Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Opening Raadhuis tijdens Cultura Nova

PERSBERICHT

Officiële opening Raadhuis tijdens openingsweekend Cultura Nova

Hand in hand met een Peutz-monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het gerenoveerde Raadhuis en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen. Tijdens het openingsweekend van Cultura Nova worden de beide gebouwen officieel geopend door wethouder Casper Gelderblom. Deze opening vieren we met verschillende evenementen. Het gerenoveerde Raadhuis is ook onderdeel van het openingsspektakel van Cultura Nova op 25 augustus. Deze start op het Burgemeester van Grunsvenplein na het openlucht spektakel TAWA door Gratte Ciel, waarna Mécanique Vivante het publiek in een parade meeneemt naar het Raadshuisplein.

Siamese tweeling
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Frits Peutz het Raadhuis van Heerlen, dat opgeleverd werd als symbool van bevrijding en wederopbouw. In 1948 werd het gebouw officieel geopend door de toenmalige kroonprinses Juliana. 75 jaar later is het gerestaureerd en als een Siamese tweeling verbonden aan het nieuwe Stadskantoor van architect Francine Houben van Mecanoo.

“Het Raadhuis heeft, met het nieuwe Stadskantoor naast zich, een nieuw leven gekregen. De twee gebouwen samen symboliseren de vernieuwing en vooruitgang in onze stad. Onze stad die zich steeds opnieuw uitvindt. Het Raadhuis en het Stadskantoor laten zien: in Heerlen heerst een nieuw elan en is de verbeelding aan de macht”, aldus Casper Gelderblom.


Expositie, boek en rondleidingen

Vormgever Marcel van der Heyden en schrijver/journalist Emile Hollman presenteren vanaf zaterdag 26 augustus een tentoonstelling en een boek over Frits Peutz, de architect die een grote rol speelde in de vormgeving van Heerlen. Het boek en de expositie geven aan de hand van foto’s, tekeningen en interviews inzicht in de betekenis van Peutz voor Heerlen. Daarnaast opent SCHUNCK in de hal van het een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg. Tot slot worden vanaf maandag 28 augustus dagelijks rondleidingen gegeven door beide gebouwen van de gemeente Heerlen.

In gesprek met Francine Houben

In tegenstelling tot het Raadhuis, komt het Stadskantoor nog maar net kijken. Architect Francine Houben staat aan het begin van dit ‘nieuwe leven’. Zij heeft met haar bureau Mecanoo een gebouw met een heel open karakter ontworpen. Houben zal op zondag 27 augustus een lezing geven over de complementaire betekenis van het Raadhuis en de Stadskantoor voor de beweging die Heerlen doormaakt. Houben kijkt uit naar de opening: “Heerlen heeft met het Raadhuis van Peutz een icoon dat de stad verdient. De verbinding met het nieuwe Stadskantoor illustreert de veelbelovende beweging die de stad doormaakt naar nieuwe energie. Ik ben er trots op dat ik aan die beweging een bijdrage heb mogen leveren.” In haar lezing over onder meer het ontwerpproces, het nieuwe werkmodel en de verbinding van oud en nieuw licht architect Francine Houben van Mecanoo haar visie toe. Aansluitend is een debat over traditie, moderniteit en toekomstgerichtheid. Aanmelden voor deze activiteit kan via schunck.nl


Meer informatie over alle festiviteiten is te vinden op de website van gemeente Heerlen.

Comments are closed.