kampioenschap Breaking op 21 mei in Heerlen

Heerlen stelt een subsidie van €25.000,- beschikbaar om het NK Breaking dit jaar naar Heerlen te halen. Het Nederlands Kampioenschap breakdance van de NADB (Nederlandse Algemene Danssport Bond) wordt onderdeel van The Notorious IBE Spring Break op 20 en 21 mei in het centrum van Heerlen. Naar verwachting nemen zo’n 150 sporters deel aan het NK, waaronder de Nederlandse top.

Martin de Beer, wethouder sport, vindt deze nieuwe olympische sport goed passen bij Heerlen. “Dit evenement is een ultieme mix van cultuur en sport met een nationale uitstraling. Er is niet alleen aandacht voor topsport maar ook talenten uit de regio krijgen een podium. En dankzij het International Breakdance Event dat al jaren in Heerlen plaatsvindt, staan we internationaal al als breakdance stad op de kaart.”

De NADB NK Breaking competitie

De competitie bestaat uit drie disciplines: Solo Kids t/m 14 jaar, Solo Women en Solo Men. Deelname is gratis. Iedereen die woont in Nederland kan zich inschrijven via het formulier op de website van dutchbboy.

Olympische ranking

Breaking is inmiddels een olympische sport en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs voor het eerst op het programma. Het NK Breaking is één van de officiële erkende competities van de NADB Breaking Divisie. Dit betekent dat, naast dat de winnaars zich Nederlands Kampioen mogen noemen, de behaalde resultaten ook meetellen in de olympische ranking van de NADB. Deze ranking bepaalt uiteindelijk welke breakers zich bij TeamNL gaan aansluiten tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs.

IBE Spring Break

The Notorious IBE presenteert, op 20 en 21 mei 2022, in het centrum van Heerlen een programma waarin competitie, community en cultuur centraal staan. Naast het NADB NK Breaking op 21 mei, faciliteert The Notorious IBE op vrijdag 20 mei de “HFC 10 Years Yam”. Deze battle wordt georganiseerd door Jop Vermeesch en de leden van de Heerlense Breakdance formatie HFC. Verder organiseert The Notorious IBE, samen met lokale partijen als Outpoet en Art In Contexture tijdens het weekend ook een Hip Hop culture market, workshops dans, dj’ing en beatcreating, een panel gesprek ‘urban culture in Heerlen’ en pre- en afterparties. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Werkzaamheden in het centrum

Bij de aanleg van de leidingen voor Mijnwater zijn in de Kruisstraat en Valkenburgerweg de leidingsleuven hersteld met tijdelijk asfalt. Het is tijd om het asfalt in de volle breedte te vervangen. Dat doen we de komende weken.

Wat gaan we wanneer doen?

Kruisstraat: afgesloten van dinsdag 19 april t/m vrijdag 22 april met eventuele uitloop naar zaterdag 23 april bij nat weer.
Hier wordt eerst de bovenste laag van het wegdek weggefreesd. Daarna wordt er over de volle breedte een definitieve asfaltlaag aangebracht plus nieuwe belijning. Dit betekent dat de rijbanen vanaf de rotonde Kruisstraat tot en met de kruising Valkenburgerweg worden afgesloten voor al het wegverkeer. De trottoirs blijven wel begaanbaar voor voetgangers en fietsers worden verzocht om af te stappen en ook de trottoirs te gebruiken.

Valkenburgerweg: afgesloten van maandag 2 mei t/m vrijdag 6 mei met eventuele uitloop naar zaterdag 7 mei bij nat weer.
Ook hier wordt eerst de bovenste laag van het wegdek weggefreesd. Daarna wordt er over de volle breedte een definitieve asfaltlaag aangebracht plus nieuwe belijning. Dit betekent dat de rijbanen vanaf de kruising Kruisstraat tot aan de verzorgingsflat Douvenrade aan de Valkenburgerweg afgesloten zijn voor al het wegverkeer. Particuliere in- en uitritten inclusief de parkeergarages en de openbare parkeerplaatsen aan de Valkenburgerwerg kunnen op die dagen helaas niet gebruikt worden. De trottoirs blijven wel begaanbaar voor voetgangers en fietsers worden verzocht om af te stappen en ook de trottoirs te gebruiken.

Geerstraat: nog gesloten tot en met 29 april
Vanwege de transformatie van het Burgemeester van Grunsvenplein is de Geerstraat afgesloten. Het einde komt wel in zicht; op vrijdag 29 april worden de werkzaamheden afgerond en kan het verkeer er weer doorheen.

Coriovallumstraat: nog gesloten tot en met 29 april
Vanwege de herinrichting van de Coriovallumstraat-West is deze straat afgesloten. Ook hier is het einde in zicht: op vrijdag 29 april worden de werkzaamheden afgerond en kan het verkeer er weer doorheen.

Kijk hier voor de omleidingsroutes!

D’r Heëlesje Joarmaat 23 april

Een ambachtelijke vlaaienbakker vindt u ook op de Joarmaat!

Persbericht

Grote voorjaarsmarkt vol sfeer en gezelligheid! Op zaterdag 23 april vindt van 9.00 uur tot 17.00 uur d’r Heëlesje Joarmaat plaats in Heerlen-Centrum. Bezoekers kunnen door de hele binnenstad deelnemen aan speciale activiteiten, rondstruinen langs 300 marktkramen en genieten van kunst, muziek en vermaak. Er is nog plek voor straatmuzikanten; u kunt zich nog tot 15 april aanmelden!

Curiosamarkt, plattelandsleven en vermaak op de Bongerd

Op de Bongerd is een curiosamarkt en een draaimolen. Ook is er een grote kinderboerderij met knuffelkoeien, een schaapskudde met lammetjes en konijnen en een boerderijmuseum met antieke tractoren.

Bekende standwerkers op de Saroleastraat

In de Saroleastraat maken standwerkers een echt show van de verkoop, met humor en demonstraties. Hier vindt u ook bekende standwerkers tussen zoals voormalig Nederlands kampioen standwerken, Paul Bol, de ‘koningin van St. Joep’ Lydia van der Ruit, en de bekende Marc Demeyer uit Vlaanderen.

Culinaire specialiteiten, traditie en boekenmarkt op het Pancratiusplein

Op het Pancratiusplein zijn (Limburgse) specialiteiten te vinden zoals honing en asperges. In een traditionele rookoven wordt vis gerookt. Er zijn ook verschillende oude ambachten. Verder is er als vanouds een boekenmarkt met onder andere lp’s en stripboeken. Schunck Muziekschool zorgt voor live muziek op het terras van Schunck aan het Pancratiusplein.

Kunstmarkt, workshops en gezondheid in de Geleenstraat

In de Geleenstraat is een grote kunstmarkt. Naast ruim 50 kramen met kunst zijn hier workshops en demonstraties van kunstenaars. Op het plein voor het stadhuis staat een terrasje waar vegan maaltijden/hapjes geserveerd worden. Verder is hier een kleine gezondheidsmarkt.

Oproep aan muzikanten, meld je aan!

Heerlen biedt dit jaar voor de zesde keer ruimte aan muzikanten, die live optreden op podia door de stad. Er is nog plek! Doe je mee? Je kunt je tot 15 april aanmelden via marktbeheer@heerlen.nl.

Tegemoetkoming energiekosten

Tegemoetkoming energiekosten voor laagste inkomens

Heerlen gaat energietoeslag uitbetalen

Voor veel huishoudens gaat de energierekening omhoog. Door de gestegen energiekosten kan niet iedereen de energierekening betalen. Daarom komt er voor huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoelage van 800 euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om niet op de landelijke wetswijziging te wachten, maar te beginnen met het uitbetalen van de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.

Eenmalige energietoeslag van 800 euro

De energietoeslag is eenmalig en alleen bedoeld voor het jaar 2022. De toeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen deels te compenseren voor de gestegen energieprijzen. Een laag inkomen is maximaal 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Daarnaast vindt er geen vermogenstoets plaats. De hoogte van de toeslag is 800 euro per huishouden. Personen die zijn toegelaten tot schuldhulpverlening komen ongeacht hun inkomen ook in aanmerking. Ook jongeren van 18 t/m 20 jaar die aanvullend bijzondere bijstand ontvangen komen onder voorwaarden in aanmerking.

Energietoeslag wordt automatisch uitbetaald

De energietoeslag wordt automatisch uitbetaald aan inwoners die bekend zijn bij de gemeente Heerlen, zoals inwoners die een bijstandsuitkering of IOAW krijgen, huishoudens die gebruik maken van bijzondere bijstand of minimaregelingen, ondernemers met een Bbz-uitkering of IOAZ, en mensen met een AIO-aanvulling. De verwachting is dat deze automatische uitbetaling plaatsvindt voor  15 april 2022.

Niet bekend bij gemeente? Dan energietoeslag aanvragen

Als u niet in aanmerking komt voor de automatische betaling, dan kunt u een aanvraag indienen. Huishoudens met een laag inkomen die niet bekend zijn bij de gemeente kunnen de energietoeslag aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die (parttime) werken maar weinig verdienen, mensen met een uitkering van UWV, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen of zelfstandigen met een laag inkomen. 

Het aanvraagformulier staat uiterlijk 11 april op de website: energietoeslag aanvragen.

Paaseieren maken en zoeken

Nieuwsbrief 2022-1

De nieuwe Nieuwsbrief van 2022 is uit

klik op http://bewonersraadhc.nl/belangenbehartiging-2/Nieuwsbrieven-2/

Verruiming terrassen

Gemeente Heerlen verlengt verruiming terrassen

Gemeente Heerlen verlengt de periode dat de terrassen mogen worden uitgebreid met twee jaar, tot 1 april 2024. Door de zware wissel die de coronamaatregelen de afgelopen twee jaar hebben getrokken op de horeca wil gemeente Heerlen hiermee ook nu nog de ondernemers helpen en ondersteunen.

Sinds maart 2020 hebben veel ondernemers het zwaar door de coronamaatregelen. De horecasector is er daar één van. Om het verlies aan omzet- en winstcijfers zo veel als mogelijk te beperken, zijn landelijk en lokaal compenserende maatregelen genomen. Één van de lokale maatregelen is het toestaan van terrasverruiming.

Omdat verruiming van terrassen daarnaast ook bijdraagt aan een levendige stad en de aantrekkelijkheid van de stad voor inwoners en bezoekers, in het bijzonder jongeren en studenten, heeft de gemeente hiertoe besloten.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld vanwege de renovatie van het Pancratiusplein, kan het echter wel zijn dat de terrasuibreiding tijdelijk of eerder zal moeten worden gestaakt.

Promenade II wordt groener

Voorlopig ontwerp vastgesteld: Promenade wordt groener en aantrekkelijker

De gemeente Heerlen heeft het voorlopig ontwerp van Promenade II vastgesteld. Het gebied tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en Schinkelkwadrant-Zuid wordt omgetoverd tot een aantrekkelijke groene oase. De Promenade wordt hiermee de groene schakel tussen het Burgemeester van Grunsvenplein en de Bongerd. Wethouder centrum Peter van Zutphen: “Meer groen maakt een verblijf in onze stad veel aangenamer. Inwoners en bezoekers zien liever bomen, fleurige bloemen en waterelementen dan grijze stenen. En niet onbelangrijk: hiermee maken we het centrum ook weer een stukje klimaatbestendiger.”

Daarnaast is er een besluit genomen over de transformatie van het entreegebouw op de kop van de Promenade/Geerstraat. Waar eerst werd gedacht aan sloop – met uitzondering van de entree, liftschacht en trappenhuis naar de parkeergarage van Q-park – is er voor een alternatief gekozen. Er blijft een half overdekte ruimte staan met mogelijk ruimte voor meerdere functies en een waterelement. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een betere inpassing van het openbaar toilet op de Promenade én naar een onderdoorgang Geerstraat-Promenade als fietsenstalling.

Ode aan het verleden en het heden

Het entreegebouw krijgt een urban speels karakter midden in het groen. Daarnaast komt er – met een knipoog naar de voormalige waterpartij van Theo Lennaerts – een speels waterelement. De transformatie is tevens een ode aan het verleden en aan Ungers, het bureau dat de kubussen ontwierp.

Inbreng omgeving

Tijdens een inloopmiddag op 13 september 2021 heeft de gemeente een concept schetsontwerp gedeeld met geïnteresseerden. Men kon informatie ophalen en wensen uitspreken met betrekking tot het schetsontwerp. Een aantal van deze suggesties is nu meegenomen in het voorlopig ontwerp van Promenade II en Schinkelkwadrant-Zuid, waaronder het toevoegen van nog meer water en groen. Daarnaast was er de vraag naar een fietsenstalling; dit wordt verder onderzocht.

Samen maken we het centrum

De plannen met betrekking tot Promenade II en Schinkelkwadrant-Zuid zijn onderdeel van de complete transformatie van Heerlen-Centrum beschreven in het ambitiedocument ‘Samen maken we het Centrum’. Samen met partners Ministerie BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad werkt Heerlen hard aan een leuker, groener en leefbaarder centrum om in te wonen, werken of te bezoeken onder het mom: Samen maken we het Centrum, zie ook www.heerlen.nl/centrum.promenade II

Ouderenmishandeling

Heerlen gaat integraal samenwerken om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan

Gemeente Heerlen sluit aan bij het samenwerkingsconvenant Zuid-Limburg: ‘Lokale alliantie financieel veilig ouder worden’. Dit is een bijzonder samenwerkingsverband waar onder andere zorginstellingen, huisartsen, banken, politie, overheidsinstanties en advocatenkantoren met elkaar in verbinding staan. Hierdoor is het mogelijk een gezamenlijke aanpak tot stand te brengen. Hierbij zetten we in op het voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik van ouderen.

Wat is financieel misbruik?

Bij financieel misbruik wordt onrechtmatig gebruik gemaakt van geld en/of andere bezittingen van een oudere. Financieel misbruik bij ouderen vindt vaak plaats bij kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van anderen. Vaak wordt dit gedaan door familieleden of huisvrienden, maar ook door personen waarvan het slachtoffer afhankelijk is zoals professionele hulpverleners. Voorbeelden van financieel misbruik zijn boodschappen betalen met de pinpas van een ander, bedragen overmaken naar de eigen rekening of gedwongen testamentwijziging.

Adriane Keulen, wethouder ouderenbeleid: “Ouderenmishandeling kent veel verschillende vormen en is een complex probleem. Er is geen kant-en-klare oplossing voor financieel veilig ouder worden. Het is dan ook extra belangrijk dat we in deze lokale alliantie integraal met elkaar kunnen samenwerken en komen tot een gezamenlijke aanpak. Maar het is net zo belangrijk dat ook dat u als inwoner weet wat u moet doen als u het vermoeden heeft dat een oudere financieel misbruikt wordt”.

Lokale alliantie

De lokale alliantie is een professioneel netwerk tussen circa 20 organisaties vanuit allerlei verschillende disciplines: van huisartsen en zorginstellingen tot advocaten en een notaris. Met ieder als doel om ouderenmishandeling in relatie tot financieel misbruik te voorkomen en aan te pakken. Dit doet de lokale alliantie door deskundigheid en praktijkervaringen te delen met elkaar.

Op de website van Veilig Thuis staan een aantal signalen die wijzen op financieel misbruik. U kunt ouderenmishandeling melden bij Veilig Thuis.

Bel 0800-2000, ook als u twijfelt.

Landsfort Herle

Denk mee over Landsfort Herle: Heerlen brengt haar Middeleeuws verleden weer tot leven

Heerlen is een stad met een rijke geschiedenis. Het Middeleeuwse Landsfort Herle vormt het hart van het huidige Heerlen: een kleine, ommuurde en omgrachte vesting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en de Schelmentoren. Heerlen wil dat mensen ook dat verleden kunnen zien, aanraken en beleven. Door cultuurhistorisch erfgoed boven en onder de grond toegankelijk te maken, verhalen te vertellen én door de openbare ruimte opnieuw in te richten. In het project ‘Landsfort Herle’ gaat de gemeente Heerlen, geholpen door bureau Braining the Future, hierover in gesprek met bewoners, ondernemers en bezoekers van het centrum.

Wethouder Jordy Clemens, cultuur en erfgoed: “We weten steeds meer over Middeleeuws Heerlen. Over de oude bebouwing, de omwalling en de grachten die ooit vol water stonden. Dat willen we heel graag terugbrengen in het straatbeeld. Maar hoe we dat precies gaan doen willen we heel graag samen met de gebruikers bepalen.”

Samen maken we Landsfort Herle

Want hoe kijken Heerlenaren en bezoekers tegen de Middeleeuwse geschiedenis aan? Welke kansen of problemen zien ze om het verleden naar het heden te brengen? En hoe creëer je een groene openbare ruimte die je tevens goed kunt gebruiken? Door middel van onder andere workshops en interviews worden de antwoorden op deze vragen geïnventariseerd. In de omgeving Bongerd-Pancratiusplein wordt op 15, 17, 22 en 26 maart en op 10 en 12 mei een pop-upstand ingericht, waar iedereen die wil meedenken welkom is om langs te komen. Alle actuele informatie is ook te vinden op www.heerlen.nl/landsfortherle.

Rondje rondom de kerk

Het Middeleeuws verleden van Heerlen is nog altijd zichtbaar. Zo verwijst het cirkelvormige stratenplan rondom het Pancratiusplein naar de voormalige grachten rondom het Landsfort. De grachten zijn later gedempt. De beperkte aanwezige restanten van de muren bevinden zich vandaag de dag grotendeels ondergronds. Heerlen wil ‘het rondje rondom de kerk’ haar Middeleeuwse karakter en identiteit teruggeven. Wel in een modern, groen, duurzaam jasje en passend bij de complete transformatie van Heerlen-Centrum.

Onderdeel van ‘Samen maken we het centrum’

Dit project is onderdeel van de complete aanpak van Heerlen-Centrum, beschreven in het ambitiedocument Samen maken we het Centrum 2022, het vervolg van het Urban Bidboek 2016. De gemeente werkt hierbij samen met partners Ministerie BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad onder het mom: Samen maken we het Centrum, zie ook www.heerlen.nl/centrum.

De Dans van Lies en Jan

PERSBERICHT

Locatie gevonden voor kunstwerk ‘De Dans van Lies en Jan’

Vlak bij de plek waar de schoorstenen Lange Jan en Lange Lies tijdens de mijnindustrieperiode rookten, verschijnt eind dit jaar het kunstwerk ‘De Dans van Lies en Jan’. In het werk van kunstenaar Jean-Michel Crapanzano smelten de twee schoorstenen samen in een DNA streng die verwijst naar het mijnverleden en de toekomst van de stad die altijd in beweging is. Daarin zit een lichtbundel die in de weekenden, tijdens feestdagen en gelegenheden als Culturanova, net als de schoorstenen vroeger, van ver te zien is. Het werk komt te staan op gemeentegrond aan de CBS-weg bij de kruising met de Kloosterweg, dichtbij de voormalige schacht van het Mijnmuseum.

Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar de realisatie van dit kunstwerk. “Het is een blijvende herinnering aan het mijnverleden dat onze stad gevormd heeft. De Lange Jan en Lies domineerden jarenlang de skyline van Heerlen. En toen de torens na de mijnsluiting werden opgeblazen, viel de Lange Jan verkeerd. Hij nam daarbij een hoogspanningsmast mee en verpletterde een kantoorgebouw. Herinneringen die we levend willen houden met dit eigentijdse kunstwerk waarin Lies en Jan de toekomst in dansen.”

Multidisciplinair project

Tijdens het Jaar van de Mijnen symboliseerden twee lichtbundels de verdwenen schoorstenen Lange Lies en Lange Jan. Daarna ontstond de behoefte aan een blijvend kunstwerk als eerbetoon aan het mijnverleden en de mijnwerkers. In 2018 ontwikkelde kunstenaar Jean-Michel Crapanzano daarom in opdracht van gemeente Heerlen het multidisciplinair kunstproject, ‘De Dans van Lies en Jan’.

Jean-Michel Crapanzano

Jean-Michel is afkomstig uit de mijnregio rond Metz in Noord-Frankrijk en woont al geruime in Heerlen. De gemeente koos voor deze kunstenaar omdat hij, naast binding met het mijnverleden en de regio, ervaring heeft met participatieprojecten en innovatief te werk gaat. 

——————————————————————————————

Noot voor de pers

Jean-Michel Crapanzano is bereikbaar via 06-21523708

Senior Digi Vaardig

Persbericht

Ambitie om senioren in heel Heerlen digitaal vaardig te maken

Senior Digi Vaardig groot succes in drie Heerlense wijken

In samenwerking met de Open Universiteit is gemeente Heerlen in 2021 gestart met ‘Senior Digi Vaardig’. Een programma speciaal ontwikkeld voor ouderen die niet of nauwelijks ervaring hebben met het internet of digitale media. Dit programma is met groot enthousiasme ontvangen in de wijken Heksenberg, Hoensbroek/Centrum-De Dem en Caumerveld-Douve Weien. Waar ruim 100 ouderen per buurt zich aanmeldden om digitaal vaardiger te worden.

Digitale vaardigheden
Vooral tijdens corona hebben we de afgelopen tijd gezien hoe belangrijk de digitale wereld voor ons is. Bijvoorbeeld om digitaal in contact te blijven met dierbaren, zo nodig digitaal contact met de huisarts of praktijkondersteuner, online bankzaken regelen, of online boodschappen bij de supermarkt bestellen. Uit onderzoek van de Open Universiteit is gebleken dat het verbeteren van digitale vaardigheden ook kan bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid.

Om deze reden hebben de Open Universiteit en de gemeente Heerlen in 2021 samen een buurtgericht programma ontwikkeld om 65-plussers wegwijs maken in de digitale wereld: Senior Digi Vaardig.

Heerlen breed

De behoefte is groot bij senioren om digitaal vaardiger te worden. Dat zien we aan het aantal aanmeldingen voor de cursussen van Senior Digi Vaardig. Om aan deze behoefte te voldoen heeft gemeente Heerlen de ambitie om het programma Senior Digi Vaardig over heel Heerlen uit te breiden.

Ook wethouder Adriane Keulen onderschrijft het belang van Senior Digi Vaardig voor heel Heerlen: “Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze samenleving en speelt ook steeds meer in onze stad. Iedereen moet mee kunnen doen, in contact blijven, zelf zaken regelen en regie in eigen handen kunnen houden. Daar draagt Senior Digi Vaardig aan bij. Dat gun ik iedere oudere in Heerlen die nog niet zijn weg kan vinden in het digitale landschap.”

Inwoners vinden weg naar GIP

Persbericht

SCHUNCK en gemeente Heerlen blijven de gemeentelijke informatiepunten structureel doorontwikkelen

Inwoners vinden hun weg naar de gemeentelijke informatiepunten in Heerlen

Ruim 750 vragen werden in een halfjaar tijd gesteld bij de gemeentelijke informatiepunten (GIP) in SCHUNCK bibliotheken. Meer dan de helft van deze vragen gingen over de dienstverlening van gemeente Heerlen. De gemeentelijke informatiepunten wijzen mensen de weg en bieden inwoners een helpende hand dichtbij huis in ieder stadsdeel van Heerlen. In dit proefproject hebben we een goed beeld gekregen over wat er nodig is om onze dienstverlening zo goed mogelijk bij de behoefte van de inwoner aan te laten sluiten.

In ieder stadsdeel
Voor inwoners is er met de gemeentelijke informatiepunten een plek dichtbij huis gecreëerd, waar zij vragen kunnen stellen over gemeente Heerlen.In ieder stadsdeel van Heerlen is bij de SCHUNCK bibliotheek een gemeentelijk informatiepunt te vinden. De gemeentelijke informatiepunten zijn te vinden in Heerlerbaan, Heerlerheide, Heerlen-Centrum en Hoensbroek. Bekijk voor de openingstijden per locatie de website van SCHUNCK.

Evaluatie
Tijdens het proefproject van 6 maanden is samen met SCHUNCK gekeken welke vragen bij de burgers spelen en hoe de gemeente haar dienstverlening hierop kan aanpassen. De gemeente paste bijvoorbeeld een websitetekst direct aan, wanneer naar voren kwam dat deze onduidelijk was voor een inwoner.

Waarom komen mensen naar het GIP?
Uit de evaluatie kwam naar voren dat inwoners met vragen vaak niet (digi)vaardig genoeg zijn, niet weten waar ze informatie kunnen vinden, hulp nodig hebben bij het aanvragen van gemeentelijke producten of niet beschikken over een laptop, tablet of printer.

De bezoekersaantallen zijn hoger dan vooraf verwacht.Daarnaast zijn 92% van deze bezoekers naar tevredenheid geholpen. De overige 8% hebben we in het GIP (nog) niet kunnen helpen. Deze vragen waren vaak complexer, bijvoorbeeld over schulden of juridische kwesties.

Doorontwikkeling

Adriane Keulen, wethouder publieke dienstverlening: “Met deze waardevolle informatie kan de gemeente haar publieke dienstverlening blijven doorontwikkelen. Door nauw samen te werken met SCHUNCK blijven we dichtbij onze inwoners staan. Bij de gemeente én bij de informatiepunten staan we altijd open voor uw ideeën en suggesties om onze dienstverlening te verbeteren. Samen zorgen we ervoor dat het goed aansluit op uw behoefte als inwoner.”

Trainingen
Medewerkers van SCHUNCK blijven relevante trainingen volgen over onderwerpen die de gemeente belangrijk vindt, waaronder een training over het herkennen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast blijft gemeente Heerlen opleidingen faciliteren over gemeentelijke onderwerpen om de informatiepunten zo goed mogelijk in te richten.

Samenwonen bijstandsgerechtigden

Persbericht

Met ingang van 1 april 2022

Samenwonen op proef voor Heerlense bijstandsgerechtigden               

Heerlenaren in de bijstand mogen vanaf 1 april 2022 maximaal een half jaar samenwonen op proef, zonder dat het invloed heeft op hun uitkering. Dit besluit betekent financiële duidelijkheid voor de bijstandsgerechtigde als hij of zij gaat samenwonen. Voor de gemeente heeft het als voordeel dat er minder administratieve lasten en financiële kosten mee gemoeid zijn. Ook verkleint deze maatregel het risico op fraude.

Mensen in de bijstand die gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliezen nu nog hun bijstandsuitkering. Hierdoor ontstaat financiële afhankelijkheid van de nieuwe partner. Dat betekent dat mensen in de bijstand niet kunnen verkennen of samenwonen voor hen werkt, omdat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Inwoners in de bijstand zijn derhalve huiverig om te gaan samenwonen uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie. Daarom voert Heerlen samenwonen op proef in. Daarnaast levert deze maatregel voor de gemeente een financiële besparing op en is er minder tijd gemoeid met dossieronderzoek.

Samenwonen onder voorwaarden

Mensen in de bijstand kunnen onder bepaalde voorwaarden een halfjaar samenwonen met behoud van hun uitkering. Dat schept duidelijkheid, want mensen hoeven zich niet meer af te vragen wanneer er sprake is van samenwonen en de gemeente hoeft hier geen onderzoek meer naar te doen.

De belangrijkste voorwaarde voor een kennismakingsperiode is dat beide partners, na toestemming door de gemeente, tijdens die zes maanden hun eigen woning aanhouden. Daarnaast mogen ze niet eerder met elkaar hebben samengewoond, geen voorbereidingen hebben getroffen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap, niet bij hun ouders wonen, niet met elkaar getrouwd zijn geweest, niet samen een of meerdere kinderen hebben en geen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hebben (gehad).

De proef gaat in op 1 april 2022 en wordt na een jaar geëvalueerd.

PAS OP !!

Alert: man doet zich voor als gemeenteambtenaar

Wees alert als iemand aanbelt bij u en zich voordoet als ambtenaar van de gemeente Heerlen die een energieregeling gaat uitvoeren. Dit zijn wij niet! Bij ons is een melding binnengekomen hierover van een bezorgde inwoner. Laat niemand binnen als u het niet vertrouwt. Vraag bij twijfel om legitimatie, doe de deur dicht en maak melding bij de politie.

De man is gesignaleerd rondom de Auroraflat in Heerlen. 

Invoering digitale parkeervergunningen

Invoering digitale parkeervergunningen

In februari start de invoering van digitale parkeervergunningen in Heerlen. Het aanvragen van een vergunning, maar ook de handhaving in de buurt wordt geregeld via een centraal computersysteem. Vergunninghouders krijgen in februari een brief met uitleg. Daarmee kunnen ze met hun telefoon, computer of tablet zelf hun vergunning verlengen. Hiervoor hebben ze tot 1 april de tijd.

Kraskaarten

Ook het parkeren voor bezoekers wordt straks online geregeld. Dat is voordeliger, omdat je het parkeren voor bezoek per minuut kunt regelen. Met de huidige kraskaarten moeten per keer minstens twee uur afgerekend worden. Om inwoners de gelegenheid te geven hun voorraad kraskaarten op te maken blijven ze tot 31 december 2022 geldig.

Eikenderveld

Met de bewoners van deze buurt is afgesproken dat ze meedoen aan een proef. Hier wordt in het gebied van het vergunningenparkeren betaald parkeren ingevoerd. Bewoners met een vergunning en bezoekers met een bezoekersregeling parkeren gratis. De rest moet betalen. Eind januari worden de parkeermeters in werking gesteld en nieuwe borden geplaatst.

Hulp

Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijk voor mensen die geregeld online zijn. Zij kunnen vanaf februari hun vergunning verlengen en het nieuwe bezoekersparkeren aanvragen. Mensen die er zelf niet uitkomen kunnen voor hulp bellen met het klantcontactcentrum van gemeente Heerlen. Vervolgens stellen we op 1 april het nieuwe vergunningensysteem in werking.

Antwoorden op veel gestelde vragen zie hiervoor de website van de gemeente Heerlen

Mobiele escaperoombus

Politie, gemeente en scholen slaan handen ineen

Mobiele escaperoombus tegen sextortion

Deze week, 24 t/m 28 januari wordt de mobiele escaperoom bus bij zes middelbare scholen in Heerlen ingezet. Met de escaperoom dagen wij jongeren in kleine groepjes uit na te denken rondom het thema sextortion, oftewel afpersing of chantage met seksueel getinte beelden. Het doel? Jongeren bewust te maken van de risico’s die zij online lopen. Zodat zij weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Verder willen wij ook het belang van aangifte doen bij sextortion onder de aandacht brengen en hoe je bewijsmateriaal kunt verzamelen.

Vanmiddag (woensdag 26 januari) stond de mobiele escaperoom bij het Emmacollege in Heerlen. Ali Sabri (teamchef Politie Heerlen) en Roel Wever (burgemeester Heerlen en cyberburgemeester Limburg) kwamen ook een kijkje nemen én speelden zelf de escaperoomgame.

Burgermeester Roel Wever: ‘Onze samenleving speelt zich steeds meer af in de digitale wereld. Dit gaat gepaard met een toename van cybercriminaliteit, een veelkoppig monster dat slecht zichtbaar is en vaak ongrijpbaar. Cybercrime kan iedereen treffen, van jong tot oud, van bewoners tot bedrijven en overheid. Criminelen vinden ook steeds nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Het is daarom van het grootste belang om samen in te zetten op preventie en bewustwording over dit thema. We moeten weerbaar zijn, worden én blijven tegen cybercrime!’

Ali Sabri sluit zich hierbij aan. ‘Het is belangrijk dat we de gevaren van cyber onder de aandacht brengen bij (voornamelijk) de jongeren. Ik ben dan ook blij dat deze bus nu in Heerlen staat en dat we op deze manier, samen met de scholen en gemeente Heerlen, kunnen bijdragen aan de preventie.’

Sextortion

Sextortion is afpersing met het openbaar maken van een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan een naaktfoto of video van het slachtoffer zijn. Maar het kan ook om bewerkte webcambeelden gaan, zodat het lijkt alsof iemand seks heeft met een minderjarige, waarmee die persoon vervolgens gechanteerd wordt.

Sylvia Laurensse, cyberspecialist bij Politie Limburg, vertelt: ‘In Limburg zien we over het jaar 2021 een toename van registraties van sextortion in politiesystemen. Het gaat om een toename van 60 procent ten opzichte van het jaar 2020. Jongeren zijn oververtegenwoordigd in deze cijfers’. In 2020 waren er landelijk ruim 400 registraties van sextortion in politiesystemen, in 2021 waren er landelijk ruim 870 registraties. Maar vermoedelijk is dat een topje van de ijsberg. Het komt veel vaker voor dan er gemeld wordt. De stap om aangifte te doen is groot, vooral door het gevoel van schaamte.’

Wat kun je doen tegen sextortion?

De afperser wil meestal geld of juist meer pikante foto’s of video’s van het slachtoffer. Vaak zijn de foto’s en video’s gestolen via social media, e-mails, door het overnemen van webcams of door het stelen van apparatuur.

‘Ga niet in op de bedreigingen,’ vertelt Sylvia. ‘Wanneer je ingaat op wat van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen enkele garantie dat de chantage stopt als je doet wat er gevraagd wordt’. Wanneer je slachtoffer wordt van sextortion is het belangrijk om aangifte te doen vertelt Sylvia. ‘Afpersing is een misdrijf en dus strafbaar. Zorg in overleg met de politie voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal en bewaar berichten. Denk aan schermafbeeldingen, de dreigementen die zijn geuit, de gebruikte naam door de afperser en het e-mailadres. En staat er iets vervelends van jou online? Maak daar dan schermafbeeldingen van waarop het website-adres (URL) te zien is. Dit kan helpen wanneer je nu of later naar de politie gaat, want van sextortion kun je aangifte doen bij de politie’.

Eerder was de escaperoombus al in Venray. De komende periode doet de mobiele escaperoom onder andere ook Venlo, Roermond en Weert aan.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Politie Heerlen en gemeente Heerlen

Overlast huisjesmelkers

Vergaande maatregel in strijd tegen overlast door huisjesmelkers en slechte verhuurders

Verbod op nieuwe kamerverhuur in hele gemeente

Heerlen heeft besloten dat er per direct geen onzelfstandige woningen (kamerverhuur) meer mogen worden toegevoegd. Hiermee wil de gemeente de overlast die gepaard gaat met grootschalige huisvesting van onder meer arbeidsmigranten tegengaan. Ook het opsplitsen van woningen op één adres wordt per direct verboden.

De afgelopen tijd worden Heerlense buurten steeds vaker geconfronteerd met huisjesmelkers, malafide beleggers en andere slechte verhuurders die woningen of andere gebouwen opkopen en daar veel mensen bij elkaar huisvesten. ‘Buurtbewoners krijgen daardoor te maken met geluidsoverlast, verkeersdrukte en verloedering van hun woonomgeving, terwijl verhuurders geld verdienen aan deze praktijken. Die foute ontwikkeling willen we per direct stoppen,’ zegt wethouder Jordy Clemens (wonen).

Toename van het aantal kamers blijkt steeds meer negatieve gevolgen te hebben. Clemens: ‘We zien bijvoorbeeld dat woningen in een straat worden opgekocht waarna daar door uitzendbureaus allerlei mensen worden gehuisvest. Vaak tegen hoge huren. Die ontwikkeling is slecht voor deze bewoners zelf én een regelrechte bedreiging voor de leefbaarheid van buurten waarin deze woningen staan. Met dit verbod gaan we de strijd aan met een belangrijke bron van woonoverlast.’

Door het nemen van een zogenaamd voorbereidingsbesluit heeft de gemeenteraad woensdagavond tot het verbod besloten voor in ieder geval een periode van één jaar. Voor aantoonbaar goede plannen kan het college uitzonderingen maken. Dat is belangrijk om bijvoorbeeld de levendigheid in het centrum te bevorderen door wonen boven winkels mogelijk te maken.

Mondzorg voor peuters

Mondzorgcoaches aan de slag voor gezonde peutermonden

Het consultatiebureau bij de GGD in Heerlen is uitgebreid met een mondzorgcoach. Deze mondzorgcoach geeft ouders en verzorgers van jonge kinderen (0-4 jaar) tips over hoe ze het gebit van hun kind(eren) goed kunnen onderhouden. Ook adviseert de coach over gezond eetgedrag. Dit initiatief is gestart dankzij samenwerking van Tandartsen Heerlen, KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde), Hogeschool Utrecht, Kindertandverzorging Limburg, CZ, GGD Zuid-Limburg en gemeente Heerlen.

In Heerlen gaat 1 op de 4 kinderen niet regelmatig naar de tandarts. Wethouder Jordy Clemens: “Een gezond gebit is erg belangrijk. Door het vanaf kinds af aan goed te onderhouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voorkom je problemen op latere leeftijd.” “Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de tandarts gratis. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Veel ouders weten niet dat ze geen financiële bijdrage hoeven te leveren,” geeft Ivo Koenen van zorgverzekeraar CZ aan.

De mondzorgcoach is vooralsnog iedere dinsdag aanwezig op het consultatiebureau, Overloon 2, en kan gratis worden bezocht. Ouders kunnen binnenlopen of het bezoek combineren met een afspraak op het consultatiebureau.

Gezonde peutermonden

Via een wetenschappelijk onderzoek wordt gemeten hoe de mondzorgcoach het beste geïmplementeerd kan worden en ondersteunen partners elkaar in hun samenwerking. Dit onderzoek, ‘gezonde peutermonden’, is een initiatief van de Hogeschool Utrecht in samenwerking met de betrokken partners. Het project wordt gefinancierd met een RAAK MKB-subsidie.

Op de foto: Mirthe Elbersen, mondhygiënist en Bert Zautsen en Hans de Vries, tandartsen uit de tandartskring Heerlen.

Opening Nieuwe Nor

Nieuwe Nor opent nieuwe zaal op donderdag 10 maart

Na twee jaar bouwen opent poppodium Nieuwe Nor haar deuren weer. Op dat moment is de nieuwe grote zaal klaar waarmee de capaciteit van het Heerlense poppodium verdrievoudigt. De avond is gratis toegankelijke met o.a. Limburgse Popprijs en The Dirty Daddies.

Er is in de twee zalen gelijktijdig plaats voor in totaal ruim duizend bezoekers. Tijdens de voor het publiek gratis toegankelijke openingsavond op donderdag 10 maart 2022 reikt Pop in Limburg de Limburgse Popprijs uit en zijn er diverse optredens, waaronder een spectaculaire show van The Dirty Daddies.

Op donderdag 10 maart 2022 zal er voor het eerst live-muziek klinken vanuit de nieuwe, grote zaal van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. In en om het pand zijn diverse optredens, met als uitschieter de spectaculaire visuele show van The Dirty Daddies. Directeur-bestuurder Johan de Niet: “We starten met een groot feest voor iedereen om samen de (her)opening te vieren”. Zo staan er bijvoorbeeld een aantal bekende Limburgers en lokale helden achter de draaitafels tijdens een silent disco in de kleine zaal. Ook wordt, in samenwerking met de Limburgse popkoepel Pop In Limburg, de Limburgse Popprijs uitgereikt. Kaarten zijn vanaf volgende week te winnen via de nieuwe website van de Nieuwe Nor. De uitreiking van de Limburgse Popprijzen en de openingshandeling worden live uitgezonden van 19:00 tot 20:00 uur op L1 TV. De openingsavond wordt gevolgd door een feestelijke openingsmaand met meer dan 25 activiteiten binnen en buiten haar locatie. De Nieuwe Nor schiet uit de startblokken met een divers en breed programma voor alle muziekliefhebbers in Parkstad, van brassmuziek tot hiphop en van techno tot schlager. Van bekende nationale artiesten, zoals Froukje en Goldband tot internationale acts als de Australische beatboxer Dub FX en hiphop-legende Mobb Deep. In het nacht-programma is plaats voor lange dance-avonden met acts als Joyhauser, Dr. Lektroluv, Robert Hood en Black Sun Empire. De Nieuwe Nor houdt rekening met een scenario dat vanwege corona-maatregelen de opening zal moeten worden verplaatst. “Maar op dit moment gaan we er gewoon voor”, aldus Johan de Niet. “Dat kan niet anders. We hebben afgelopen maanden ons team flink uitgebreid en iedereen is keihard aan de slag om de heropening te realiseren. We kunnen dan ook niet wachten om iedereen onze geweldige nieuwe zaal te laten zien”. De directeur is supertrots op het resultaat van de uitbreiding: “De zaal is veel groter dan de huidige zaal maar voelt door zijn opzet even intiem. Hij heeft twee balkons met optimale zichtlijnen en biedt daardoor eindeloos veel mogelijkheden. Niet alleen voor de concerten en dance-avonden, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van conferenties. Met zijn capaciteit van 750 bezoekers past hij perfect in de reeds bestaande podiuminfrastructuur in Parkstad.”

Wethouder Centrumontwikkeling Peter van Zutphen: “Heerlen krijgt er met de uitbreiding van de Nieuwe Nor een nieuw icoon bij in de binnenstad. Dit versterkt de aantrekkelijkheid van het uitgaanscentrum, de leefbaarheid in de binnenstad en daarmee de regionale centrumfunctie van Heerlen.” Behalve de gemeente leverden Provincie en IBA Parkstad een bijdrage, in het geval van IBA Parkstad is deze ook kwalitatief.

Algemeen directeur IBA Parkstad, Mathea Severeijns: “naast een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van jong muziektalent in de regio, zorgt de verbouwing van de Nieuwe Nor ook voor een betere uitstraling van de Pancratiusstraat. Als IBA hebben we met de gemeente aan een scenario gewerkt waarbij ook de verpauperde gevels zijn aangepakt, zodat de straat als Muziekboulevard in het centrum van Heerlen voor veel dynamiek zal zorgen. De Nieuwe Nor transformeert als organisatie tot ‘hét platform voor beleven en vernieuwen van popcultuur in Parkstad’. In de afgelopen twee corona-jaren heeft een klein team medewerkers alles klaargestoomd voor de uitbreiding. O.a. de positionering, huisstijl en website zijn compleet aangepast en worden vandaag gepresenteerd. De basis van de platformfunctie blijft het presenteren van concerten en dance-avonden. Maar ook is er aandacht voor andere uitingsvormen die behoren tot de populaire cultuur, van beeldende kunst tot lifestyle. Een andere speerpunt is talentontwikkeling, zowel óp als achter het podium. Hiervoor is recent een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Vista College, waardoor de onderwijsinstelling de Nieuwe Nor als leerwerkplek voor haar studenten gaat inzetten.

“Het podium wordt niet alleen een plek waar je nationale en internationale artiesten kunt ontdekken, maar ook waar lokaal talent een volgende stap kan zetten,” zegt Jordy Clemens, Wethouder Onderwijs, Jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen. De Gemeente Heerlen werkt samen met partners IBA en Provincie Limburg aan de vernieuwing van het stadscentrum waar het poppodium de NIEUWE NOR onderdeel van uitmaakt. Dit onder de noemer: ‘Samen maken we het centrum’. Hiervoor ontvangt de Gemeente Heerlen een financiële bijdrage vanuit zowel IBA Parkstad en de Provincie Limburg. Ook leveren IBA Parkstad, de gemeente Heerlen en Pop In Limburg een bijdrage aan het programma van de openingsmaand.

Gemeenteraadsverkiezingen

Verkiezingsprogramma SCHUNCK

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Op woensdag 16 maart kunt u uw stem uitbrengen en meeslissen over wie u vertegenwoordigt in de gemeenteraad. SCHUNCK organiseert een gratis programma rondom deze verkiezingen.

U kunt om tafel met de burgemeester, raadslede en griffie tijdens Uur van de Buurt, het Burgemeestersontbijt of de Debatmiddag. Bekijk het hele programma op de website van SCHUNCK. 

Stevige impuls economie in Parkstad

Stevige impuls in leefbaarheid en regionale economie in Parkstad.

De Stadsregio Parkstad Limburg heeft in totaal ruim € 2.160.000 toegekend aan acht projecten, die een bijdrage leveren aan de regionale economie en aan de leefbaarheid in zowel het stedelijk gebied als in landelijke kernen. Het gaat hierbij om middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld  voor krimpgebieden. Bij de keuze van de projecten is onder meer gekeken of deze aansluiten  bij de doelen uit de Regio Deal en de strategische agenda van Parkstad.

De regio Parkstad Limburg ontvangt jaarlijks een financiële ondersteuning van €3,9 miljoen uit de zogenaamde ‘Decentralisatie Uitkering Bevolkingsdaling’ van het Ministerie van BZK voor een regionale en integrale krimpaanpak. In de regio is afgesproken dat 75% hiervan regionaal wordt ingezet en 25% direct wordt verdeeld over de gemeenten. Op deze manier kunnen gemeenten ook (deels) tekorten in de reguliere gemeentebegroting opvangen, die ontstaan door bevolkingsdaling. 

Op 15 december van vorig jaar heeft het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Parkstad besloten over de inzet van de middelen voor 2021. Bij de keuze van de projecten is gekeken of ze gerelateerd zijn aan de Regio Deal, of ze passen in de Strategische Agenda Parkstad 2021 – 2030, of ze uitvoeringsgereed zijn én of er minimaal 50% cofinanciering wordt geleverd. Concreet zijn de  volgende projecten gehonoreerd:

Uitrol van de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst en Verlengde Schooldag’ (€ 272.780)

De verdere implementatie en uitrol van de beide concepten als opmaat naar een regionale aanpak, waarbij binnen het basisonderwijs structureel wordt ingezet op het bevorderen van de gezondheid en kansengelijkheid voor kinderen. Op een aantal scholen in de regio worden, met ondersteuning vanuit gemeenten en van de Regio Deal, de beide concepten al toegepast. Met de nu verleende bijdrage is de voortzetting ervan op deze scholen gedekt tot en met het schooljaar 2023-2024.

Herbestemming van de watertoren van Schimmert tot “de Reusch” (€ 110.000)

Herbestemming van de watertoren van Schimmert, in de volksmond ook wel ‘de Reus van Schimmert’, tot een kennis- en belevingscentrum voor streekproducten, genaamd “de Reusch”. Met deze nieuwe invulling van dit Rijksmonument wordt enerzijds de toeristische aantrekkelijkheid van de regio versterkt en anderzijds ingespeeld op de transitie van de landbouw en de regionale voedselopgave.

Het Aurora-project in de wijk GMS in Heerlen (€ 50.000)

Een project, geïnitieerd door woningcorporatie Wonen Limburg en Stichting Street Art, waarbij een wooncomplex aan de Sittarderweg in Heerlen door het kunstenaarscollectief Boa Mistura uit Madrid samen met de bewoners is getransformeerd tot het grootste streetart kunstwerk van Europa. Het project past binnen de manier waarop gemeente Heerlen, woningcorporaties én Stadsregio Parkstad Limburg langjarig samenwerken in de aanpak van de wijk GMS. Er wordt in het Aurora-project ingezet op een imagoverbetering van het wooncomplex van 228 appartementen door de kwaliteit van het complex en de woonomgeving te verbeteren. De manier waarop in een proces tussen kunstenaars en bewoners een bijdrage is geleverd aan de leefbaarheid van de buurt wordt op nationaal niveau als een voorbeeld gezien.

Herontwikkeling van het winkelgebied Giessen-Bautsch in Heerlen (€ 600.000)

Met de herontwikkeling van Giessen-Bautsch tot een vernieuwd en modern winkelcentrum wordt geïnvesteerd in het hart en daarmee de leefbaarheid van het stadsdeel Heerlerbaan. Bovendien wordt daarmee de regionale winkelstructuur versterkt. Er worden ook 25-30 appartementen gebouwd en de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht, met een goede aansluiting naar de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening en de bestaande winkels aan de Bautscherweg.

Herinrichten van bedrijventerreinen Dentgenbach in Kerkrade (€ 50.000)

Op het bedrijventerrein Dentgenbach vinden veel uitbreidingen van al gevestigde bedrijven en de vestiging van verschillende nieuwe ondernemingen plaats. Hiervoor is nu onvoldoende ruimte aanwezig. Daarom worden incourante en leegstaande bedrijfspanden gesloopt en wordt zo’n 15 hectare aan grote private restkavels gereedgemaakt voor invulling. Hiermee worden de voorwaarden geschapen om de economische kansen die zich voordoen, te verzilveren

Uitbreiding van Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf (€ 304.895)

Bij Slot Schaesberg worden met deze bijdrage een faciliteitengebouw en twee  ambachtsgebouwen gerealiseerd. Hiermee kan de Stichting Landgoed Slot Schaesberg een vervolgstap zetten in het herstel van het historische kasteel en verder invulling geven aan het ontsluiten van kennis en kunde van 17e-eeuwse bouwtechnieken, ambachten en landschapsinrichting. Dit gebeurt op een voor zowel toeristen als voor wetenschappelijk geïnteresseerden aantrekkelijke manier.

Versterking van de woonfunctie van de kern Bocholtz in het kader van het Integraal Dorpsontwikkelingsplan (IDOP) (€ 278.000)

Er wordt een financiële bijdrage beschikbaar gesteld voor het onderdeel wonen uit het IDOP Bocholtz. Door deze impuls kan een aantal particuliere woningen worden aangepakt, waardoor de leefbaarheid in het gebied wordt vergroot. Hiermee wordt óók invulling gegeven aan het speerpunt ‘blijven wonen’ van de gemeentelijke strategische visie. Het project wordt in samenhang met investeringen van woningcorporatie Krijtland Wonen uitgevoerd.

De gebiedsontwikkeling Victoriapark in Brunssum (€ 495.496)

De ontwikkeling van het Victoriapark is onderdeel van de brede gebiedsontwikkeling in Brunssum-Centrum waarbij wordt geïnvesteerd in een sterk en levendig stadshart. Met dit project wordt het kernwinkelgebied door sloop en/of transformatie van enkele woon-winkelpanden compacter gemaakt, worden ca. 60 eigentijdse woningen in het centrum gebouwd en krijgt de openbare ruimte een impuls door te investeren in duurzame verblijfskwaliteit.

Open Club Klimmen in Voerendaal (500.000)

Eerder in 2021 is ook al een bijdrage van € 500.000 aan de gemeente Voerendaal verstrekt voor de realisatie van het project ‘Open Club Klimmen’, een centrale ontmoetingsplaats waar onderwijs, wonen, sport, bewegen, cultuur, verenigingsleven en zorg  samenkomen. Onderdeel hiervan is ook het realiseren van twee gebouwen met in totaal 24 (levensloopbestendige) appartementen en het investeren in een duurzaam voorzieningenniveau en daarmee in de leefbaarheid in Klimmen en de omliggende kernen. 

Noot van de redactie: dit is een persbericht van Stadsregio Parkstad waar gemeente Heerlen ook deel van uitmaakt. 

Samenwerking voor betere overgang onderwijs

Samenwerking voor betere overgang van basis naar middelbaar onderwijs

De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf en onderwijs- en welzijnsinstellingen gaan kinderen en ouders in een kwetsbare positie nog beter begeleiden in de overstap van de basisschool naar het vmbo. Kinderen en ouders krijgen hiervoor een jaar lang extra ondersteuning van een schoolmaatschappelijk werker. Die wordt ingeschakeld in het laatste half jaar op de basisschool en het eerste half jaar op het vmbo. Het gaat om zowel praktische ondersteuning, zoals het bestellen van schoolspullen en het lezen van brieven van school, als om sociaal-emotionele ondersteuning, bijvoorbeeld als een kind onzeker is.

Gelijke kansen voor elk kind staat hoog op de agenda bij wethouder Jordy Clemens (Heerlen): “Kinderen hebben meer kans op een succesvolle schoolloopbaan als de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs goed verloopt.” Wethouder Jo Schlangen (Kerkrade) sluit zich daarbij aan: “De overstap naar het voortgezet onderwijs is een spannend moment, met een goede begeleiding ontlasten we ouders en kinderen. Dat is heel waardevol”. “Verder bevorderen we met deze aanpak de doorgaande leerlijn voor alle leerlingen”, voegt wethouder Servie l’Espoir (Brunssum) toe. En ook wethouder Alex Schiffelers (Landgraaf) is blij met de samenwerking: “Een betere voorbereiding helpt bij een goede start op een nieuwe school.”

Deelnemende scholen

De deelnemende vmbo-scholen zijn: Compass, Herle, Emma, Yuverta, Brandenberg, Holz en de toeleverende basisscholen in Parkstad. Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg heeft de coördinatie op zich genomen. Ron Bonekamp, voorzitter van het College van Bestuur: “Het aansprekende van deze aanpak is dat praktische en gerichte ondersteuning wordt geboden aan zowel de leerling als de ouders bij de overgang naar het voortgezet onderwijs.”

Gelijken Kansen Alliantie Agenda

De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf zijn aangesloten bij de landelijke Gelijke Kansen Alliantie Agenda, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de GKA werkt het ministerie van OCW samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke partners aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs waarbij de verbinding tussen thuis, school en omgeving centraal staat. Elke gemeente heeft in de Agenda aangeven wat zij de komende twee jaren gaat doen om er voor te zorgen dat kinderen en jongeren gelijke kansen krijgen op school. Naast de eigen maatregelen, wordt de samenwerking om de overstap van basisschool naar vmbo beter te laten verlopen nu aan de Agenda toegevoegd.

Extra hulp voor kinderen

Extra hulp, ondersteuning, sport, cultuur en steun bij overstap naar voortgezet onderwijs

Gelijke kansen voor kinderen en jongeren, juist nu

Gemeente Heerlen, Peuteropvang Heerlen, JenS, Heerlen Standby en het onderwijs hebben een plan ontwikkeld om Heerlense kinderen en jongeren juist nu een extra steun in de rug te geven. Het programma Ruimte voor Ontwikkeling bestaat uit extra hulpverlening waar dat het hardst nodig is. Bovendien is er aandacht voor talentonwikkeling en de – voor veel kinderen pittige – overstap van basisschool naar middelbaar onderwijs. De acties vinden plaats in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs.

‘Met deze extra acties sluiten we aan op wat de scholen en peuterspeelzalen al doen, helpen we kinderen en gezinnen die dat nodig hebben en zorgen we er juist nu voor dat kinderen en jongeren via sport, culturele activiteiten en schoolzwemmen actief blijven en elkaar kunnen ontmoeten’, zegt wethouder Jordy Clemens. De gemeente wil met de keuze voor een forse inhaalslag met name ook het onderwijs ontlasten. Clemens: ‘We zien dat veel juffen en meesters het in deze tijd ook zwaar hebben. Daarom kiezen we er met dit pakket voor niet alleen kinderen en ouders te ondersteunen maar ook de druk op het onderwijs te verlichten.’

Momenteel werkt de gemeente samen met haar zorg- en onderwijspartners aan de precieze verdeling van de gelden (ca. 1,9 miljoen euro) over de scholen. Daarbij zal met name ook gekeken worden naar plekken waar  de problemen het grootst zijn. Voor de uitvoering van de maatregelen ontvangt de gemeente Heerlen voor de schooljaren 2021-2023 geld uit het landelijke Nationaal Programma Onderwijs (NPO).

Nieuws voor u

Nieuws voor u

Toegang tot het centrum van Heerlen

Toegangen tot het centrum worden opengesteld voor ondernemers in binnenstad
Op zondag 19 december 2021 is een nieuwe lockdown ingegaan.
Veel ondernemers kiezen door de nieuwe maatregelen voor het bezorgen van pro-ducten. Voor ondernemers in de binnenstad is dat lastig omdat daar geen verkeer mag komen. De binnenstad is in dit geval het gebied dat voor verkeer is afgesloten, vanaf de Honigmannstraat (kruising met Van der Maessenstraat) en de Akerstraat (kruising met Putgraaf). Wij willen ondernemers in dit gebied helpen door tijdelijk verkeer toe te staan met een aantal spelregels.
Veiligheid voor alles
Omdat ook voetgangers in het centrum komen, bijvoorbeeld om hun click-and-col-lect bestelling op te halen, worden verkeersregelaars ingezet bij de toegangen naar de binnenstad.
Bij de ingangen aan de Akerstraat en de Honigmannstraat staan verkeersregelaars. Zij kunnen controleren of u de binnenstad wilt inrijden voor het bezorgen vanuit de binnenstad.
Wie mag de binnenstad in?
Ondernemers die hun bedrijf in de binnenstad hebben en daar met de auto moeten zijn om producten op te halen die bedoeld zijn voor bezorgen aan klanten.
Wanneer mag ik de binnenstad in?
Iedere dag tot aan het moment dat uw bedrijf gesloten moet zijn*. Ook op 1e en 2e Kerstdag.
*: wanneer bedrijven gesloten moet zijn, is bepaald in de corona-maatregelen en verschilt per branche.
In welke periode geldt de openstelling voor bezorgen?
Van 21 december 2021 tot en met 2 januari 2021.
Moet ik een pasje of toestemming vragen?
Nee, u heeft geen pasje of toestemming nodig.
Mag ik ook parkeren?
Nee, parkeren is niet toegestaan. Daarvoor is te weinig plek in de binnenstad. En andere ondernemers hebben deze ruimte nodig om te laden en lossen.
Mag ik met meer auto’s de binnenstad in?
Ja, voor laden en lossen in het kader van bezorging is dit toegestaan.
Hoe controleert de gemeente?
Door camerabewaking en de inzet van BOA’s en Toezichthouders.
Deze handhavers zullen coulant zijn, maar tegen misbruik wordt streng opgetreden. Bijvoorbeeld als u uw bezorgvoertuig langdurig geparkeerd staat.
De gemeente controleert ook op verantwoord rijgedrag. Dat betekent:

 • stapvoets rijden,
 • voorrang voor voetgangers (u rijdt in voetgangersgebied !),
 • rekening houden met elkaar.
  Elkaar helpen doen we samen. Samen de schouders eronder.
  Wij helpen in deze lastige tijden graag de mensen die bijzonder getroffen worden door corona-maatregelen. Op 3 januari 2022 bekijkt de gemeente hoe het open-stellen van de binnenstad tot dan is verlopen.
  Zullen we samen zorgen dat geen misbruik van onze hulp wordt gemaakt? En dat we rekening houden met anderen en de gebruikelijke gedragsregels respecteren? Dan kunnen wij – waar nodig – in de toekomst proberen opnieuw te helpen

Einde gratis parkeren

Einde eerste uur gratis parkeren in centrum

Parkeertarief voor straatparkeren wordt verlaagd van €2,- naar €1,- per uur.

Vanaf 1 januari gelden nieuwe tarieven voor parkeren op straat in het centrum. Het eerste uur is dan niet meer gratis. Daar staat tegenover dat de gemeenteraad besloten heeft dat het parkeertarief voor straatparkeren wordt verlaagd van €2,- naar €1,- per uur.

Wie voor een gunstig tarief langer wil parkeren kan terecht op Nieuw Eyckholt voor € 1,- per dag

P+R Parallelweg (normaal €2,35 per uur) maximaal dagtarief treinreiziger €4,-

De tarieven van de parkeergarages (per december 2021) zijn:

Maankwartier (centrumzijde) €1,- per uur
Maankwartier (kant Spoorsingel) €2,- voor eerste 54 minuten, daarna €1,- per 27 minuten
Corio Center € 1,- per 24 minuten
De Klomp €2,- voor eerste 54 minuten, daarna €1,- per 27 minuten
Putgraaf €1,- per 25 minuten
Raadhuisparking €1,- per 24 minuten
Loon €1,- per 25 minuten
Teleparking €2,- voor eerste 54 minuten, daarna €1,- per 27 minuten
Theater Heerlen Parking €1,- per 25 minuten

Zijn we weer

Deze week verschijnt de vernieuwde Stadskrant Heerlen. Wij bezorgen de krant huis aan huis bij 45.000 adressen. Voor inwoners met een Nee Nee sticker is er een digitale versie. Of kom er een ophalen in de publiekshal.

Heerlen kiest voor een papieren Stadskrant. Een 2.0 versie wel te verstaan! Na zes jaar valt vanaf deze week weer de Stadskrant op de deurmat. Om Heerlenaren wat meer achtergrond te bieden bij alle gebeurtenissen in de stad. De Stadskrant wordt Huis aan Huis verspreid op alle 45.000 adressen in Heerlen. In 2022 komt de Stadskrant nog 6 keer uit, om te beginnen in februari. Ook een digitale versie van de Stadskrant is beschikbaar. Heerlenaren met een Nee Nee sticker op de brievenbus kunnen de Stadskrant ophalen in de publiekshal van het nieuwe Stadskantoor.

Meer meldingen over ratten

Meer meldingen over ratten

In heel Nederland, dus ook in Heerlen, komen er meer meldingen over ratten binnen. Door veranderde regels is de aanpak van het rattenprobleem veranderd. Het gebruik van vergif moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Het is slecht voor het milieu en kan andere dieren die ratten eten vergiftigen. Door de nieuwe regels hanteert de gemeente Heerlen een nieuwe werkwijze waarbij ook een deel van de verantwoordelijkheden en kosten bij de bewoner kunnen komen te liggen.

Ratten horen bij de stadsnatuur. Maar te veel ratten, dat wil niemand. Ratten kunnen ziektes verspreiden en schade aanrichten bij gebouwen.

Rattenoverlast voorkomen in de openbare ruimte

Om rattenoverlast te voorkomen is het belangrijk dat huizen, gebouwen, bedrijven en de ruimte eromheen schoon blijven. Dan is er geen voedsel voor ratten. Dit is vooral in de nacht belangrijk, omdat ratten dan juist actief zijn. Vaak creëert de mens ongemerkt zelf een ideale situatie voor ratten. Gooi daarom geen afval of etensresten op straat en stop uw vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of losafval naast. Door vuil en rommel bieden we ongewild voedsel en schuilgelegenheid. Door de omgeving schoon te houden kunnen we veel rattenoverlast voorkomen.

Rattenoverlast op eigen terrein

Bij overlast van ratten op eigen terrein ligt de verantwoordelijkheid voor de bestrijding van rattenoverlast bij de eigenaar en/of (ver)huurder van het gebouw. Onderstaande tips kunnen rattenoverlast voorkomen:

 • Berg voer van huisdieren goed op. Laat geen voedsel in en om uw woning/gebouw slingeren. Denk hierbij ook aan eventueel vogelvoer zoals bijvoorbeeld vetbollen en pindakoorden.
 • Bewaar afval in gesloten containers en afsluitbare prullenbakken.
 • Voer geen brood aan vogels, daar komen ook ratten op af.
 • Houd het groen direct naast uw huis/gebouw kort. Ratten vinden het niet fijn als ze door roofdieren kunnen worden gezien
 • Dicht gaten en kieren in en om uw woning om ongedierte buiten te houden. Dit is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar/ verhuurder
 • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels

Wat moet ik doen als ik ratten zie?

 • Meld rattenoverlast bij de gemeente. De gemeente laat dan een onderzoek uitvoeren naar de rattenoverlast. Het bedrijf dat wij daarvoor inhuren maakt een afspraak met de melder.
 • Als de oorzaak van het probleem op gemeentelijke grond ligt, dan zijn de kosten van het oplossen van het probleem voor de gemeente. De gemeente neemt dan maatregel zoals bijvoorbeeld herstellen van de riolering, het verwijderen van (zwerf)afval, het snoeien of verwijderen van groen of het plaatsen van klapvallen.
 • Ligt de oorzaak op het terrein van de bewoner of een bedrijf dan ligt de verantwoordelijkheid en de kosten bij de eigenaar zelf.
 • Huurders moeten contact opnemen met de verhuurder/woningcorporatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het voorkomen en bestrijden van ratten op hun eigen terrein.

Tegels eruit, groen erin

Persbericht

In ruil krijgen bewoners gratis planten en tuinadvies!

Tegels eruit, groen erin via Operatie Steenbreek

Groen helpt de effecten van klimaatverandering te bestrijden. Groene tuinen zijn koeler in de zomer. Ze nemen meer water op en zorgen dat water de grond in kan sijpelen. De bloemen zijn goed voor het dierenleven. En daarnaast is een groene tuin ook mooi om van te genieten! Daarom roepen we alle inwoners op om een deel tegels of grind uit de tuin te halen. In ruil krijgen ze gratis planten en gratis tuinadvies via ‘Operatie Steenbreek’. Samen kunnen we veel bereiken!

Charles Claessens hoopt dat dit jaar veel inwoners aansluiten en mee willen helpen de effecten van de klimaatsverandering te bestrijden: “Vorig jaar zijn we gestart met deze actie via een pilot. Zo’n 35 inwoners uit onze gemeente kwamen toen enthousiast op deze actie af. En met mooie resultaten! Hiermee hebben we het begin gemaakt om onze buurten te vergroenen. Maar in 2022 gaan we weer aan de slag en we hopen dat dan nog meer mensen meedoen. Inwoners kunnen zich nu al inschrijven voor de eerste ronde in het voorjaar.”

Hoe werkt het?

 1. Aanmelden kan via www.heerlen.nl/steenbreek of via www.cnme.nl.  
 2. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) maakt vervolgens een afspraak en bekijkt samen met de inwoners naar de wensen, welke planten het beste bij de tuin passen en het ontwerp.
 3. Na dit advies kunnen inwoners kiezen uit meerdere plantenpakketten. Ze zijn voldoende voor het aanplanten van maximaal 12 m2 groen.
 4. Het plantenpakket kan opgehaald worden in de buurt tijdens een vooraf bepaald ophaalmoment.

Alle beetjes helpen!

Helpt het aanpassen van zo’n klein tuintje wel? Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op mens, dier en natuur. We merken allemaal dat ons klimaat verandert. Steeds vaker hebben we te maken met enorme regenbuien, hitte of een lange periode van droogte. Riolen die het vele water niet aankunnen, straten of kelders die onder water lopen. En vergeet niet dat ook langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Verharding is een van de belangrijkste oorzaken hiervan. En zo’n 40% van de ‘stenen’ omgeving is in het bezit van particulieren. Ondanks alle maatregelen van gemeenten en waterschappen in Nederland hebben we dus hulp van alle inwoners nodig. Alle kleine beetjes samen kunnen een groot effect hebben!

Gratis met Omnibuzz naar vaccinatielocatie

Ouderen vanaf 65 jaar reizen gratis met Omnibuzz naar vaccinatielocatie voor boosterprik

Ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz pas kunnen vanaf 1 december 2021 weer gratis reizen naar de locatie waar ze terecht kunnen voor hun boosterprik. Dit hebben de 30 deelnemende gemeenten aan de GR Omnibuzz besloten.

Eerder dit jaar hebben de ouderen ook van het gratis vervoer gebruik gemaakt tijdens de eerste en tweede vaccinatieronde. Tot op heden heeft Omnibuzz in het kader van de eerste en tweede prik voor niet-klanten ruim 14.500 ritten uitgevoerd. Het besluit om de ouderen ook nu weer gratis te laten reizen met Omnibuzz is een logische.

De gemeenten willen dat zoveel mogelijk ouderen in de gelegenheid zijn om de boosterprik te krijgen. Bovendien gebeurt het reizen met Omnibuzz volgens de geldende COVID-19 maatregelen en dus zo veilig mogelijk.

Voor de klanten van Omnibuzz is het vervoer naar de vaccinatielocatie, net als bij de eerste en tweede vaccinatie, ook weer gratis.

Niet-klanten kunnen hun rit rechtstreeks regelen door contact op te nemen met ritreservering van Omnibuzz, telefoonnummer 0900 – 0699.

Samen brengen we de rust terug in de zorg

Samen brengen we de rust terug in de zorg!

Op dit moment hebben we in heel Nederland te maken met hoge besmettingsaantallen. Zuid-Limburg is daar geen uitzondering op. Integendeel zelfs, de zorgpartijen in onze regio luidt de noodklok. Voor het weekend kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan. Die maatregelen zijn nodig om de druk op de zorg te verminderen. Als burgemeesters van Zuid-Limburg maken we ons zorgen. We sluiten aan bij het bericht van de zorgpartijen afgelopen zaterdag in de diverse media.

De zorgketen in Zuid-Limburg staat onder druk. Mogelijk komen we in fase 3 terecht. Dat betekent dat je niet meer de zorg krijgt die je gewend bent. Zorgmedewerkers moeten kiezen wie, waar en wanneer zorg krijgt. We kunnen ons voorstellen dat dat je ongerust maakt. De GGD is de organisatie die je hier goed over op de hoogte houdt. Maar natuurlijk moeten we alles op alles zetten om die fase te voorkomen. Ons belangrijkste wapen is het volgen van de basismaatregelen zoals we die allemaal kennen en de maatregelen die aangekondigd zijn in de persconferentie. Houd je eraan! Misschien wordt het makkelijker als je jezelf steeds herinnert aan voor wie je het doet. Je doet het voor de mensen die zorg nodig hebben en voor de zorgmedewerkers die nu tot het uiterste moeten gaan.

We sluiten onze ogen daarnaast niet voor alle bijkomende ellende. Wij zien ook dat er mensen zijn die lijden onder de maatregelen. Misschien ben je ondernemer en staat het water je aan de lippen. Misschien ben je nog jong en mis je je vrienden en hobby’s en voel je je eenzaam. Als thuiswerkende ouder krijg je misschien nauwelijks nog je werk met je gezinsleven gecombineerd. We weten dat de rek eruit is. Ga vooral het gesprek daarover aan, met ons, met elkaar en hou vol! We zitten met z’n allen in een uitzonderlijke situatie. Dat brengt ook verdriet en boosheid met zich mee. We moeten er samen voor waken dat deze emoties zich niet uiten in tweedeling, geweld of rellen. Als één ding duidelijk werd de afgelopen periode: dát helpt ons zeker niet uit deze crisis.

De 16 Zuid-Limburgse burgemeesters

Proefproject met huisarts

Proefproject met huisarts, welzijnscoach en apotheek: bewegen en contact beter dan pilletje

Kwetsbare ouderen hebben vaker last van lichamelijke en geestelijke klachten. Vaak klachten waarvan de oorzaak niet altijd medisch is, met een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Vaak speelt eenzaamheid een rol. Medicijnen slikken helpt dan niet. Een gezondere leefstijl, beter bewegen en beter contact in de buurt vaak wel.

Vanuit dat idee start de gemeente Heerlen een proefproject waarbij huisartsen met ouderen op zoek gaan naar achterliggende oorzaken en welzijnscoaches hen begeleiden met ondersteunende activiteiten. Daarbij wordt ook sociale interactie tussen buurtbewoners gestimuleerd.

Voor de pilot selecteerden de Heerlense huisartsen Marc Weyts en Micha Lutgens samen met hun collega-huisartsen bij de huisartspraktijken Heerlen Centrum en het Gezondheidscentrum Hoensbroek Noord 35 ouderen met psychosociale klachten. Zij verwijzen hen door naar twee welzijnscoaches van thuiszorgorganisatie Meander, die de ouderen gedurende een half jaar begeleiden. Samen gaan ze op zoek naar mogelijkheden om de cliënt uit isolement en eenzaamheid te halen.

Het proefproject is onderdeel van het Europese URBACT-programma. Als de proef slaagt, hoopt Heerlen de zorgverzekeraars over te halen om deze aanpak structureel te gaan financieren. 

Positieve gezondheid

Nadat de huisarts (eventueel op advies van andere zorgverleners binnen het medisch wijksamenwerkingsverband) de deelnemers heeft geselecteerd op klachten die terug te voeren zijn op kwetsbaarheid en eenzaamheid, wordt de welzijnscoach van Meander ingeschakeld. Zij heeft een intake-gesprek om de ervaren ‘kwaliteit van leven’ te bepalen.

Samen met de deelnemer maken ze een plan van aanpak. Dat kan van alles zijn: aansluiten bij een wandelgroep of kookclub, kennismaken met de visvereniging, het zoeken van een maatje, deelname aan een leesclub… Ook het stimuleren van de betrokkenheid van eigen wijkbewoners bij het welzijn van eenzamen in hun wijk is een onderdeel van de begeleiding van de welzijnscoaches.

Daarnaast krijgen tien zorgvragers uit de pilot ook een gezondheidscheck, uitgevoerd door apotheker Emerald Smet van BENU Apotheek. Die kijkt naar hun leefstijl en verschillende gezondheidsaspecten. Ook hier gaat het niet om het voorschrijven van medicatie, maar juist om andere zaken die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid, zoals gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning.

Deze aanpak stoelt op het zorgconcept positieve gezondheid. Die benadering stelt niet ziekte of beperking centraal, maar de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van mensen.

URBACT: gelukkiger ouder worden

Tijdens deze ‘Gelukkig in de buurt’ gedoopte URBACT-pilot wordt de de door de deelnemers ervaren mate van eenzaamheid gemonitord. “Als deze aanpak werkt, kunnen we die inzetten om te voorkomen dat Heerlenaren eenzaam oud worden”, zegt wethouder Adriane Keulen. “Niet alleen fijn voor oudere Heerlenaren, het draagt ook bij aan het beheersen van de zorgkosten doordat mensen minder snel een beroep moeten doen op dure gespecialiseerde zorg.”

De uitkomsten van de Heerlense proef worden gedeeld met de andere Europese steden uit het URBACT programma: kennisdeling is één van de tien actielijnen uit de Ontwikkelagenda ‘Ouder worden met Toekomst’. Heerlen is leadpartner in het Europese onderzoekstraject ouderen URBACT.

Romeins verleden meer zichtbaar in Heerlen-Centrum

Romeins verleden meer zichtbaar in het straatbeeld Heerlen-Centrum

Het Romeins Kwartier komt steeds meer tot leven dankzij het nieuwe Stadskantoor en de – toekomstige – musea: Mijnmuseum, de Vondst en Romeins Museum. Maar niet alleen de gebouwen maken de stad, het zijn vooral de mensen die moeten genieten van een prettig bezoek aan het centrum. En dus krijgt ook de openbare ruimte van het Romeins Kwartier een flinke make-over en worden delen voetgangersgebied. Het college stelde daartoe een aantal ontwerpen voor de openbare ruimte vast. Het gaat dan specifiek over de Coriovallumstraat-West, Dr. Poelsstraat en het Raadhuisplein. Daarnaast is er groen licht voor een aantal verkeersmaatregelen in het centrum.

Op het kruispunt van twee Romeinse wegen en tussen twee beekdalen ligt het hedendaagse Romeins Kwartier Heerlen. Hier ligt de oorsprong van Heerlen. De stad wil die geschiedenis meer zichtbaar maken, ook in het straatbeeld. Daarbij is het belangrijk dat bezoekers ongedwongen kunnen rondkijken en wandelen, zonder hinder van verkeer.

Wat gaat er zoal gebeuren?

Het Raadhuisplein krijgt twee grote, unieke en stoere elementen: ‘Forum’ en ‘Amfitheater’, namen die naar de Romeinse tijd verwijzen. Het Forum zal een verborgen archeologische kluis bevatten met schatten van Heerlen. Ook komen er waterelementen, een grote solitaire accentboom en is er speciale aandacht voor subtiele verlichting.

De Coriovallumstraat-West wordt een ruimte om te verblijven en wordt daarom ingericht als een erfgebied met soorten groen met een Romeinse oorsprong en water. Maar ook elementen, zoals bankjes of prullenbakken, die doen terugdenken aan het Romeins verleden.

Een deel van de Dr. Poelsstraat en Geleenstraat wordt voetgangersgebied met uitzondering van laden en lossen en ontheffingen. De kortparkeerplaatsen en taxistandplaats worden verplaatst. Zo kunnen de mensen in de stad meer genieten van de nieuwe pleintjes en straatjes.

Ook komt er op het Raadhuisplein en in de Coriovallumstraat nieuwe bestrating die bestaat uit gebakken klei in warme, zachte tinten verwijzend naar het Romeins verleden.

Video’s

Een aantal werkzaamheden is inmiddels gestart. Nu de coronamaatregelen het moeilijk maken om fysieke bijeenkomsten te organiseren, werkt de gemeente aan een serie video’s waarin alle plannen nader worden toegelicht. Daarnaast worden de omwonenden en ondernemers uit het Romeins Kwartier op de hoogte gehouden over de planning en werkzaamheden via onder meer nieuwsbrieven en de website. De webpagina – waar ook de ontwerpen te bekijken zijn – is: www.heerlen.nl/openbare-ruimte-rk

Burgemeester van Grunsvenplein

Het college stelde ook het definitief ontwerp van het Van Grunsvenplein vast. Daarvan zijn de uitvoerende werkzaamheden inmiddels gestart.

Samen

Het Romeins Kwartier is een IBA-project: gemeente en IBA Parkstad zien hier grote kansen voor versterking van de identiteit van het gebied en haar inwoners en ondernemers. Supervisor centrum Jo Coenen heeft de ontwerpen positief beoordeeld. Naast IBA Parkstad werkt de gemeente hierbij tevens samen en ontvangt een financiële bijdrage vanuit het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum.

Heerlen plant 1000 bomen

Heerlen plant 1000 bomen voor een leefbare stad

Deze winter 2021 en volgend najaar (2022) plant de gemeente Heerlen verspreid over de stad 1000 zogenaamde ‘klimaatbomen’. Deze helpen om de effecten van klimaatverandering te bestrijden. Ze dragen ook bij aan de leefbaarheid van de stad. Afgelopen zomer 2021 is gezocht naar geschikte plekken om bomen te planten. Maar inwoners die ideeën hebben voor een goede plek kunnen die nog doorgeven aan de gemeente.

Het wordt heter en we hebben vaker te maken met flinke regenbuien. In een omgeving met veel asfalt en steen leidt dat tot hitte en wateroverlast. Meer groen helpt. Bomen helpen om plekken met veel steen tegen hittestress. Ze helpen ook om water in de bodem te laten doordringen en nemen CO2 op en houden dat vast. Daarnaast hebben ze een positief effect op insecten en vogels … en op hoe mensen zich voelen. Daarom worden de flinke bomen die nu geplant worden ‘klimaatbomen’ genoemd.

Plantplekken

Gemeente Heerlen heeft plekken gezocht waar de bomen het hardste nodig zijn. Daarbij is gekeken naar plaatsen waar veel kwetsbare groepen mensen verblijven: eenzame ouderen en kinderen. Ook is onderzocht of er onder de grond genoeg ruimte is. Of er niet te veel kabels en leidingen in de weg zitten. Ruim de helft van de 1000 bomen komen op plekken waar nu bestrating ligt.

Afsluiting Dr.Poelstraat

Afsluiting Dr. Poelstraat 30 november t/m 3 december 2021

Vanwege kleine rioolwerkzaamheden in de dr. Poelsstraat is deze afgesloten vanaf de Raadhuisstraat tot de Geleenstraat van dinsdag 30 november t/m vrijdag 3 december 2021, 12.00 uur.

De omleiding is via de Akerstraat, van dinsdag 30 november 7.30 uur t/m vrijdagmiddag 3 december, 12.00 uur. 

Zie ook de plattegrond (download PDF) voor de omleidingsroute. 

Samen maken we het centrum

Inwoners Heerlen delen ideeën in ‘Samen maken we het centrum’

Wat vindt de Heerlenaar van Heerlen-Centrum? Onder de noemer ‘Samen maken we Heerlen!’ riep de gemeente in juli alle bewoners, ondernemers, organisaties, partners maar ook bezoekers op om hun mening te geven én om mee te denken over de toekomst van het centrum.

Er zijn in de afgelopen jaren allerlei projecten en evenementen gerealiseerd en in gang gezet als uitwerking van het Urban Bidboek 2016. Vallen die in de smaak? En hoe kan het nog beter? Al die wensen en ideeën zijn gebundeld in een participatieverslag. Dat werd vandaag overhandigd aan een aantal partijen die in de zomer hebben meegedacht. Het is tevens voor iedereen te bekijken op: https://www.heerlen.nl/resultaten-participatietraject.html.

Aanpak

Vanuit een tijdelijk locatie aan de Promenade werden in juli bezoekers gestimuleerd (die spontaan binnen konden wandelen) om hun ideeën te delen. Daarnaast is er ook veel input gegeven tijdens de verschillende workshops die georganiseerd werden én hebben meer dan 650 mensen de enquête ingevuld. Wethouder Peter van Zutphen (centrumontwikkeling) bood het verslag op woensdag 24 november aan Ger Bischops (vertegenwoordiger van de bewoners), Douwe Dijkstra (Heerlen Mijn Stad, vertegenwoordiger ondernemers, evenementen etc.) en Raoul Kleijntjens (vertegenwoordiger Cliëntenraad) aan. Partijen die zelf een bijdrage hebben geleverd aan het resultaat.

Opvallende punten

Opvallend is dat bezoekers het centrum óf een hele lage waardering geven óf juist een hele hoge. Een tussenweg lijkt er bijna niet te zijn. Verder valt op dat de meeste mensen zien dat er de afgelopen jaren écht gewerkt is aan een nieuwe basis. Wethouder Peter van Zutphen: “Men verwijst dan bijvoorbeeld naar het Maankwartier, de Nieuwe Nor, de Stadstuin en het nieuwe Mijnmuseum. Daarnaast wil ook iedereen af van al die stenen in de stad. Dat sluit perfect aan op onze ambitie om het centrum groener te maken. Het draagt bij aan een ‘prettige duurzame stad’ en dat willen we op veel grotere schaal gaan aanpakken.”

Ambities

Wethouder Adriane Keulen (burgerparticipatie): “Ik vind het zeer waardevol, dat we op deze manier samen naar het centrum kijken. Het gaat bij burgerparticipatie niet alleen om beleidsnota’s die via een participatietraject tot stand komen. We moeten het ook waarmaken. Zo hebben we nu een aanzet gemaakt naar een Heerlen dat voor iedereen toegankelijk is. Natuurlijk kunnen we niet alle wensen realiseren die geuit zijn, maar daar waar het mogelijk is, doen we dat wel.”

Overigens zijn er ook wensen die buiten de verantwoordelijkheid en invloed van de gemeente liggen. Als het gaat om eigendommen van anderen bijvoorbeeld. Maar ook daar kijkt de gemeente hoe ze daar een bijdrage aan kan leveren.

Samenwerking

De gemeente werkt hierbij samen en ontvangt een financiële bijdrage vanuit zowel Ministerie BZK, IBA Parkstad, het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum.

Vervolg op Bidboek 2016

Vervolg op Bidboek 2016: Heerlen werkt ambities binnenstad uit in ambitiedocument ‘Samen maken we het centrum’

De gemeente Heerlen werkt aan een vervolg op het Urban Bidboek 2016, waarin 26 ambities werden benoemd voor de Heerlense binnenstad. Gezien het grote belang voor Heerlen als centrum van Parkstad is ervoor gekozen om het ambitiedocument ‘Samen maken wij het centrum’ met zoveel mogelijk partijen op te stellen en te bespreken. Zo hebben onder meer inwoners, ondernemers en partners hun kijk op het centrum met de gemeente gedeeld.

Daarnaast kiest het college ervoor om een tussenstap in te bouwen binnen de reguliere gemeentelijke besluitvorming. Het stuk staat ter oriëntatie en discussie op de agenda van de gezamenlijke commissievergadering Leefomgeving, Ruimtelijke Ontwikkelingen en Economische zaken op 8 december. Met de uitkomsten van deze vergadering wordt het ambitiedocument verder verreikt. Vervolgens wordt het in januari 2022 aangeboden aan de commissie en raad ter besluitvorming.

Tijd staat niet stil

De 26 ambities uit 2016 variëren van onder meer het uit de markt halen van vele vierkante meters retail- en kantoorruimte, het realiseren van een volwaardig filmhuis tot het herinrichten van pleinen in de stad. Vele projecten zijn of gaan in uitvoering. In het ambitiedocument wordt een tussenstand gegeven: ligt de gemeente op koers of moet er bijgestuurd worden? Maar dat niet alleen. Wethouder centrumontwikkeling Peter van Zutphen: “De tijd staat niet stil. We hebben inmiddels ook weer nieuwe doelen, zoals het terughalen van het onderwijs naar de binnenstad. Ook die nemen we op in ons ambitiedocument.”

Samenwerking

De gemeente werkt hierbij samen en ontvangt een financiële bijdrage vanuit zowel Ministerie BZK, IBA Parkstad, het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum. 

Afvalplan gem. Heerlen

Afvalplan wordt grondstoffenplan

Wat gebeurt er met ons afval de komende jaren? Welke keuzes maakt gemeente Heerlen? Wat betekent dit voor uw beurs? De afgelopen jaren hebben we ons afval steeds meer gescheiden … en waren we steeds meer geld kwijt aan ons afval. Hoe zit dat? En hoe gaat het verder? Dat staat in het nieuwe ‘grondstoffenplan’.

Het loont

Een terugblik: tot 2014 lag de nadruk op het ophalen van afval. Daarna gingen we samen ons afval scheiden om de hoeveelheid duur restafval te verminderen. Dat lukte: de hoeveelheid restafval per inwoner ging van 334 kilogram naar 147 kilogram We scheiden samen 72% van ons afval. De kosten daalden daardoor van 222euro in 2004 naar 150 euro per aansluiting. Om daarna weer te stijgen naar 175 euro door onder andere de hogere verbrandingsbelasting die van 13 naar 33 euro ging per ton verbrand afval. Wie roept dat afval steeds duurder wordt heeft gelijk. Maar zonder ons afval te scheiden zouden we nu 350 euro betalen.

Schepje er bovenop

Conclusie is dat het loont om afval te scheiden. Dus we gaan door op de ingeslagen weg. Maar we willen het nog beter doen. We willen:

 • 80% van ons afval scheiden
 • schoner gescheiden afval, zodat het ook echt gebruikt wordt als grondstof voor nieuwe producten
 • minder restafval: gemiddeld 100 kg per inwoner.

Uit een enquête onder de inwoners blijkt dat ook de Heerlenaren achter dit beleid staan. En dat is ook nodig, want we moeten het samen doen.

Betere wereld

Nieuw in het plan is dat we afval niet meer als afval zien, maar als grondstof. “Hierdoor kan materiaal opnieuw gebruikt worden en kunnen we besparen op nieuwe grondstoffen. Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzame en betere wereld”, stelt wethouder Charles Claessens.

Bekijk het Grondstoffenplan 2022-2026 (download PDF)

Complimenten van burgemeester Wever

Brief burgemeester: Naleving maatregelen COVID-19 n.a.v. persconferentie 12 november jl.

Complimenten van burgemeester Wever n.a.v. naleving coronamaatregelen van de persconferentie op 12 november 2021.

Beste ondernemers, verenigingen en organisatoren van evenementen,

Vanwege de bestrijding van de COVID-19 pandemie gelden over de periode van ruim anderhalf jaar al ingrijpende maatregelen. Deze zijn gebaseerd op een acceptabele belasting van de zorg, het beschermen van kwetsbare mensen in de samenleving en het zicht houden op de verspreiding van het virus. In het bijzonder in onze regio is het aantal positieve testen en de druk op de zorg hoog. Om verdere sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en overbelasting van de zorg te voorkomen, zijn op 13 november om 18:00 uur wederom landelijk strengere maatregelen ingegaan. Dit heeft invloed op ons, en onverminderd op u als (horeca)ondernemer, vereniging en organisator. Vandaar deze brief.

Waardering voor uw opvolging van de maatregelen in Heerlen

Afgelopen weekend, met name zaterdagavond 13 november als de avond dat de maatregelen weer ingingen, is vooral dankzij uw inzet rustig verlopen. Wij zien ondernemers die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Wij zien verenigingen die in mogelijkheden denken en hun krachten bundelen. Wij zien organisatoren die moedig in overleg blijven met ons als gemeente om een veilig evenement te organiseren en organisaties die hun verantwoordelijkheid nemen bij moeilijke besluiten. Dat verdient een oprecht compliment, want dat maakt mij als burgemeester van Heerlen trots.

Gedogen terrasoverkappingen en terrasschermen

Om het verlies aan omzet zo veel mogelijk te beperken, is het vanaf oktober 2020 onder voorwaarden toegestaan terrassen door overkappingen en schermen te be-schermen tegen weersinvloeden. Op deze manier zijn er ook in een periode van slechter weer meer mogelijkheden. In maart 2021 heeft het college van B&W in Heerlen besloten om dit gedoogbeleid voor terrasoverkappingen en terrasschermen bij horecagelegenheden te verlengen tot 1 april 2022. Omdat u zich als (horeca)on-dernemer op basis van de nieuwe maatregelen mogelijk meer zult richten op de buitenlucht, wil ik u nogmaals wijzen op deze mogelijkheid.

Handhaving coronatoegangsbewijzen

Om het risico van besmetting zo laag mogelijk te houden is de inzet van coronatoegangsbewijzen (CTB) op veel plekken verplicht. Iedereen van 13 jaar en ouder heeft een CTB nodig bij onder andere bezoek aan horeca, culturele plekken, sportsector en evenementen. Ook bij de handhaving op het CTB zien we de inspanningen die u als ondernemer, organisator van een evenement of bestuurder van een vereniging heeft gedaan en nog steeds doet.

Zoals ik in mijn vorige brief aan u ook al aangaf hebben de gemeenten de taak gekregen om erop toe te zien dat de handhaving op het CTB daadwerkelijk en op een goede wijze wordt uitgevoerd. Onze BOA’s voeren hierop risicogericht controles uit, met name op locaties waar de naleving achterblijft. Waar dit laatste het geval is, zal handhavend worden opgetreden.

Beschikbare middelen kabinet voor handhaving coronatoegangsbewijs

Het voldoen aan uw verplichting om de naleving en de controle op het CTB te orga-niseren is niet voor alle ondernemers en verenigingen even eenvoudig, bijvoorbeeld omdat het praktisch gewoon lastig te regelen is. Als het nodig is, kunnen én willen wij u hierbij graag helpen en faciliteren met middelen die vanuit het kabinet speci-fiek hiertoe beschikbaar zijn gesteld voor de periode tot 31 december 2021.

U helpen bij het handhaven van de controle op het CTB kan door gebruik te maken van deze middelen. Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld dat wij in overleg extra beveiliging beschikbaar stellen om de naleving van het CTB te reguleren, of een vrijwilligersvergoeding bekostigen voor mensen die namens een vereniging het CTB controleren. Ook het vergoeden van materiële kosten die de controle op het CTB faciliteren, denk aan extra benodigd hekwerk bij evenementen, is mogelijk.

Wéét dat dit tot de mogelijkheden behoort om de door u ingezette koers van con-trole te kunnen blijven handhaven. Daarom geef ik u nogmaals mee: maakt u de behoefte voor ondersteuning hierbij vooral kenbaar bij onze gemeente via de bij u bekende contactpersonen. Dan kijken we samen met u naar de mogelijkheden!

Wij zijn er voor u

De Sint is net in het land en de decembermaand staat voor de deur. Traditioneel gezien een goede tijd voor ondernemers en een gezellige tijd voor verenigingen. Wij realiseren ons dan ook maar al te goed dat de maatregelen die afgelopen vrij-dag zijn afgekondigd de zoveelste op rij zijn en zeker niet gemakkelijk. Ik begon deze brief met u een compliment te geven dat ik uw inzet zo heb gewaardeerd. Dat meen ik oprecht.

COVID-19 lijkt voorlopig nog niet weg te zijn uit onze samenleving, dus welke maat-regelen ons nog te wachten staan is nu ook nog onduidelijk. Vandaar dan ook dat ik deze brief, tot slot, wil eindigen met de oproep dat we het samen moeten doen en ik denk dat we dat kunnen in Heerlen. Maar ook met nogmaals de mededeling dat wij er als gemeente voor u willen zijn. Schroom daarom niet contact met ons op te nemen met vragen of als u hulp nodig heeft. Wij zijn er voor u!

Hoogachtend,

de burgemeester,

drs. R. Wever

Bekijk de brief van de burgemeester over de naleving maatregelen COVID-19 (download PDF).

Herinrichting Burg. van Grunsvenplein en Geerstraat

Herinrichting Burgemeester van Grunsvenplein en Geerstraat

Vanaf maandag 15 november starten we met het eerste deel van de werkzaamheden aan het Burgemeester van Grunsvenplein. We verdelen het werk in fase A en B. We starten met de werkzaamheden in fase A (het van Grunsvenplein). Hierbij breken we het plein op waarna we de nieuwe bestrating en de zithoekjes realiseren. Op 3 januari 2022 starten we met fase B (werkzaamheden Geerstraat) waarbij we werken aan het riool en opnieuw asfalteren.

Bereikbaarheid

In fase A zijn er nog geen omleidingsroutes nodig. In fase B is de Geerstraat via één rijbaan bereikbaar (van zuid naar noord). U kunt te allen tijde uw woning / onderneming te voet bereiken.

Eind januari wordt de Geerstraat kort (1 week) geheel afgesloten, om vervolgens weer via één rijbaan toegankelijk te zijn. Eind februari tot medio april is de Geerstraat wederom geheel afgesloten. De exacte datums communiceert de aannemer via de Besix Infra Omgevingsapp, die u kunt downloaden in de apple of google store. Daarop staan ook de omleidingsroutes.

Om het werk zo snel mogelijk uit te voeren, werkt de aannemer op werkdagen van 07.00 tot 19.00 uur. Om de bereikbaarheid van de omliggende bedrijven/winkels te borgen, kan het voorkomen dat we soms buiten deze tijden werken. Hierover communiceert de aannemer altijd vooraf via de Omgevingsapp.

Vuilophaaldienst

Voor de direct aanwonenden aan het werkvak: Uw huisvuilcontainers kunt u op de ophaaldagen voor 7:00uur buiten zetten op de gebruikelijke plek. U dient uw vuilcontainer duidelijk te voorzien van uw huisnummer. De aannemer zorgt ervoor dat deze geledigd worden.

Overlast

Helaas kunnen wij niet voorkomen dat u gedurende de werkzaamheden enige overlast kunt ondervinden. Hiervoor vragen wij uw begrip. Uiteraard doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken.

Start metamorfose Burg. van Grunsvenplein

Start metamorfose Burgemeester van Grunsvenplein.

Op vrijdag 12 november ondertekenden de gemeente Heerlen en BESIX Infra Nederland de bouwteamovereenkomst als startsein voor de herinrichting van het Burgemeester van Grunsvenplein. Het plein krijgt een complete metamorfose: van grijs en kil, naar groen, duurzaam en aangenaam. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd om de overlast tot het minimum te beperken. Medio zomer 2022 zijn de werkzaamheden gereed en is het heerlijk toeven in het nieuw aangelegde groene plein voor het Parkstad Limburg Theater.

Op 15 november gaat de eerste schop in de grond. Het plein wordt ingericht met diverse zitelementen om elkaar te ontmoeten, groene eilanden en voorzien van aantrekkelijke sfeerverlichting. Er worden bovendien allerlei voorzieningen aangebracht ter ondersteuning van de evenementen die plaatsvinden op het plein.

Duurzaam

Het nieuwe plein wordt duurzaam; er wordt gebruikgemaakt van hergebruikte en duurzame materialen. Daarnaast wordt er bij de inrichting van het nieuwe plein rekening gehouden met de klimaatverandering. Denk aan maatregelen tegen hittestress, wateroverlast en uitdroging. Zo wordt het regenwater van de openbare ruimte door een nieuw rioolsysteem afgekoppeld en geïnfiltreerd naar de ondergrond om wateroverlast te voorkomen. Door het maken van een verbinding met het toekomstige regenwatersysteem van de Promenade II en Schinkel-Zuid, wordt in de eindfase één solide watersysteem gecreëerd voor deze drie centrum-projecten. Het regenwater dat op het plein valt, wordt via infiltratiekratten opgevangen en getransporteerd naar de groene eilanden om uitdroging te voorkomen. Er worden veel groenvoorzieningen aangebracht die het plein een natuurlijke uitstraling geven en in de zomer voor verkoeling zorgen.

Wethouder Peter van Zutphen: “Het vergroenen blijft niet alleen bij dit plein. Inwoners geven aan dat ze veel meer groen in de stad willen. We trekken deze vergroening door naar de Promenade en verder, waardoor een groene verbindingsas door het centrum ontstaat.’’ Ook de Provincie Limburg ondersteunt het project: “Het Van Grunsvenplein wordt weer een fijn plein om te vertoeven en te ontmoeten. Dit geeft binnenstedelijke dynamiek, die bezoekers zo hard nodig hebben om de centrumfunctie die Heerlen voor Parkstad heeft mee te voelen en te beleven”, aldus gedeputeerde Lia Roefs.

Op de hoogte blijven

Omwonenden worden geïnformeerd over de werkzaamheden via nieuwsbrieven en de pagina op onze website over vangrunsven. Maar de meest actuele informatie wordt ook gedeeld in de Besix Infra Omgevingsapp, te downloaden in de App store en Google Play Store.

Stadsplattegrond met alle projecten

Deze metamorfose is onderdeel van de complete aanpak van Heerlen-Centrum. Op de pagina op onze website over het centrum is de stadsplattegrond te downloaden met hierop een overzicht van alle projecten. De aanpak wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking en financiële bijdrage vanuit zowel Ministerie BZK, IBA Parkstad, het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum.

Gelukkig ouder worden in Heerlen

Campagne “Gelukkig ouder worden in Heerlen”

Geluksmomenten van Heerlense 55+’ers staan centraal op een serie portretten die de komende weken zijn te zien op verschillende plekken in de stad: op straat, Parc Imstenrade en op locaties van SCHUNCK bibliotheken, Meander en Sevagram. Daarnaast is er een speciaal filmprogramma rondom ouderen in Quatro Cinema.

De Heerlense wethouder Adriane Keulen (integraal ouderenbeleid) gaf vrijdag 5 november 2021 in bioscoop Quatro Cinema het startsein voor de campagne ‘Gelukkig ouder worden in Heerlen’, die loopt van 9 november t/m 1 december. “Geluk betekent voor iedereen iets anders”, zegt Keulen, “zelfs bij tegenslag of ziekte kunnen er kleine geluksmomenten zijn.”

Op de binnenlocaties waar de portretten hangen, stelt de gemeente aan 55+’ers de vraag wat hun gelukkig maakt? Ook kunnen zij verbeteringen voorstellen aan de gemeente om een fijnere stad te worden voor ouderen. Naderhand bekijkt de gemeente of het ouderenbeleid met deze inbreng kan worden aangevuld. Wethouder Keulen: “Ik hoop dat we daarvoor veel reacties en inbreng van 55-plussers ophalen.”

Speciaal filmprogramma Quatro Cinema

Quatro Cinema vertoont tijdens de campagne op dinsdagmiddagen films waarin ouderen centraal staan. De entree bedraagt €5,50, 55-plussers krijgen een gratis drankje. Houd rekening met eventuele wijzigingen in het toegangsbeleid in de bioscoop in verband met corona!

9 november:

14.00 uur: Les plus belles années d’une vie

16.15 uur: SuperNova

16 en 23 november:

14.00 uur, zaal 1: SuperNova

14:00 uur, zaal 2: Les plus belles années d’une vie

14:00 uur, zaal 3: Eiffel

 Voor deze campagne werkt gemeente Heerlen samen met SCHUNCK bibliotheken, Parc Imstenrade, Sevagram en Meander.

Gemeente Heerlen verbetert dienstverlening

Gemeente verbetert dienstverlening aan inwoner die actief wil zijn in de buurt

1 loket voor buurtinitiatieven: voor vragen, hulp of subsidie.

Inwoners van Heerlen die een idee of initiatief voor hun buurt hebben, kunnen vanaf vandaag op 1 centraal punt terecht bij de gemeente: voor hulp, informatie of subsidie. Niet alleen als 1 gezicht naar buiten toe, maar ook achter de schermen werken verschillende disciplines nu samen binnen 1 team. Hiermee beoogt de gemeente de dienstverlening aan burgers op het gebied van buurtparticipatie te verbeteren.

De gemeente heeft allerlei subsidiemogelijkheden voor burgers die aan de slag willen om hun buurt leuker, schoner of veiliger te maken. Zo is er de Buurtactie voor sociale activiteiten; Heerlen Schoon en de Buitenkans met de buurtdeal zijn er voor mensen die de openbare ruimte willen verbeteren. Vanuit de 1-loket-gedachte zijn alle subsidiemogelijkheden gebundeld en gemakkelijker te vinden via: www.heerlen.nl/buurtinitiatief.

Per mail is het team te bereiken via buurtinitiatieven@heerlen.nl of telefonisch via het reguliere nummer van de gemeente (045-5605040, vraag naar het team buurtregie).

Opgave voor 2022

Het bundelen van krachten op het gebied van dienstverlening staat nadrukkelijk genoteerd als een van de opgaven in de begroting van 2022. Het college wil dat onderdelen van de gemeente beter met elkaar gaan samenwerken, met als doel om tot een betere focus en samenhang te komen in de dienstverlening aan inwoners.

Adriane Keulen, wethouder Buurtgericht Werken en Charles Claessens, wethouder Beheer en Onderhoud: “Elke inwoner die de buurt gezelliger, mooier of veiliger wil maken, moeten wij koesteren. Daarom zijn wij uitermate blij met dit nieuwe loket voor alle buurtinitiatieven. Burgers die een actieve rol willen spelen in hun buurt moeten gemakkelijk en snel worden geholpen”.

Gemeente Heerlen sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Heerlen sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Heerlen gaat per 1 november samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. De gemeente en het meldpunt tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Gemeente Heerlen ontvangt daardoor vanaf nu via Meld Misdaad Anoniem relevante signalen over criminaliteit en fraude.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Roel Wever: ”Het is belangrijk dat we iedere vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Met Meld Misdaad Anoniem kan het ook nog eens anoniem, we hopen dat dit het aantal meldingen doet groeien.”

Vangnet

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Burgers melden bijvoorbeeld over zaken als hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Afsluiting Spoorsingel

Afsluiting van de Spoorsingel en omleiding over Klompstraat

Om een riool in de Spoorsingel te leggen wordt de Spoorsingel tussen de rotonde Schandelerboord / Albert Heijn en de spoorwegovergang bij de Gringelstraat / Politiebureau, afgesloten.

De afsluiting duurt vanaf vrijdag 12 november tot en met vrijdag 3 december 2021.

Er is een omleiding over de Klompstraat. Hiervoor wordt de middenberm van de Spoorsingel ter hoogte van de Gringelstraat verwijderd.

Gemeente Heerlen maakt zonnepanelen haalbaar voor (bijna) iedereen

Gemeente Heerlen maakt zonnepanelen haalbaar voor (bijna) iedereen

Gemeente Heerlen vindt het belangrijk dat óók mensen met een kleine beurs zonnepanelen kunnen aanschaffen. Door de stijgende energieprijzen hebben zij deze manier om te bezuinigen het hardst nodig. Daarom helpt de gemeente bij het aanschaffen van zonnepanelen – waardoor u niet hoeft te investeren met eigen geld.

Hoe werkt het?

De gemeente leent u het geld voor de aanschaf van de zonnepanelen. Geld lenen kost geld. Maar zonnepanelen leveren geld op – meer dan u maandelijks moet aflossen. Hierdoor maken we zonne-energie voor iedereen betaalbaar!

Helpen doen we ook met het terugvragen van de btw over uw zonnepanelen. En door 15 jaar garantie op uw installatie. Voor dit alles hebben we een partner gevonden in Volta Limburg. Meer weten hoe het werkt?

Meld u dan aan voor de informatiebijeenkomsten op 18 of 30 november in Hoensbroek en Heerlen. Lees er meer over in deze digitale folder. Of kijk op de website.

Wat Heerlen doet aan duurzaamheid vind je hier.

Werkzaamheden rondom Burg. van Grunsvenplein

Werkzaamheden rondom Burgemeester van Grunsvenplein

Vanaf 25 oktober start Enexis met werkzaamheden voor het vervangen van de gasleiding in het trottoir. Dit gebeurt ter voorbereiding van de herinrichting van het Burgemeester van Grunsvenplein.

Enexis gaat tot aan de kerst gefaseerd aan de slag in de Geerstraat om vervolgens verder te gaan in de Muzenlaan, de Apollolaan en het Burg. van Grunsvenplein. Tijdens de werkzaamheden wordt het trottoir veilig afgezet. Er wordt gezorgd voor een alternatieve route zodat u zo min mogelijk overlast ervaart.

Planning

De planning van de werkzaamheden is als volgt:  

 • Vanaf 18 oktober: Valkenburgerweg (dit heeft voorrang i.v.m. asfalt werk op de Valkenburgerweg)
 • Vanaf 25 oktober: Geerstraat excl. Wegsteek verlengde Apollolaan
 • Vanaf 1 november t/m 21 november: Muzenlaan
 • Vanaf 22 november t/m 12 december: Apollolaan

Bekijk de plannen rondom het Burgemeester van Grunsvenplein.

Asfalteringswerkzaamheden Putgraaf (bewoners)

Informatiebrief voor bewoners

Ten tijde van het aanleggen van de Mijnwaterleidingen in de Putgraaf is de asfaltverharding tijdelijk hersteld. In de week van maandag 25 oktober 2021 t/m vrijdag 29 oktober 2021 wordt de definitieve asfaltverharding aangebracht. Dit betekend dat de bovenste laag weggefreesd wordt en er een nieuw asfalt toplaag aangebracht wordt. Dit betekend voor de omgeving dat de noordelijke rijbaan van de Putgraaf tot en met de rotonde Akerstraat vanaf maandag 25 oktober 2021 t/m vrijdag 29 oktober 2021 afgesloten is voor al het wegverkeer.

In deze week hebben we 2 uitloopdagen (donderdag en vrijdag) ingecalculeerd in verband met mogelijk natte weersomstandigheden waarop we niet kunnen asfalteren. De parkeerplaatsen langs de noordelijke rijbaan komen tijdelijk te vervallen. De parkeergarage van Q-park is op dinsdag 26 oktober naar verwachting een aantal uren niet bereikbaar omdat we dan het asfalt aanbrengen en moeten walsen. Op de overige dagen zetten we verkeersregelaars in om parkeren in de Q-parkgarage wel mogelijk te maken. U kunt ook eventueel gebruik maken van de parkeergarages van Q-park aan de Klompstraat of Theater Heerlen of elders in de gemeente Heerlen.

De zuidelijke rijbaan van de Putgraaf blijft open en is vanaf de Groene Boord bereikbaar via de Rector Driessenstraat.

Dit alles is weergegeven op onderstaand overzichtskaartje. De diverse omleidingsroutes worden met gele borden aangegeven.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met onze Omgevingsmanager Johann Dekker

tel.: 06 5022 5839 óf johanndekker@vshanab.nl

Asfalteringswerkzaamheden Putgraaf (ondernemers)

Informatiebrief voor ondernemers.

Informatiebrief asfalteringswerkzaamheden Putgraaf inclusief rotonde Akerstraat te Heerlen 14-10-2021

Geachte lezer,

Ten tijde van het aanleggen van de Mijnwaterleidingen in de Putgraaf is de asfaltverharding tijdelijk hersteld. In de week van maandag 25 oktober 2021wordt de definitieve asfaltverharding aangebracht. Dit betekend dat de bovenste laag weggefreesd wordt en er een nieuw asfalt toplaag aangebracht wordt. Dit betekend voor de omgeving dat de noordelijke rijbaan van de Putgraaf tot en met de rotonde Akerstraat vanaf maandag 25 oktober 2021 t/m vrijdag 29 oktober 2021 afgesloten is voor al het wegverkeer. In deze week hebben we 2 uitloopdagen ingecalculeerd in verband met mogelijk natte weersomstandigheden waarop we niet kunnen asfalteren.

Wat betekend dat voor u?

De bevoorrading van de winkeliers die in het centrum zitten rijden nu aan via en over de rotonde Putgraaf/ Akerstraat. Dat zal in de week van maandag 25 oktober t/m vrijdag 29 oktober als gevolg van de asfalteringswerkzaamheden niet gaan. Gelieve uw leveranciers hierover te informeren en aan te geven om aan te rijden via Doctor Poelstraat en Geleenstraat. Mocht u nog vragen hebben neem dan contact op met onze Omgevingsmanager Johann Dekker via tel.nr. 06 5022 5839 of johanndekker@vshanab.nl

Officiële opening publiekshal stadskantoor

Nieuwe start in een iconisch gebouw

De publiekshal in het nieuwe stadskantoor wordt op maandag 18 oktober om 11.00 uur officieel in gebruik genomen. Het voltallige college van B&W is daarbij aanwezig en zal de eerste uren optreden als gastheer/gastvrouw. Wethouder Loek Damen ontkurkt de champagne terwijl het zangduo Paul & Leo het Heerlens volkslied zingt.

De opening van de publiekshal is de eerste mijlpaal in de oplevering van het nieuwe stadskantoor en de renovatie van het monumentale raadhuis.

Burgemeester Roel Wever: “We zijn blij en trots dat we vanaf maandag onze inwoners al kunnen ontvangen in het nieuwe gebouw. Het is een icoon dat perfect aansluit bij de vernieuwende tijdgeest die Heerlen altijd heeft gehad qua architectuur en nu ook weer laat zien. Het markeert de start van een nieuw hoofdstuk in de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis van onze stad. Een stad met ambitie en een uniek karakter”.

Met elkaar om tafel

“De publiekshal, de plek waar traditioneel de meeste inwoners van de stad worden ontvangen, is een prachtige ruimte. Open en toegankelijk,” aldus wethouder Adriane Keulen van Publieke Dienstverlening. “Het is een centraal gelegen ontmoetingsplek waar onze burgers van harte welkom zijn. De hal is zo ingericht dat de privacy van mensen, ondanks de openheid, voldoende is gewaarborgd. Een gastheer/gastvrouw bij de ingang (bij de aanmeldzuil) ondersteunt indien nodig.”

Kwaliteit

Ondanks alle beperkingen van de coronapandemie is op de bouw keihard doorgewerkt. Wethouder Loek Damen van Ruimtelijke Ordening: “We hebben in die periode te maken gehad met schaarste van grondstoffen en vertraagde leveringen. Dat is jammer, maar we wilden geen enkele concessie doen aan de kwaliteit van de geplande afwerking. Dit unieke gebouw met bijzondere architectuur verdient het dat we hebben gekozen voor kwaliteit boven snelheid van oplevering”.

Op dit moment wordt nog gewerkt aan de afwerking van de openbare ruimte en andere delen van het nieuwe stadskantoor. Vanaf de Geleenstraat is een tijdelijke doorgang gemaakt naar de nieuwe ingang van de publiekshal.

Sluitende begroting 2022 gemeente Heerlen

Het college van Burgemeester en Wethouder legt de gemeenteraad op 3 november (tijdens de algemene beschouwingen) een sluitende begroting 2022 voor. Daarmee legt het college een gezonde basis voor de eigen ambities en die van de volgende coalitie. De algemene reserve is op peil en de post ‘onvoorzien’ bedraagt 1,5 miljoen euro

Door verschillende financiële tegenvallers moest het college de afgelopen jaren hard ingrijpen. Wethouder Loek Damen van Financiën: “Met het herstelplan zijn we tot het uiterste gegaan om te komen tot een gezonde begroting. We zijn streng geweest op de uitgaven, maar hebben ook onverminderd vastgehouden aan onze ambities. En we hebben een paar goede kansen gekregen die we hebben benut. Samen met partijen in de organisatie en de stad is het ons gelukt. Daar ben ik ontzettend trots op”.

Onverminderd doorgaan

In de begroting 2022 zijn de budgetten gekoppeld aan vooraf vastgestelde opgaven. Op die manier is het mogelijk onverminderd door te gaan met de uitvoering van de plannen en tegelijkertijd de financiën goed in de gaten te houden. In Heerlen Noord gaat het om een integraal herstructureringsprogramma waarmee de volgende generatie jongeren in het gebied dezelfde kansen moet krijgen als andere Nederlanders.

Het is een oude wens van het college om Zuyd Hogeschool, Open Universiteit, MBO en middelbaar onderwijs terug te halen naar het centrum. In 2022 worden daar de eerste stappen voor gezet. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in werking op 1 juli 2022. Daarvoor moeten tal van processen en structuren worden aangepast. Maar ook de samenwerking tussen burgers en gemeente moet een nieuwe vorm krijgen.

Het onderwerp digitalisering loopt als een rode draad door de organisatie. Dat is nodig om burgers beter van dienst te kunnen zijn en economische kansen beter te kunnen verzilveren.

Duurzaamheid en burgerbetrokkenheid, twee pijlers uit het huidige coalitieakkoord, worden steeds belangrijker in de maatschappij. Nauwe samenwerking met burgers, bedrijven, woningcorporaties en andere overheden moet er in 2022 toe leiden dat de plannen breed gedragen worden.

Kansen

Maar ook op andere, uiteenlopende thema’s neemt het college de kansen voor de stad. Onder meer door projecten als ‘Kansrijk van start’, de realisatie van de eerste Skaeve Huse, de aanpak van schuldhulpverlening, de verdere transformatie van het centrum, de gebiedsgerichte aanpak ‘Sociaal veilig’, het IBA Expojaar, de lobby voor de intercity naar Aken, het project ‘Schoon en heel’, de vernieuwing van scholen en het optimaliseren van cultuur en sport.

De raad stelt de begroting 2021 definitief vast tijdens de algemene beschouwingen op 3 november.

Bekijk de begroting 2022 hier.

Camera in Beeld

Oproep gemeente Heerlen

Meld uw beveiligingscamera aan bij ‘Camera in Beeld’

Ondernemers en burgers die beveiligingscamera’s bij hun bedrijf of woning hebben kunnen die laten registreren bij ‘Camera in Beeld’. Op die manier kunnen ze politie helpen bij het oplossen van incidenten en misdaden.

Help de politie met het oplossen van strafbare feiten

Ondernemers en burgers die beveiligingscamera’s bij hun bedrijf of woning hebben kunnen die laten registreren bij ‘Camera in Beeld’. Op die manier kunnen ze politie helpen bij het oplossen van incidenten en misdaden.

De particuliere camera’s maken (binnen de daarvoor geldende regels) niet alleen opnames van hun eigen terrein, maar soms ook van een stukje openbare ruimte. Voor de politie kunnen deze camerabeelden een waardevolle bijdrage zijn bij het oplossen van strafbare feiten zoals inbraken, overvallen en berovingen. Dan is het wel belangrijk dat de politie snel kan beschikken over eventuele opnames.

Online database

Burgers en ondernemers helpen daarbij als ze hun camera’s aanmelden bij ‘Camera in Beeld’. Dat is een online database van de politie, waar alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart staan aangegeven. Zo heeft de politie overzicht welke camera’s op welke plek hangen en waar zij opnames van maken.

Contact met de eigenaar

Is ergens iets gebeurd? Dan kan de politie via dat systeem heel snel zien of er camera’s in de buurt zijn. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera en vraagt of de beelden gebuikt mogen worden voor het oplossen van de zaak. De politie kan dus niet zonder toestemming van de eigenaar de beelden bekijken.

Wilt u een bijdrage leveren aan het opsporingswerk van de politie? Meld uw camera dan aan bij de website van de politie. Daar staan ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Heerlen kiest ontwerp voor Promenade

Heerlen kiest ontwerp voor Promenade, met veel groen en ruimte voor ideeën van inwoners

Het schetsontwerp van de Promenade. De gemeente nodigt Heerlenaren uit hun ideeën over het concept te delen.Afbeelding: Gemeente Heerlen

Ooit kenmerkte een waterpartij de Promenade in Heerlen, tegenwoordig zijn het de grijze kopgebouwen en tijdelijke stadstuin. Met het voorkeursontwerp dat de gemeente nu kiest, kleurt de toekomstige Promenade volop groen met onder meer ruimte voor een mega-wadi.

Waar aan de ene kant de sloop van de loodsen rond de stadstuin is ingezet, kon men maandag aan de andere kant van de Promenade zien wat de toekomstplannen voor de omgeving zijn. In boekhandel Van der Velden Van Dam kregen geïnteresseerden de kans om een eerste blik te werpen op de door de gemeente Heerlen ingeslagen weg.

Eigen input

Van de drie à vier voorlopige schetsen van het voorste deel van de Promenade heeft het bestuur inmiddels één voorkeursvariant uitgekozen. Het gaat nog allerminst om een eindproduct: omwonenden en belanghebbenden krijgen de kans om met eigen input te komen naar aanleiding van het ontwerp. Eén ding is zeker: „De stenigheid verdwijnt echt compleet”, vertelt een aanwezige medewerkster van de gemeente.

De entree naar de ondergrondse parkeerplaats op de Promenade blijft zeer waarschijnlijk bestaan, al zal het kopgebouw dat daar op dit moment omheengebouwd is wel verdwijnen. Momenteel staat er een paviljoen voor ingetekend, maar het is één van de plekken die nog niet concreet is ingevuld. Uitgangspunt blijft in ieder geval dat de doorbraak van de Promenade, die ontstaat na de sloop van de kopgebouwen, zo veel mogelijk vrij blijft.

Lees meer: Groen park op Promenade in centrum Heerlen stap dichterbij na aankoop van twee kopgebouwen

Het plan om op de plek van het inmiddels gesloopte winkelcentrum De Plu een foodhal met 98 woningen te bouwen is al bekend. Daarmee is echter slechts een gedeelte van de tijdelijke stadstuin weer ingevuld met bebouwing. Afgaande op de schets blijft het daar ook bij. De Promenade moet vooral open en groen blijven. Ondanks de extra ruimte voor natuur blijft er genoeg plek over voor evenementen, zoals de markt en kermis.

Zo slentert de toekomstige Heerlenaar van de terrassen van de foodhal zo door naar een zogenaamde piazzetta: een beschut pleintje naar Italiaans voorbeeld waar men kan zitten. Aan de overkant krijgt de natuur en biodiversiteit alle ruimte in de vorm van een mega-wadi, bosjes en kruiden. Het groengebied – dat ook dient als wateropvang– ligt wat dieper dan de rest van de straat door het natuurlijke hoogteverloop. Aan en over de wadi komen zitranden en vlonders. Kunstwerk De Zegelboom blijft in de plannen overigens behouden rond zijn huidige plek.

Lees ook: Na jarenlange discussies, verwijten en weerstand gaat centrum van Heerlen nu eindelijk op de schop

Draai je het hoofd vanaf de piazzetta de andere kant op, dan zie je ook daar de natuur terugkeren in het straatbeeld. Een deel van de huidige stadstuin blijft in het ontwerp namelijk behouden, met een overdekt gedeelte en de mogelijkheid voor de buurt om zelf invulling te geven aan een stukje groen. Nog verder daarachter komt een wat strakker aangelegd buurtplantsoen.

Hoewel het nog om een voorlopige schets gaat, is er in het concept zelfs al nagedacht over de uitstraling van een transformatorkast binnen het geheel. Het doet vermoeden dat de kadernota Sjoeën Heële sinds de recente kritiek binnen de Heerlense raad nadrukkelijker de aandacht krijgt bij de transformatie van het stadscentrum van grijs naar groen.

Lees ook: Wordt Sjoeën Heële dan eindelijk in de praktijk gebracht? Aanpak rommelige binnenstad na 2,5 jaar nog nergens te zien

Lening voor starters op Heerlense woningmarkt

Starters op de woningmarkt verdienen een steuntje in de rug. Daarom helpt gemeente Heerlen vanaf 1 september starters een huis te financieren met de Starterslening. Dit is een extra lening bovenop de hypotheek.

Met de Starterslening, een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), kunnen starters op de woningmarkt net een beetje extra lenen voor het aankopen van een eerste woning. De Starterslening overbrugt het verschil tussen wat de woonstarter kan lenen op basis van het inkomen en het bedrag dat nodig is om de woning te kunnen kopen. De maximale hoogte van de Starterslening in Heerlen is € 49.000,-.

Eerste 3 jaar geen maandlasten 

De looptijd van de Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast, daarna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Je sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat geeft extra zekerheid.

Voorwaarden

Wie een Starterslening wil aanvragen heeft toestemming van de gemeente nodig. Dit wordt gebaseerd op een aantal voorwaarden. Je kunt de Starterslening in Heerlen aanvragen als:

 • je voor het eerst een huis koopt;
 • je zelf in het huis gaat wonen;
 • de maximale aankoopprijs van de woning € 245.000,- is;
 • de hypotheek en de Starterslening voldoen aan de voorwaarden van de NHG;
 • de rentevaste periode van je eerste hypotheek maximaal 10 jaar is.

Meer informatie en aanvragen

De gemeente legt de toestemming vast in een toewijzingsbrief. De aanvraag van de Starterslening start op 1 september. Kom je in aanmerking? Bekijk de instructie op https://www.heerlen.nl/starterslening-aanvragen.html. Kijk voor meer informatie over de Starterslening op www.svn.nl/starterslening.

Onthulling kunstwerk VIAVIA

Zoals vanouds is het nooit stil in het Romeinse badhuis: het borrelt en het bruist er! Aanstaande zaterdag 28 augustus wordt tijdens Cultura Nova, het verhaal van het museum, onthuld in het kunstwerk VIAVIA: het eerste doek van een drieluik waarin het verleden, heden en toekomst samenkomen.

Uniek rijksmonument

Sinds 1977 zijn in het Thermenmuseum in Heerlen de goed bewaarde restanten van een Romeins badhuis te zien. Na grondig onderzoek en restauratie, blijkt dit het oudste stenen gebouw van Nederland te zijn. Een uniek archeologisch rijksmonument van nationale allure. Om dit topstuk inspirerend te presenteren bouwt Heerlen een nieuw Romeins Museum. Fysiek en virtueel kunstwerk De eerste aanzet om dit Romeins verleden te ontsluiten is het drieluik VIAVIA van kunstenaar Donald van Schilt. Zijn collages, die hij verrijkt met augmented reality (AR) waarbij er digitaal een extra laag informatie over het kunstwerk heen wordt gelegd, kenmerken zich door een rauwe uitstraling. Het roept op om verder te kijken, om vanuit verschillende perspectieven naar het doek te kijken. Door de app Artivive op de mobiele telefoon te downloaden kan men virtueel het hele kunstwerk bekijken en tussen de verschillende lagen kijken. Net als een echte archeloog.

VIAVIA

De naam ‘VIAVIA’ is afgeleid van de twee via’s die elkaar kruisen, Via Belgica en Via Traiana. Op dit kruispunt is zo’n 2000 jaar geleden een badhuis gebouwd. Uit dit badhuis ontstond Coriovallum wat nu nog bestaat: Heerlen. ‘Via via’ kennen we ook als uitdrukking om aan te geven hoe je verder komt, van het ene punt naar het andere punt. Letterlijk én figuurlijk. Dit past bij Heerlen, een stad in beweging.

Verleden, heden en toekomst

In het drieluik wordt het verhaal verteld van het Thermenmuseum, gecombineerd met de stad Heerlen. Zonder verleden bestaat er geen heden, van daaruit kijken we naar de toekomst. Wethouder van Cultuur Jordy Clemens onderstreept het initiatief als volgt: “Het is mooi dat door middel van dit kunstwerk het werk achter de coulissen voor een nieuw Romeins Museum zichtbaar wordt. Archeologie en Romeins verleden vertaald in een kunstwerk waarbij je tijdens het kijken steeds verrast wordt door nieuwe dingen. Dat past bij een stad als Heerlen.”
Het eerste doek wordt zaterdag 28 augustus om 21.30 uur onthuld en focust zich op de ontdekking van het Romeins bad, de opgravingen en het ontstaan van het Thermenmuseum in Heerlen. Deze avond is vrije toegang voor iedereen van 19.00 tot 23.00 uur om het badhuis te bezichtigen

Nieuwsbrief 2021-01

De Nieuwsbrief augustus 2021 is uit.

Voor digitale versie druk hieronder op download

Politiesterkte Limburg

Vele zal het niet ontgaan zijn dat politiecapaciteit uit Zuid-Limburg, dus ook uit Heerlen, wordt overgeheveld naar Noord-Limburg. Hiermee komt de veiligheid en handhaving in het gedrang. Daarom is onderstaande brief naar het College van B&W en fractievoorzitters van de gemeente Heerlen gestuurd.

Met ontzetting hebben wij, de vertegenwoordigers van de Stichting Bewonersraad Heerlen Centrum, de bewonersbelangengroepen van het Maankwartier en de vertegenwoordigers van de Stichting Bewonersraad Eikenderveld, begin juli kennisgenomen van berichtgeving over de plannen de politiesterkte in Limburg te herverdelen. Het gaat om een herverdeling van de schaarste, aldus de regioburgemeester. Met name in Heerlen vallen de hardste klappen. De burgemeester van Heerlen reageert furieus op de plannen.
Als bewonersbelangengroepen steunen wij onze burgemeester. De door hem eerder aangekondigde plannen voor alle buurten in Heerlen en de uitvoering daarvan zien wij met vertrouwen tegemoet. Daar hoort natuurlijk wel als absolute randvoorwaarde een gezonde capaciteit van met name de politie bij. De politie vormt toch, het is nooit anders geweest, het aanzien van het openbaar bestuur.
De huidige capaciteit van de politie in onze buurten en wijken is al jaren een punt van zorg. In tegenstelling tot wat wordt beweerd door de Nationale Politie, namelijk voldoende wijkagenten in alle buurten, die worden ondersteund door robuuste wijkteams, zien wij dit niet terug in onze buurten. Integendeel!

Naar onze mening is er sprake van structurele ondercapaciteit. En dan is de regioburgemeester ook nog eens voornemens 27 politiefunctionarissen uit Heerlen weg te halen en over te hevelen naar Noord-Limburg. Een dergelijke substantiële korting op de formatie van de politie is voor de bewoners van onze stad onverteerbaar.
Ook voor onze wijkagenten en andere politieagenten aan de basis, zal het er bij uitvoering van de plannen niet gemakkelijker op worden. De geschiedenis van Heerlen ligt veel inwoners nog vers in het geheugen. Kennelijk gaat deze situatie aan het geheugen van de eenheidsleiding van de politie en de politiek verantwoordelijken voorbij. Men zou verwachten dat bestuurders in Limburg, gesteund door eenheidsleiding van politie en justitie, één front zouden vormen richting de Minister.

De burgemeester van Horst aan de Maas leidde een commissie die tot de conclusie kwam, dat de politiecapaciteit niet goed verdeeld was. Het is overigens een signaal dat al vele jaren door Noord-Limburgse bestuurders wordt afgegeven. De vraag is natuurlijk wat zij eraan hebben gedaan? Is het wegkapen van capaciteit uit Zuid-Limburg nu echt een oplossing? Of is het de eenvoudigste route? Neem Horst aan de Maas zelf. Recentelijk veelvuldig in het nieuws geweest vanwege een tiental geschorste politieagenten. En natuurlijk hebben die schorsingen effect op de beschikbare capaciteit.
En ja, Noord-Limburgse wijken en buurten verdienen ook een goede politiecapaciteit. Wat voor Heerlense wijken geldt, komt hen natuurlijk ook toe. En enig lokaal verschil zal er altijd zijn, want de problematieken zijn niet overal gelijk.

Juist daarom is het vreemd, dat niet al veel eerder door burgemeesters in Limburg, door de eenheidsleiding van de politie en door justitie, stevig aan de bel is getrokken bij de Minister. Die is immers wel degelijk gevoelig gebleken voor de ontwikkelingen bij de Nationale Politie. Dit naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid (2020) dat
concludeert, dat wijkagenten hun verbindende rol in de wijk in de middelgrote gemeenten en op het platteland niet voldoende waar kunnen maken. Het kennisniveau van en inzicht in problemen in de wijk neemt af, waardoor wijkagenten geen goede invulling kunnen geven aan hun signalerende en preventieve rol. De informatiepositie van de politie verzwakt en zij loopt eigenlijk achter de feiten aan. Zij weet te weinig van wat er speelt in de wijken en is onvoldoende in staat de problemen op tijd te signaleren en in te grijpen, voordat het echt onveilig wordt.

De Minister realiseert zich dat er een groot probleem is en dat er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Dat zal hier en daar ook ten koste gaan van de inzet van wijkagenten. Maar hij zegt ook, dat alle politieonderdelen en alle politiemedewerkers een bijdrage zouden moeten leveren. De Minister vraagt om creatieve maatregelen. Zo noemt hij vormen van regionale bijstand. Je mag verwachten dat er op dit thema plannen worden opgesteld. Een herverdeling van de politiecapaciteit, zoals nu voorligt, wordt door de Minister niet genoemd. Het is te simpel, te gemakkelijk.
Wij roepen onze bewoners, de gemeenteraad van Heerlen, de wethouders in onze gemeente, andere bewonersbelangengroepen, de burgemeesters en de gemeenteraden in Zuid-Limburg op de burgemeester van Heerlen maximaal te steunen en zodanige acties te nemen, dat dit onderwerp de nodige aandacht krijgt in het nieuwe regeerakkoord.


Heerlen, 30 juli 2021.


Met vriendelijke groeten,
Th. Vullers en H. Leppink, VVE Azimut Spoorplein H. Franz, Stichting Bewonersraad Eikenderveld J. van Aernsbergen, Maanplein M. van Dooren, Stichting Bewonerscommissie Heerlen Centrum/Weller B. Grootherder en K. Boesten, VVE Gemini Maanplein H. Pennings, P. Snijders en G. Bischops, Stichting Bewonersraad Heerlen Centrum

Gemeente koopt kopgebouwen

Groen park op Promenade in centrum Heerlen stap dichterbij na aankoop van twee kopgebouwen

Het voorste kopgebouw aan de Promenade. Het gebouw links (De Plu) is inmiddels gesloopt.

Met de aanleg van het Promenadepark wil de gemeente Heerlen de binnenstad vergroenen. Ook is het streven een betere verbinding van het Parkstad Limburg Theater richting het centrum te creëren. Met de aankoop van twee van de kopgebouwen door de gemeente Heerlen zijn deze plannen een stap dichterbij gekomen.

De gemeente heeft de eerste twee kopgebouwen op de Promenade, gezien vanaf het theater Heerlen, aangekocht van vastgoedbedrijf Festina Lente BV. Het derde kopgebouw, dat ter hoogte van modezaak Berden ligt, was al eigendom van de gemeente.

Sloop

De gemeente gaat de drie kopgebouwen gefaseerd slopen. Hoe lang het gaat duren voordat de drie bouwsels verdwenen zijn, kan de gemeente nog niet zeggen. Zo is in het voorste kopgebouw een toegang naar de parkeergarage van Q-Park onder het Van Grunsvenplein gevestigd. De gemeente is met het parkeerbedrijf in gesprek over de vraag hoe de entree in de nieuwe situatie vormgegeven gaat worden.

Lees ook: Verdwijnen van kopgebouwen op Heerlense Promenade kan ruimte maken voor grote doorbraak van Theater naar Glaspaleis met Promenadepark

Ook is de vorige eigenaar Festina Lente nog op zoek naar een nieuw onderkomen voor makelaar Ruijters, dat in het voorste kopgebouw zit. „Daardoor kan ik er nu geen termijn aan verbinden, maar we willen zo snel als mogelijk van start gaan”, zegt wethouder Peter van Zutphen (Centrumontwikkeling). „Het streven is wel om de sloop te starten tijdens het expojaar van IBA Parkstad.” Dat expositiejaar begint eind augustus en duurt ruim een jaar, tot en met Cultura Nova 2022.

Vergroening

De gemeente betaalt 1.018.000 euro voor de kopgebouwen. Volgens Van Zutphen is de aankoop noodzakelijk om de doelen om het centrum te vergroenen te behalen. „We kunnen het Promanadepark alleen mooi maken als de kopgebouwen weg zijn. Daarnaast draagt de sloop ook bij aan onze ambitie om kantoorruimte uit de markt te nemen. Het gaat hier om ongeveer 850 vierkante meter.”

Zolang de drie kopgebouwen nog niet gesloopt zijn, staat de gemeente ervoor open om daar tijdelijke initiatieven in onder te brengen. Deze maand is er een ideeënloket van de gemeente gevestigd, waar inwoners hun suggesties voor de binnenstad kunnen achterlaten.

Lees ook: Heerlen richt ideeënloket voor vernieuwd Urban Bidboek in bij kopgebouw aan de Promenade

De kopgebouwen op de Promenade staan voor een groot deel leeg. Ze zijn pas na de aanleg van de Promenade in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd. Bij de aanleg van de Promenade was het principe om een ‘grote doorbraak’ te creëren, waardoor er een zichtlijn van het Glaspaleis van Schunck naar het Theater ontstond.

Zichtlijn

Die zichtlijn is bijna helemaal verdwenen, maar kan terugkeren. Als na de sloop van winkelcentrum De Plu ook drie van de vier kopgebouwen verdwijnen, is de ‘grote doorbraak’ grotendeels hersteld. Naast het Promenadepark wordt ook het naastgelegen Van Grunsvenplein vergroend. Op het Schinkel-Zuidterrein waar De Plu stond, wordt binnenkort gestart met een wooncomplex in een groene omgeving.

Het vierde kopgebouw tegen de Bongerd, waar Italiaanse lunchroom en ijssalon La Veneziana gevestigd is, komt niet in de plannen van de gemeente voor. Van Zutphen „Dit gebouw is nog goed gevuld en is geen onderdeel van het probleem.”

Heerlenaar gevraagd naar mening over centrum

De afgelopen jaren is er hard gewerkt in Heerlen-Centrum. In het Bidboek Urban Heerlen 2016 werden de plannen voor Heerlen-Centrum vastgelegd. Aan de hand van 25 ambities zijn projecten en evenementen afgerond, in uitvoering óf staan nog op de planning. Het is tijd om samen vooruit te kijken en nieuwe plannen te maken. Daarom nodigen we u graag uit voor een workshop waarin u uw ideeën en wensen voor het centrum kunt delen. Hoe ziet de toekomst van Heerlen-Centrum er volgens u uit? Waar bent u trots op? Wat gaat goed, wat kan beter of anders? Daar zijn we benieuwd naar, want samen maken we de stad!

Uitnodiging workshop

Tijdens de workshop kijken we terug op gerealiseerde projecten en bepalen we samen de koers voor de toekomst: welke ambities uit het bidboek blijven actueel en welke ambities moeten worden toegevoegd? Ook gaan we in op de wijze waarop u als belanghebbenden betrokken wilt zijn bij de ontwikkelingen.

Voor wie: vertegenwoordigers van bewoners

Datum: vrijdag 16 juli

Tijd: 14.00u – 16.00u

Locatie: volgt

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de workshop via deze link. U ontvangt dan een mail met aanvullende informatie en de locatie.

Andere opties voor delen van ideeën 

Mocht u verhinderd zijn, dan zijn er andere mogelijkheden om ideeën te delen:

 1. U kunt ons bezoeken in het Kopgebouw 2 op de Promenade (nabij de grote boom). We zijn aanwezig op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00u – 17.00u van 6 juli t/m 29 juli;
 2. U kunt zich inschrijven voor de online workshops met bewoners op 21 juli in de avond. U kunt zich hiervoor aanmelden via dit aanmeldformulier.
 3. Het invullen van een enquête is ook een mogelijkheid

Romeinse pluktuin

De Romeinen wisten het al. Er is meer dan hard werken. Soms moet je even kunnen ontspannen. Zie het badhuis bij het Thermenmuseum. Maar wat een bewezen minstens zo ontspannende werking heeft, is groen. Een afgesloten rustige plek waar je kunt ontspannen, ontmoeten en …… gezond eten. Het binnenplein achter de hoge poorten van De Vondst heeft een eigen pluktuin. Niet zomaar een, een eetbare. De beplanting bestaat voornamelijk uit groenten die de Romeinen mee hebben gebracht naar West-Europa.

Publiekshal nieuwe stadskantoor open op 11 oktober

De publiekshal in het nieuwe stadskantoor van Heerlen gaat open op maandag 11 oktober. Vanaf die dag zijn inwoners van harte welkom op deze prachtige locatie. De ambtenaren moeten dan nog even wachten. Zij kunnen vanaf donderdag 23 december beginnen met verhuizen naar het nieuwe gebouw.

Vanwege corona is over de hele wereld grote schaarste ontstaan in de levering van grondstoffen. Voor Heerlen heeft dat gevolgen voor de levering van de binnenwanden van het nieuwe stadskantoor. Die bestaan onder meer uit staal en dat is op dit moment een grondstof die erg moeilijk te krijgen is.

Wethouder Loek Damen (Ruimtelijke Ordening) over de ontstane situatie: “Gebruik maken van kwalitatief mindere binnenwanden had de vertraging kunnen voorkomen. Wij wilden echter vasthouden aan de oorspronkelijk geplande afwerking. Dit unieke gebouw met bijzondere architectuur verdient het dat we kiezen voor kwaliteit boven snelheid”.

De opening van de publiekshal was voor de gemeente wél van groot belang. Het nieuwe stadskantoor is er vooral voor de burgers van Heerlen. Zij zijn nu de eerste die terechtkunnen in dit nieuwe, iconische gebouw van de stad. Wethouder Adriane Keulen (Publieke Dienstverlening): “We vinden het fijn dat we weer terug kunnen naar de Geleenstraat. In onze vertrouwde straat, maar in een nieuw, prachtig pand ontvangen we graag weer onze inwoners. En natuurlijk zijn we ook blij dat we in de tussentijd terecht konden in het Parkstad Limburg Theater. We verruilen deze inspirerende omgeving voor een nieuwe, gastvrije omgeving waar onze inwoners centraal staan”. 

Tijdvenster op plek Oranje-Nassau I mijn

PERSBERICHT

Tijdvenster op plek Oranje-Nassau I

Op de plek waar ooit de ingang van de Oranje-Nassau I mijn was en dicht bij de plek waar de mijnwerkers vroeger aan het einde van de week hun loonzakjes kregen, komt een tijdvenster. Het venster, dat werd vormgegeven met hulp van het Nederlands Mijnmuseum, laat een beeld van vroeger zien in de omgeving van nu. Vanaf 1 juli is het venster te zien naast het voormalig hoofdkantoor van Oranje-Nassau mijnen, het groene gebouw waar tegenwoordig een deel van de Belastingdienst in zit.

Sinds het Jaar van de Mijnen in 2015, verschenen tijdvensters bij meerdere voormalige mijnzetels in Parkstad. De tijdvensters zijn ook opgenomen in de fietsroute die Visit Zuid-Limburg onlangs uitbracht onder de titel “In het spoor van de mijnen”. John Coervers, lid van ’t Koempelclubje in Heerlen en trots op zijn geboorteplaats Eygelshoven met destijds de mijnzetels Laura en Julia, heeft er zijn missie van gemaakt bij alle voormalige mijnen zo’n tijdvenster gerealiseerd te krijgen. Ze staan inmiddels in Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Geleen en Heerlen.

Er stond er echter nog geen bij de plek waar ooit de Oranje-Nassau I mijn was. Later dit jaar zal ook nog een tijdvenster geplaatst worden bij de voormalige Oranje-Nassau III mijn waarmee het werk van John voltooid zal zijn. “Door de tijdvensters kijken we naar het verleden van plekken die bepalend zijn geweest voor het mijnverleden van onze stad en regio. Ze helpen onze fantasie een handje door ter plekke te laten zien hoe het er daar vroeger uitzag. Een prachtige manier om het verhaal van onze stad en regio te blijven vertellen.” aldus wethouder Jordy Clemens.

Pluk de dag in de Romeinse Pluktuin

De Romeinen wisten het al: er is meer dan alleen hard werken. Soms moet je even kunnen ontspannen. Het badhuis in het Thermenmuseum is hier een mooi voorbeeld van. Maar wat een minstens net zo ontspannende werking heeft is groen. Een afgesloten rustige plek waar je kunt ontspannen, ontmoeten en … gezond eten.

Samen met bewoners, ondernemers en andere enthousiastelingen heeft gemeente Heerlen zo’n idyllisch plekje kunnen realiseren in het Romeins Kwartier in Heerlen. In de binnentuin achter archeologisch centrum De Vondst ligt een heuse Romeinse pluktuin. Dit is een groene oase waar bezoekers, bewoners en ondernemers even heerlijk tot rust kunnen komen. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen hier samen met de Moestuinman en Plantenbiebhouder Simon Eurlings komen tuinieren en ook kleinschalige activiteiten zijn hier mogelijk. En het is natuurlijk een heerlijke lunchplek. De beplanting bestaat voornamelijk uit groeten en kruiden die de Romeinen mee hebben gebracht naar West-Europa.

Om het voor iedereen leuk te houden, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld, deze kun je vinden op de borden in de pluktuin.

Behandel deze locatie en planten met respect.

kijk ook eens op de website

Toename woninginbraken

Naar verwachting zal met de versoepeling van de coronamaatregelen ook het aantal woninginbraken toenemen, omdat steeds meer mensen weer op pad gaan. In Heerlen zien we in mei 2021 ook al een verdubbeling van het aantal woninginbraken ten opzichte van april 2021 (van 8 naar 16). Weliswaar nog steeds lager dan pre-coronajaren, maar toch opvallend.

In juni 2021 is een landelijke overheidscampagne tegen woninginbraken gestart:

https://www.politiekeurmerk.nl/zomercampagne-inbraakpreventie/  Op deze site is ook allerlei campagnemateriaal te vinden (posters etc.).

Campagne WML, Waterschap

Campagne WML, Waterschap en Limburgse gemeenten van start: weet wat(er) speelt in Limburg!

Ontdek het aan de hand van waterwandel- en fietsroutes door Limburg. Met deze boodschap geven Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Waterschap Limburg en de Limburgse gemeenten, verenigd onder de naam Waterklaar, het startschot om iedereen in Limburg bewust te maken van wat(er) speelt op het gebied van klimaat en water in Limburg en wat inwoners zelf kunnen doen om het water op peil en gezond te houden. Zo kunnen we van Limburgs water blijven genieten.

Schoon en voldoende (drink)water

Ons klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, terwijl de bodem blijft dalen. Er komen meer en langere periodes van droogte of juist van veel neerslag in korte tijd. We vinden het normaal dat schoon water gewoon uit de kraan komt en dat we droge voeten houden. Zo gewoon is dat echter niet. De Limburgse waterorganisaties, gemeenten en provincie nemen maatregelen om wateroverlast en uitdroging van (natuur)gebieden te voorkomen en werken iedere dag aan schoon, voldoende en gezond (drink)water. Want het werk aan ons water is nooit af.

Wandelen en fietsen op en langs water

Limburg heeft tal van waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden. In tien van de drinkwaterbrongebieden zijn wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Op elke route stroomt diep in de bodem het drinkwater van morgen en overmorgen. Dit water wordt lokaal opgepompt door WML om vervolgens gezuiverd thuis uit de kraan te komen. Ook liggen op iedere route projecten waar Waterschap Limburg en de Limburgse gemeenten werken aan schoon en gezond water en ervoor zorgen dat je droge voeten houdt. Het is elke dag een klus om ons water op peil en gezond te houden. En daar kan iedereen een steentje aan bijdragen.

Op pad met Waterklaar Ontdek te voet of met de fiets wat(er) speelt in Limburg en geniet van de omgeving, maar wel met zorg. Want wat boven de grond gebeurt, kan de kwaliteit van het grondwater, oppervlaktewater en drinkwater tot diep onder de grond negatief beïnvloeden. Goed omgaan met onze omgeving is dus ook goed voor ons eigen Limburgs water. Ook jij kunt bijdragen om ons water gezond te houden. Dit kan bijvoorbeeld door gifvrij tuinieren. Zo kunnen we van de bronnen en het water blijven genieten. Alle 20 waterwandel- en fietsroutes zijn te ontdekken op www.oppadmetwaterklaar.nl. Ook vind je er meer achtergrondinformatie, een coole waterspeurtocht en maak je kans op een heerlijke vaartocht over de Maas !

Vakschool dicht kloof tussen vraag en aanbod arbeidskrachten

PERSBERICHT

De Vakschool wil op een laagdrempelige manier mensen begeleiden naar de vele openstaande vacatures in Zuid-Limburg. Vooral in de techniek, logistiek en ICT sector is het lastig om geschikte werknemers te vinden. Door goede samenwerking en het bieden van maatwerk worden mensen passend opgeleid. Daarbij worden niet alleen onderwijsinstellingen betrokken maar ook ervaren vakmensen uit Heerlen-Noord.

De Vakschool is onderdeel van het Rijksprogramma Heerlen-Noord waarbij langjarige en intensieve investeringen worden gedaan in de sociaal-economische opgave van het gebied. Een belangrijke doelstelling is het verhogen van de arbeidsparticipatie en het bestrijden van armoede. De Vakschool moet mensen ontwikkelen naar kansrijke beroepen.

Voor de realisatie van De Vakschool verstrekt gemeente Heerlen een subsidie van €500.000,- uit het Fonds Economische Structuurversterking. Wethouder Martin de Beer (arbeidsmarkt en economie) vindt het belangrijk dat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. “Er zijn duizenden vacatures in Zuid-Limburg waarvoor bedrijven geen geschikte kandidaten vinden. Daar staat tegenover dat veel mensen geen passende baan kunnen vinden. Daar zit een duidelijke mismatch. De Vakschool wil dat met maatwerk doorbreken.

De Vakschool wil 1 juli van start gaan in een gedeelte van het voormalige Emmacollege aan de Passartweg. De gemeente geeft dat deel van het gebouw in gebruik aan De Vakschool. “Het gebouw is hiervoor ideaal”, aldus wethouder Loek Damen (vastgoed). “Het ligt centraal in Heerlen-Noord en leent zich voor vakonderwijs binnen én buiten. Denk aan toezicht, (groen)onderhoud en schoonmaak.”

De Vakschool is een samenwerkingsverband tussen (nu nog) drie partijen: Werk voor Heerlen, WSP Parkstad en de Stichting Praktech (leer- en ontwikkelschool in Maastricht). Zij richten een vereniging ‘De Vakschool’ op zodat zoveel mogelijk bedrijven en instellingen lid kunnen worden. Zo wordt De Vakschool een gezamenlijk platform van en voor alle leden.

Invoering starterslening

Starterslening maakt koopwoning haalbaar

Om te helpen bij de aankoop van een eerste huis, voert Heerlen vanaf 1 september de starterslening in. Dat is een aanvullende lening op de hypotheek die de bank verstrekt.

De starterslening heeft gunstige voorwaarden. Zo betaalt de starter de eerste drie jaar geen aflossing. De looptijd van de starterslening is dertig jaar, waarvan de eerste 15 jaar rentevast. De starterslening kan een eerste koopwoning tóch haalbaar maken.

Om in aanmerking te komen voor een starterslening mag de woning maximaal € 245.000,- kosten. De starterslening is maximaal € 49.000,-. “Dat bedrag kan voor een starter op de woningmarkt net het verschil maken om een woning wel of niet te kunnen kopen. Ook in Heerlen stijgen de woningprijzen de laatste jaren. Op deze manier helpen we mensen als hun inkomen net te laag is om de hypotheek rond te krijgen. Zo blijft Heerlen ook voor jonge mensen aantrekkelijk om te wonen.”, aldus wethouder Jordy Clemens.

De leningen worden verstrekt door SVn (Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). De starterslening aanvragen kan pas na toestemming van de gemeente. Die verstrekt een toewijzingsbrief als aan de voorwaarden (eerste koopwoning en koopprijs maximaal € 245.000,-) wordt voldaan. Daarmee kan de lening bij SVn worden aangevraagd.

Voor meer informatie: www.svn.nl en www.heerlen.nl.

Nieuwe functie rioolwaterzuiveringsinstallatie

Nieuwe functie rioolwaterzuiveringsinstallatie

Een uniek project met een groen tintje in de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Terworm: het college wil in de voormalige bassins duurzame viskwekerij mogelijk maken. Het oude ketelhuis en de slibgistingtanks gaan onderdak bieden aan vleermuizen en de rest van het terrein wordt omgedoopt tot natuur.

Wethouder Loek Damen: “Dit IBA-project sluit helemaal aan bij de duurzaamheidsdoelstelling van Heerlen. Er komt een nieuwe functie voor het gebied en de natuur krijgt weer volop de ruimte. Zo wordt het groene, natuurlijke karakter van stadspark Geleendal versterkt en blijft bestaand cultureel en industrieel erfgoed behouden”.

Moerasfilter

De vissen worden op een duurzame manier opgekweekt met minimaal gebruik van water en energie. Elke maand worden jonge vissen aangevoerd en volwassen exemplaren opgehaald. Ook komt er een moerasfilter dat nodig is voor zuivering en hergebruik van restwater. Het pompenhuis blijft zoals het is, alleen de pompen worden vernieuwd.

Steenuilen

De bomen op het terrein blijven behouden. In één exemplaar komt een kast voor steenuilen. 35 fruitbomen komen erbij als voedselvoorziening voor dassen en verder worden struiken en bosplantsoen ingezaaid. De bestaande bebouwing die niet gebruikt wordt voor de viskwekerij krijgt een nieuwe functie, waaronder verblijven voor vleermuizen.

Op het terrein worden geen bezoekers toegelaten.

Nadat de raad en het college een eerste besluit hebben genomen, wordt de concept-vergunning zes weken ter inzage gelegd. Als er in die periode geen reacties komen wordt de vergunning definitief verleend. Om de viskwekerij op deze plaats te realiseren heeft het college de goedkeuring van de raad nodig om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan.

Complimenten aan buurtvrijwilligers Heerlen

Aantal buurtinitiatieven in coronajaar overstijgt verwachtingen

Buren die samenwerken om hun buurt mooier, gezelliger of veiliger te maken – het komt steeds vaker voor in Heerlen. Zelfs in het coronajaar 2020. Ondanks alle beperkingen zit er een positieve lijn in het aantal mensen dat zich inzet voor de buurt en buurtdeals vanaf 2019. Dat het ook nog gelukt is om 27 buurtacties te houden in 2020, is een verrassing.

Complimenten aan buurtvrijwilligers van Heerlen

Wethouder Burgerbetrokkenheid en Buurtgericht Werken, Adriane Keulen: “Wie had dit verwacht in een coronajaar? Dit zegt iets over Heerlen in positieve zin. Ik word hier blij van en wil alle mensen die zo betrokken zijn geweest bij hun buurt van harte bedanken voor hun inzet.”

De gemeente Heerlen stimuleert diverse buurtinitiatieven. Zo is de buurtactie bedoeld voor sociale activiteiten zoals samenwerken aan een mozaïek. De buurtdeal is voor mensen die samen een stukje onderhoud oppakken. Daarnaast zijn er honderden vrijwilligers actief in hun buurt met opruimen in hun buurt bijvoorbeeld door zwerfafval te verzamelen. Wat al die initiatieven gemeen hebben is dat zij bevorderlijk zijn voor de sfeer, het netwerk en de betrokkenheid bij de buurt.

In 2020 zijn in totaal 113 buurtinitiatieven gerealiseerd (86 buurtdeals en 27 buurtacties) en waren 430 buurtvrijwilligers actief. In vergelijking met 2019: in totaal 126 buurtinitiatieven (57 buurtdeals, 69 buurtacties) en 324 vrijwilligers actief.

Inwoners beoordelen zelf aanvragen buurtacties

Om de aanvragen voor buurtactie te toetsen is er een regiegroep opgericht van 5 vrijwilligers die de stadsdelen Hoensbroek, Heerlerheide, Heerlen Stad-Oost, Stad en Heerlerbaan vertegenwoordigen. Patrick Noortman, lid van deze regiegroep over de buurtacties in 2020:

“Positief verrast waren we als regiegroep met alle aanvragen die hebben binnengekregen. We bespreken tijdens ons maandelijks overleg één voor één alle aanvragen. Steeds weer zijn we op zoek naar sociale cohesie en betrokkenheid van buurtbewoners. Geweldig om te zien dat er nog heel wat Heerlenaren zijn die ondanks alle maatregelen hun enthousiasme niet zijn verloren. Eerlijk is eerlijk, het organiseren van al die kleinschalige activiteiten heeft afgelopen jaar veel meer tijd en energie gekost dan andere jaren. Gelukkig hebben tal van activiteiten plaatsgevonden, de een op anderhalve meter, de ander in een aangepaste vorm. Al met al zeker een jaar om trots op te zijn!”

Zwembad Heerlen aan de Putgraaf

Heerlen bouwt zwembad aan de Putgraaf

Na zorgvuldig onderzoek rolt Putgraaf 188 uit de bus als meest ideale locatie voor het nieuwe zwembad van Heerlen. Nu is deze locatie nog in gebruik als tijdelijk stadskantoor. Het college nam op dinsdag 1 juni het voornemen om over te gaan tot de verdere uitwerking en realisatie van het plan.

Een nieuwe duurzame sportvoorziening voor jong en oud:

Het centrumbad draagt bij aan de verdere transformatie van het centrum zoals vastgelegd in het Urban Bidboek. Wethouder centrum, Peter van Zutphen: “We vervangen een gedateerd kantoorgebouw voor een duurzame sportlocatie waarbij 6.500 m2 overtollige kantoormeters uit de markt verdwijnen.”

Putgraaf 188 ligt aan de Cityring waardoor het zwembad op deze plek goed in het oog springt. De gemeente verwacht daarnaast ook een synergie met de omliggende wooncomplexen en de geplande naastgelegen studentencampus aan de Rector Driessenweg. De gekozen locatie staat ook geen andere ontwikkelingen in het centrum in de weg. Het nieuwe gebouw draagt ook bij aan de duurzaamheidsambities van Heerlen. Het wordt een duurzaam gebouw met zonnepanelen op het dak. Ook is het plan om aan te sluiten mijnwater.

Twee zwembaden

Met het centrumbad heeft Heerlen straks twee gemeentelijke zwembaden die elkaar aanvullen. Zwembad Hoensbroek is met name geschikt voor les- en schoolzwemmen en recreatief zwemmen voor hele gezin. Het centrumbad voor onder meer baantjes trekken en groepslessen zoals waterfitness, maar ook leszwemmen. Beide zwembaden worden uitgebaat door Sportfondsen Heerlen. Martin de Beer, wethouder sport, is opgetogen: “Hiermee maken we de belofte waar die we aan onze inwoners hebben gedaan: een zwembad in het centrum van Heerlen. Een nieuwe sportvoorziening voor jong en oud die bijdraagt aan een gezonde leefstijl.”

Verwijzing

Het nieuwe zwembad krijgt een oppervlakte van 25×10 meter met een volledig beweegbare bodem waarmee de diepte kan worden aangepast. Ook komt er een kleinschalige, gezonde horecafunctie. Het nieuwe zwembad zal ook bijdragen aan het vertellen van het verhaal van Heerlen. Het ligt namelijk langs de Romeinse route, die vanuit het Romeins Kwartier richting Caumerbeek en Geleenbeek loopt. Het ligt dan ook voor de hand om een link te leggen met het Romeinse badhuis. Bij de verdere uitwerking worden hier keuzes in gemaakt.

Voorlopige planning

Met de nieuwbouw is een investering van € 6,6 miljoen gemoeid. Eind juni wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Na besluitvorming gaat een projectgroep aan de slag met de verdere uitwerking, waaronder het doorlopen van de ruimtelijke/planologische procedures en het uitwerken van het technisch ontwerp. De opening van het nieuwe zwembad is voorzien voor begin 2024.

Vrijwilligers gezocht

Nederlands Mijnmuseum Dr. Poelsstraat

Op dit moment ondersteunen we als Bewonersraad Heerlen Centrum graag het Nederlands Mijnmuseum bij het zoeken naar vrijwilligers voor haar uitbreiding aan de Dr. Poelsstraat. Dit is een mooie kans voor inwoners van Heerlen die een bijdrage willen leveren aan het rijke mijnverleden van haar stad. 

Vrijwilligers gezocht 

Het Nederlands Mijnmuseum gaat vanaf het einde van 2021 uitbreiden. Dan openen we de deuren van het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat in Heerlen. Vanaf dat moment vertellen we ons verhaal op twee locaties. In het schachtgebouw (huidige locatie) gaat het over de mijnwerker en zijn ondergrondse werk. Op de nieuwe locatie vertellen we het bovengrondse verhaal van de voormalige Mijnstreek. Vanwege deze uitbreiding zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers op meerdere gebieden. We zoeken mensen voor op de museumvloer, handige klussers, rondleiders, schoolbegeleiders, gastvrouwen en -heren etc. Denk je dat er iets voor je bij zit en lijkt het je leuk, stuur dan een mail aan info@nederlandsmijnmuseum.nl.  

Gasthuis vanaf 1 juni in gebruik

Nieuwe opvang biedt plek aan maximaal 30 personen

Het Gasthuis wordt vanaf 1 juni in gebruik genomen

Vorig jaar april hebben we u via een nieuwsbrief geïnformeerd over de realisatie van een nieuwe opvangvoorziening in het voormalige klooster aan de Gasthuisstraat 35. Ook hebben we toen aangegeven bij u terug te komen met informatie voordat het Gasthuis definitief zijn deuren opent. Dit is nu het geval. Vanaf dinsdag 1 en woensdag 2 juni a.s. worden maximaal 30 personen in het Gasthuis opgevangen.

We hadden u graag voorafgaand aan deze datum persoonlijk informatie willen geven en u een kijkje willen laten nemen in het Gasthuis. Door corona is dit helaas niet mogelijk. Daarom ontvangt u van ons weer een nieuwsbrief.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan deze nieuwe opvang voor maximaal 30 personen, die daken thuisloos zijn, als gevolg van diverse problemen waarmee zij te maken hebben. Het Gasthuis is hiervoor de afgelopen tijd flink verbouwd. Het is een groot en prettig gebouw, waar kamers zijn ingericht met eigen sanitair voor deze dak- en thuislozen. Het gebouw ligt op een rustige plek in het groen en is er een grote tuin waar men gebruik van kan maken. Door een groenwal en een hekwerk ligt het Gasthuis behoorlijk gescheiden van de andere bebouwing in de buurt.

Eigen kamer en binnentuin

Door de eigen kamer en de tuin ontstaat er beduidend meer privacy, wat een belangrijk winstpunt van deze opvangvoorziening is. Daarnaast biedt het Leger des Heils persoonlijke hulp en begeleiding aan iedere op te vangen dak- en thuisloze. In combinatie met de rustige plek van deze voorziening, is de verwachting dat de situatie van de op te vangen personen minder stressvol wordt, hetgeen een positieve invloed heeft op hun gedrag.

Video en Open Dag

Zoals in het begin gezegd, hadden wij graag een Open Dag in het Gasthuis voor u georganiseerd, zodat u zelf een kijkje had kunnen nemen bij deze opvangvoorziening. Helaas gaat dit vanwege de corona-regels op dit moment nog steeds niet lukken. Toch vinden wij het belangrijk om u zo snel mogelijk een inkijk te geven in de nieuwe opvang Het Gasthuis. Daarom wordt er een video gemaakt die vlak na de verhuizing via de gemeentelijke website www.heerlen.nl te zien is. Omdat pas vrij kort voor de intrek van de op te vangen groep de inrichting met meubels, gordijnen etc. klaar is, kunnen we dan ook pas filmen. Vanwege de privacyregels doen we dit nog voordat de mensen er hun intrek genomen hebben. We verwachten de video voor 11 juni te kunnen plaatsen op www.heerlen.nl. Op het moment dat de situatie rondom corona het toelaat, zullen we alsnog een Open Dag in het Gasthuis organiseren

Meedoen in Beheercommissie

We vinden het belangrijk dat de opvang, zorg en begeleiding goed geregeld zijn. En tegelijkertijd willen we de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving waarborgen. Daarom is er een Beheer-commissie met ruimte om te klankborden en actuele zaken te bespreken. In deze commissie zit een afvaardiging van omwonenden, ondernemers, het Leger des Heils, Wonen

Limburg, gemeente, politie en boa’s. In deze commissie worden alle signalen besproken en wordt er samen naar passende oplossingen gezocht. Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze beheercommissie, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via het mailadres gasthuis@heerlen.nl

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze vragen mailen naar gasthuis@heerlen.nl Als u liever telefonisch uw vragen wil stellen, mail dan uw telefoonnummer naar ons; dan bellen wij u. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar via 14-045. meer nieuws op heerlen.nl

Resten van de Koude Oorlog

Binnenkort online #1: Resten van de Koude Oorlog

In de eerste aflevering van Heerlen Ondergronds bezoeken we onder andere de schuilkelder in de Q-Parkgarage van het Van Grunsvenplein en het ABP. Het Q-Park van het Van Grunsvenplein, een plek waar we waarschijnlijk allemaal wel een keer geweest zijn. Maar wist jij dat er hier een van de grootste schuilkelders van Nederland verborgen ligt? Deze schuilkelder is opgeleverd in 1973 en diende als schuilplek voor meer dan 15.000 personen tijdens de Koude Oorlog.

De koude oorlog

Het is alweer meer dan 30 jaar geleden dat de Koude Oorlog eindigde. Een oorlog waarbij we vooral bang waren voor een atoombomaanval. Een terechte angst, want de gevolgen daarvan zouden een normaal leven niet meer mogelijk maken… Wat kon je doen als de bom barstte? Bescherming zoeken in een ondergrondse schuilplaats was de meest voor de hand liggende optie. Veel schuilkelders zijn inmiddels verdwenen of onherkenbaar. Maar… deze niet.

Wist je ook dat het luchtalarm dat elke eerste maandag van de maand stipt om 12.00 uur afgaat, een nog een ‘erfenis’ is ten tijde van de Koude Oorlog? Dit én meer vertellen we je in de eerste aflevering van Heerlen Ondergronds.

Asscher kartrekker Heerlen-Noord

Lodewijk Asscher komt als kartrekker helpen bij de opstart van de stedelijke vernieuwing Heerlen-Noord. Met TwijnstraGudde zal Asscher in opdracht van de gemeente Heerlen en samen met partners helpen tot een uitvoeringsplan te komen. Het college ziet in Asscher een onafhankelijke en aansprekende kartrekker.

Rijksprogramma

Heerlen-Noord is een van de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden in Nederland. Deze 16 gebieden zijn de meest kwetsbare gebieden in Nederland waarin de leefbaarheid en veiligheid onder druk staat en waarin het Rijk extra in wil gaan investeren.

Structurele verandering

Met de steun van het Rijk en samen met maatschappelijke partners en inwoners willen we de komende 25 jaar de achterstanden aanpakken en echte veranderingen realiseren voor de toekomst van de jeugd. Daarom moeten er plannen komen op het gebied van gezond-sociaal-veilig, onderwijs-werk en wonen-ruimte.

Brede alliantie

We zitten nu in een fase waarin we een stevig netwerk moeten bouwen van partners die samen uitvoeringsplannen maken waar we met z’n allen de komende jaren aan werken. Asscher en TwijnstraGudde hebben de opdracht gekregen om de stevige partnerorganisatie verder vorm te geven en samen met hen een voorstel te maken voor het uitvoeringsplan.

Burgemeester Roel Wever: “In de persoon van Lodewijk Asscher die deze opdracht gaat uitvoeren zien we een bestuurlijk zwaargewicht, boegbeeld en verbinder die als onafhankelijke kartrekker partijen bij elkaar kan brengen. We leggen hiermee een stevige basis voor de aanpak van Heerlen-Noord”.

Kadernota 2022

Grote ambities voor stad en inwoners

In de nota staan de aanbevelingen en kaders van het college om te komen tot de Begroting 2022. De raad stelt die aanbevelingen definitief vast in een extra vergadering op 30 juni. Aan de hand daarvan wordt de Begroting 2022 opgesteld.

“Heerlen is bezig met belangrijke dingen. De stad heeft grote ambities en de afgelopen tijd hebben we enorme stappen gezet. We vinden het belangrijk om af te maken waar we mee bezig zijn en dat we nieuwe kansen snel en goed kunnen oppakken. Samen met inwoners, ondernemingen en instellingen gaan we aan de slag. De stad verdient het dat we ons voor de volle honderd procent blijven inzetten.” Dit is de belangrijkste boodschap van het college van B&W in de Kadernota 2022.

Financieel gezond

Vanwege dreigende tekorten is in 2018, samen met de raad en de provincie, een herstelplan opgesteld dat op 31 december van dit jaar afloopt. Volgens het principe van ‘zero-based’ is vorig jaar de hele begroting tot in detail uitgeplozen. Ondanks tegenslagen is het daarmee gelukt om de stad weer financieel gezond te maken. De volgende stap is nu opgavegericht naar de toekomst kijken. Niet meer alles volledig vastleggen in de begroting, maar ruimte blijven houden om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Wethouder Loek Damen van financiën: “De maatschappij staat niet stil. Elke dag gebeuren er dingen waar wij als gemeente geen invloed op hebben, maar toch op moeten reageren. Daarvoor heb je een flexibele begroting nodig. Alleen op die manier kunnen we kansen pakken als ze zich voordoen en adequaat regeren om eventuele risico’s tijdig te pareren”.

Onderwijs in de binnenstad

Een van die nieuwe kansen is het realiseren van een oude wens van het college: het onderwijs terug halen naar de binnenstad. Honderden medewerkers en tienduizenden studenten worden gehuisvest in het centrum; een enorme opsteker voor dat gebied.

Naast de vastgestelde wettelijke taken liggen de ambities en uitdagingen voor 2022 vooral bij het wegwerken van sociale achterstanden en het versterken van de leefbaarheid en veiligheid van de stad. Dat is al goed zichtbaar bij de aanpak Heerlen-Noord, het gebied dat vorig jaar is aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied, bij de projecten die worden uitgevoerd in het kader van de Regiodeal, het Volkshuisvestingsfonds, de grensoverschrijdende samenwerking en de nationale omgevingsvisie (Novi).


Bekijk de 
Kadernota 2022.

Heerlen sluit 2020 af met 1,7 miljoen positief

PERSBERICHT

De gemeente Heerlen heeft het jaar 2020 afgesloten met een positief resultaat van 1,7 miljoen euro. Ondanks alle grillige gebeurtenissen vanwege de pandemie is het  gelukt om het jaar 2020 af te sluiten met een gezonde financiële huishouding. De algemene reserve bedraagt 2,5 miljoen euro. Daarmee is ook het weerstandsvermogen weer op peil. Het college heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het deze opwaartse trend kan vasthouden en verder uitbouwen. “We zijn als stad ontzettend ambitieus en willen volle kracht vooruit met ontwikkelingen die uniek zijn in ons land. Bij tal van initiatieven lopen wij ver voor de troepen uit en zijn daarbij ook nog eens financieel gezond. Daar zijn wij als college ongelooflijk trots op.”

Het resultaat past volledig binnen de afspraken die het college, bij de behandeling van de begroting 2019, met de gemeenteraad en de Provincie heeft gemaakt over een herstelplan voor de gemeentelijke financiën. Dat was nodig omdat het weerstandsvermogen onder de afgesproken grens kwam.

Goed gedaan

Wethouder Loek Damen van financiën (OPH): “Ondanks alle onzekerheden, waanronder natuurlijk corona, hebben we het goed gedaan vorig jaar. Beter dan verwacht eigenlijk. Afgelopen zomer zag het daar nog niet naar uit. Toen stevenden we nog af op een tekort van 10 miljoen. Ik ben trots op iedereen die eraan heeft meegewerkt dat we dat donkere scenario hebben weten te voorkomen”.

Pandemie

2020 gaat wereldwijd de boeken in als het coronajaar. En al snel werd duidelijk dat de pandemie grote invloed zou hebben op het huishoudboekje. Net als veel andere gemeenten heeft Heerlen lang in onzekerheid verkeerd over de financiële gevolgen. Er zijn heel veel kosten gemaakt, maar er kwam ook veel steun van het Rijk. Een deel van die steun is nog niet uitgegeven. Het college reserveert dit bedrag om de negatieve gevolgen van de crisis te verzachten bij ondernemers en organisaties die veel schade hebben geleden. Een eerste stap is al gezet met de toekenning van 1,9 miljoen euro voor de cultuursector.

Heerlen-Noord

De grootste opsteker in 2020 was het feit dat Heerlen-Noord, samen met 15 andere gebieden in het land, is aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied.  Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken is inmiddels gestart met het maken van een plan van aanpak waarin vooral veel aandacht wordt geschonken aan de leefbaarheid en veiligheid in dit deel van de stad.

Het Gasthuis

In april kondigde het college aan dat Heerlen, samen met het Leger des Heils, een nieuwe opvang voor zorgmijders gaat openen in een voormalig klooster aan de Gasthuisstraat. Op deze locatie is plaats voor maximaal 30 personen die nu nog in De klomp verblijven. In het Gasthuis krijgen ze een eigen kamer; een plek met meer privacy en minder stress. Dat heeft een positief effect op hun gedrag.

Intercity Heerlen-Aken

De directe intercityverbinding tussen de randstad en Aken staat al jaren heel hoog op het lijstje van het college. Daarom laat Heerlen geen enkele kans voorbij gaan om dit onderwerp onder de aandacht brengen in politiek Den Haag. Zo ging er in september een brief naar het kabinet en was er in november een lobbygesprek met Tweede Kamerleden. De belangrijkste boodschap: Stop met dralen en zorg ervoor dat die verbinding er snel komt.

Via Traiana

De coronabeperkingen treffen de cultuursector heel hard. Voor het Romeinse verleden van de stad pakte dat iets anders uit. Gedurende het jaar waren er verschillende momenten waarop dat verleden letterlijk kwam bovendrijven. Het absolute hoogtepunt was de ontdekking van een deel van de ‘Via Traiana’ (de Romeinse weg van Xanten naar Trier) in de Coriovallumstraat.

Heerlen Inclusieve Stad

2020 was ook het jaar van de Lokale Inclusie Agenda. Onder de noemer ‘Heerlen Inclusieve Stad’ is niet alleen gewerkt aan de fysieke toegankelijkheid van openbare gebouwen en de openbare ruimte. Het thema is inmiddels ook uitgebreid met de digitale toegankelijkheid van onze organisatie en het op weg helpen van inwoners die daar nog niet zo goed mee overweg kunnen.

Meer waardering voor Heerlens erfgoed

PERSBERICHT

Een nieuwe erfgoedverordening biedt meer mogelijkheden om gebouwen én cultuurgoederen aan te wijzen als gemeentelijk monument. Ook is de mogelijkheid opgenomen om groen- en landschapselementen tot gemeentelijk monument aan te wijzen. Heerlen heeft op dit moment 154 rijksmonumenten en vijf gemeentelijke monumenten. Dat moeten er op korte termijn meer worden om zo de historie, identiteit en belevingswaarde van Heerlen te behouden en te versterken.

Afgelopen jaar werden al de mijnsteenberg van de ON IV in Heksenberg en het voormalige Rabobankpand aan de Promenade aangewezen als gemeentelijk monument. Wethouder Jordy Clemens wil de gemeentelijke monumentenlijst snel uitbreiden. “De gemeentelijke monumentenstatus kennen we toe aan panden of objecten die belangrijk waren voor de ontwikkeling van Heerlen. En daar staat onze stad vol mee. Door de monumentenstatus krijgen deze plekken de waardering die ze verdienen en worden ze ook voor toekomstige generaties beschermd.”

Instandhoudingsplicht

De modelverordening is aangescherpt als het gaat om de instandhoudingsplicht van monumenten. Het is niet alleen verboden om gemeentelijke monumenten te beschadigen of te vernielen, maar eigenaren zijn ook verplicht om gemeentelijke monumenten te onderhouden en in stand te houden. Dit geeft de gemeente meer mogelijkheden om op te treden als cultureel erfgoed verloedert of verwaarloosd wordt.  

Duurzaamheid

Het plaatsen van zonnepanelen en andere duurzaamheidsmaatregelen staan soms op gespannen voet met de monumentale status van panden en stads- en dorpsgezichten. Omdat verduurzaming ook bij monumenten belangrijk is, zal Heerlen dit waar nodig in beleidsregels vastleggen.

De erfgoedverordening wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd.

Cityplan Heerlen voor een sterk centrum

PERSBERICHT

Ontwerp bestemmingsplan

Cityplan Heerlen voor een sterk centrum

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het ontwerp van het bestemmingsplan Cityplan Heerlen. Het plan komt in de plaats van een aantal bestemmingsplannen uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Met dit nieuwe plan wil het college het centrum versterken. Onder meer door het aantal vierkante meters winkels en kantoren te verkleinen en meer mogelijkheden te bieden voor wonen.

Het kernwinkelgebied en vier horecaclusters zijn de spil in het nieuwe plan. Daar ligt de nadruk op beleving en funshoppen. Winkelen, horeca en dienstverlening zijn de belangrijkste voorzieningen in dat gebied. Die moeten vooral overeind  blijven en liefst nog worden versterkt. In de aanloopstraten blijven de mogelijkheden voor bestaande winkels en horeca zoals ze nu zijn. Wonen op de verdiepingen en dienstverlening kan in die straten nu ook al, maar ook wonen op de begane grond komt daar in de toekomst bij.

Wonen en leisure

In het plan geeft de gemeente ook aan de woonfunctie in het centrum te willen versterken. Niet door ongebreideld bij te bouwen, maar alleen op plaatsen waar dat past binnen het regionale en gemeentelijke beleid en met oog voor de behoefte. Met name de kwaliteit van woningen en het toevoegen van woningen voor bepaalde doelgroepen (zoals ouderen) speelt daarbij een rol.

Het Cityplan Heerlen voorziet ook in de mogelijkheid om leisure-functies toe te voegen. Ook daarvoor geldt dat initiatieven moet passen in de omgeving en in lijn liggen met de gemeentelijke plannen.

Anders denken

Wethouder Loek Damen: “Dit plan komt in de plaats van een aantal oude plannen. Sinds de jaren negentig is er veel veranderd en dat betekent ook dat we anders zijn gaan denken over bepaalde ontwikkelingen in de stad. Dingen die toen heel normaal waren, liggen nu misschien heel anders. Op deze manier kunnen we nieuwe initiatieven in gang zetten en ontwikkelingen stoppen, die we nu niet meer willen”.

Vanaf volgende week wordt het plan zes weken ter inzage gelegd in de publiekshal. Online is het plan in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl  Iedereen die dat wil kan haar/zijn mening geven over het plan. Daar waar mogelijk worden reacties in het plan verwerkt. De gemeenteraad stelt het plan uiteindelijk definitief vast.

Extra cameratoezicht nieuwe dag- en nachtopvang in Heerlen

Met het plaatsen van drie nieuwe beveiligingscamera’s moet de overlast die de nieuwe dag- en nachtopvang aan de Gasthuisstraat in Heerlen mogelijk met zich meebrengt beter in de gaten gehouden worden. Dat is één van de maatregelen in het beheers- en veiligheidsplan van deze opvang.

De extra camera’s worden geplaatst op plekken waar men nu al overlast van de huidige dag- en nachtopvang De Klomp aan de Klompstraat ervaart en op plekken waar de overlast zich mogelijk naartoe kan verplaatsen. Zo wordt één camera geplaatst op de Mijnspoorweg ter hoogte van de ingang naar de Voskuilenweg.

Voskuilenweg

Deze camera heeft zowel zicht op de Mijnspoorweg tot de Groene Boord als een deel van de Voskuilenweg. Bewoners van die laatstgenoemde straat vrezen dat de verplaatsing van de opvang in hun richting leidt tot overlast van drugsverslaafden en zorgmijders die er worden opgevangen.

Lees ook: Geen rechtstreekse verbinding tussen nieuwe dag- en nachtopvang in Heerlen en Aambosveldflat

De andere twee camera’s komen te staan tussen zorgcentrum Huize de Berg en het gebouw van scouting kapelaan Berix, bij de waterpartij in het Aambos. De derde camera wordt geplaatst aan de Broeder Aloysiusstraat en Hertzdahlstraat. Bewoners van dit stukje centrum, dat beschut en uit het zicht ligt, ervaren hier overlast van bewoners van de opvang.

Extra ronde

Naast de drie extra camera’s en de achttien al aanwezige camera’s in het gebied rondom de opvang heeft het Leger Des Heils ook 32 camera’s in en rond het voormalige klooster het Gasthuis geïnstalleerd. Een andere maatregelen uit het plan is dat boa’s elke dienst een extra ronde langs de opvang lopen.

In het beheers- en veiligheidsplan is beschreven hoe de partners die bij het Gasthuis betrokken zijn met elkaar samenwerken en wat hun rol in het proces is. Dat zijn onder meer de gemeente, Leger Des Heils, Wonen Limburg, politie, zorggroep Mondriaan, straatcoaches en bewoners en ondernemers in het gebied.

Waterschade

De verhuizing van de huidige opvang aan de Klompstraat naar de Gasthuisstraat zou begin deze maand plaatsvinden, maar door een losgeschoten waterleiding heeft deze een vertraging van enkele weken opgelopen. Op de nieuwe locatie, een voormalig klooster, wordt opvang en toch zorg geboden aan een groep van ongeveer dertig zorgmijders.

Lees ook: Voormalig klooster in Heerlen ernstig beschadigd door losgeschoten waterleiding

De gemeente benadrukt dat het beheers- en veiligheidsplan geen statisch document is, maar kan worden aangepast als de situatie daarom vraagt. De Heerlense politiek bespreekt het document woensdagavond in een commissievergadering. Het bewonerscomité Voskuilenweg zal daar ook inspreken.

Ouderen op de digitale snelweg

Samenwerking OU en gemeente om ouderen de digitale snelweg op te helpen

Facetimen met vrienden of kleinkinderen, online boodschappen bestellen, digitaal financiële zaken regelen… Het klinkt heel logisch, maar voor veel 65-plussers is het alles behalve gesneden koek. Goede reden voor de gemeente Heerlen en de Open Universiteit om de handen ineen te slaan. Het doel: ouderen bereiken die nog niet digitaal actief zijn en ze wegwijs maken in de digitale wereld. Kortom Senior Digi Vaardig: een buurtgericht programma met cursussen voor 65-plussers. De OU gaat het effect onderzoeken met een voor- en napeiling.

Senioren digitaal vaardig maken

De gemeente Heerlen en de Open Universiteit gaan aan de slag om 65-plussers met een combinatie van off- en online activiteiten bekend te maken met de digitale mogelijkheden. De deelnemers krijgen praktische informatie toegestuurd en kunnen deelnemen aan activiteiten in de eigen buurt. Daarbij sluiten ze aan bij al bestaande initiatieven. Denk aan een iPad-cursus in een bibliotheek of buurtcentrum, of een cursus digitaal bankieren.

Promovenda Rosa Krause en kartrekker van het project: “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Door te kijken naar wat er al is, kunnen we ontdekken of wij nog iets missen in het aanbod en of een andere aanpak wellicht beter werkt. In de video vertellen we meer over onze aanpak en de samenwerking met de gemeente Heerlen.”

Digitalisering niet meer weg te denken

Wethouder Adriane Keulen (Integraal Ouderenbeleid) onderstreept het belang van Senior Digi Vaardig. “Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en verandert onze stad de komende jaren ingrijpend. Iedereen moet mee kunnen blijven doen en daar hoort internet nu eenmaal bij. Veel ouderen zijn al digitaal actief, maar er is een groep ouderen die onbekend of onzeker is met digitale middelen. Toch mag de digitale snelweg voor onze inwoners geen doodlopende weg zijn. Daarom willen wij inwoners helpen om beter en veiliger om te kunnen gaan met internet en sociale media. Mee kunnen doen, in contact blijven, zelf zaken zelf regelen en de regie in eigen handen houden, dat geeft vrijheid en een goed gevoel. En dat gunnen we iedereen.”

Praktisch en dichtbij

Het programma Senior Digi Vaardig is vooral praktisch van insteek, richt zich specifiek op 65-plussers en wordt aangeboden in de buurten zelf. De activiteiten starten eind mei in de buurt Heksenberg-Pronsebroek. Later dit jaar komt het programma naar de buurt Caumerveld-Douve Weien en Hoensbroek-Centrum De Dem.

Bekijk de video voor meer informatie over de aanpak van ‘Senior Digi Vaardig’. Of bezoek de website www.ou.nl/sdv

Het programma Senior Digi Vaardig maakt deel uit van het project Let’s get digital van de vakgroep Gezondheidspsychologie van de Open Universiteit. Dit project kadert in onderzoeksprogramma De veilige stad.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Open Universiteit te Heerlen en gemeente Heerlen. 

Gemeente wil dienstverlening aan inwoners verbeteren

De gemeente let scherp op mogelijkheden om informatie voor inwoners te verbeteren. Met de start van het project ‘Taal voor Allemaal’ maken wij werk van het leesbaarder maken van brieven. Ook gaat in juni de eerste beeldbrief uit.

Een paspoort, id-kaart of rijbewijs aanvragen. Een verhuizing doorgeven. Je trouwdag regelen. Of een uittreksel uit de basisregistratie opvragen. Bijna elke inwoner van Heerlen krijgt er mee te maken. Niet verwonderlijk dus dat deze onderwerpen tot de meest gelezen pagina’s behoren op onze website.

De gemeente let scherp op mogelijkheden juist deze informatie voor inwoners te verbeteren. Wij streven naar een toegankelijke publieke dienstverlening. Met de start van het project ‘Taal voor Allemaal’ maken wij werk van het leesbaarder maken van brieven. Ook gaat in juni de eerste beeldbrief uit. En naast de bestaande voorleesfunctie en live chat, hebben wij nu ook video’s toegevoegd aan vaak bezochte pagina’s op onze website. 

Taal voor allemaal

Binnen het project Taal voor Allemaal beginnen medewerkers van Burgerzaken, Vergunningen en WMO aan een trainingsprogramma om brieven aan inwoners in toegankelijker Nederlands (B1 niveau) te herschrijven. Daarnaast heeft de gemeente Heerlen opdracht gegeven aan stichting MEE om een meeleesgroep van inwoners te organiseren. Stichting MEE zorgt dat er een meeleesgroep wordt samengesteld die eind 2021 zoveel mogelijk zelfstandig functioneert. Hierbij wordt extra gelet op de diversiteit van de groep. De meeleesgroep toetst of de herschreven brieven wel echt duidelijk zijn.

Beeldmateriaal

Veel mensen waarderen een filmpje of foto’s bij een tekst. Anderen hebben een leesprobleem of een taalachterstand. Daarom heeft de gemeente de website aangevuld met korte filmpjes bij veelgevraagde diensten, zoals paspoort aanvragen, trouwen of verhuizen. Ook werken wij aan de uitbreiding van brieven met beeldbrieven. Dit zijn brieven in duidelijke taal, met foto’s om zaken directer over te brengen. Binnenkort krijgen de inwoners die hun reisdocument moeten vernieuwen de eerste beeldbrief.

Wethouder Publieke Dienstverlening, Adriane Keulen: “Iedereen heeft een paspoort of id-kaart nodig, maar we lezen niet allemaal even gemakkelijk. Met deze stappen willen wij beter aansluiten op het publiek en de dienstverlening toegankelijker en makkelijker maken voor de burger.”