Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Behoud ziekenhuis Heerlen

Raadslid Adriane Keulen: SAMEN voor behoud ziekenhuis in Heerlen??

 Redactie van ParkstadActueel  2 augustus 2023

Zorgen om het ziekenhuis. Zorgen om de zorg.  Code rood. Al vaker heb ik aangegeven dat de (toekomst van de) zorg me bezighoudt. Ik lag er nog net niet wakker van. Echter nu heeft de berichtgeving omtrent het ziekenhuis me uit de slaap gehouden. Er zijn zeer verontrustende signalen binnengekomen over het voortbestaan van het ziekenhuis in Heerlen.  U weet dat we als Heerlen deel uitmaken van Parkstad met zo’n 260.000 bewoners met een enorme zorgbehoefte. Een regio van deze omvang met veel complexe problemen en dan geen eigen ziekenhuis. Ongelooflijk. Dit mag niet.

Vanaf 2030 zou het ziekenhuis in Heerlen ontmanteld worden. Er liggen, zo heb ik begrepen vanuit de berichtgeving, een aantal scenario’s voor. Zo zou de spoedeisende hulp (SEH), de intensive care en het beddenhuis (opnames) van Heerlen naar de locatie in Geleen worden verplaatst. Dit is een van de 2 voorgenomen plannen die de Raad van Bestuur van Zuyderland eind augustus gaat presenteren. Ik wacht met spanning op de concrete berichtgeving.

Een terechte storm van verontwaardiging en boosheid raast nu over de regio. Nu ik zelf werkzaam ben binnen de zorg, voel ik me des te meer geraakt. Het is onthutsend nieuws. Iedereen kent wel de verhalen uit de privésituatie waarbij er grote problemen zijn over bereikbaarheid en beschikbaarheid van de (acute) zorg. In mijn werk zie ik nu dagelijks hoe hard we de zorg nodig hebben.

Inmiddels is er een gezamenlijke beweging tot stand gekomen. Een verbinding, een alliantie over de politieke partijen en de gemeentes heen. Zo hoort het. Dit is noodzakelijk. We moeten nu onze krachten bundelen voor behoud van het ziekenhuis! Op 23 september vindt er een grote manifestatie plaats in Heerlen. Exacte locatie en tijd worden nog bekendgemaakt. Voor deze dag zou ook de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dhr. Kuipers worden uitgenodigd. Hij krijgt uit de regio een petitie aangeboden. Deze petitie staat sinds zondag 30 juli online. Ter informatie: een petitie is een verzoekschrift van een groep burgers om aan te geven dat er echt actie ondernomen moet worden. Wegkijken is geen optie. Inmiddels – tijdens het schrijven van dit stuk op maandag 31 juli – zijn er al meer dan 10.000 handtekeningen op deze petitie gezet. Dat doet goed. We moeten echt gezamenlijk een vuist maken.

Kijk op www.behoudziekenhuisparkstad.nl en zet ook uw handtekening!

Hopelijk zie ik u allen, beste inwoners van Parkstad, op 23 september op de grote protestmars.

Foto: gemeente Heerlen

Comments are closed.