Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Heerlen streeft naar meer balans tussen vrouwen en mannen in straatnamen

PERSBERICHT

‘Amakapassage’ en ‘Ada Lovelaceweg’: Heerlen streeft naar meer balans tussen vrouwen en mannen in straatnamen


Het college van B&W streeft naar een betere balans tussen mannen en vrouwen bij de naamgeving van straten en pleinen. Bij het toewijzen van twee nieuwe straatnamen kiest het college daarom bewust voor vrouwennamen. 

“Met de namen die we aan onze straten en pleinen geven, vertellen we een verhaal over wie we als stad waren, zijn, en willen worden. In dat verhaal willen we een betere balans tussen vrouwelijke en mannelijke naamgevers. Te beginnen met de Amakapassage en Ada Lovelaceweg,” aldus wethouder Casper Gelderblom.   

Amaka

In het Romeins Kwartier krijgt het straatje tussen het nieuwe Stadskantoor en het Raadhuis de naam “Amakapassage”. Amaka is de oudst bekende vrouwelijke inwoner van Heerlen (in de Romeinse tijd Coriovallum geheten). Voor haar maakte de pottenbakker Lucius in de 2e eeuw na Chr. zijn beroemde vaasje, dat nog altijd in het Thermenmuseum te bewonderen is.

Ada Lovelaceweg

De nu nog naamloze straat aan de achterzijde van de Brightlands Smart Services Campus gaat “Ada Lovelaceweg” heten. Met een eigen adres wordt de parkeergarage van de Campus beter vindbaar. Ada Lovelace (1815-1852) is bekend om haar beschrijving van een vroege mechanische computer. Zij zag al vroeg in dat computers in staat zouden zijn om meer dan enkel berekeningen te doen, terwijl anderen slechts geïnteresseerd waren in de rekenkundige capaciteiten van het apparaat.

Comments are closed.