Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Tijdelijke groene, speelse inrichting Raadhuisplein

Het Raadhuisplein in Heerlen wordt binnenkort omgetoverd tot ‘Park Romana’, een groene oase in het centrum waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, kunnen spelen en plezier hebben. Het plein wordt – als voorloper op de definitieve inrichting – voor een jaar ingericht met bomen, struiken, speelse elementen en verlichting. Na de tijdelijkheid worden alle materialen en het groen hergebruikt.

Bruisend middelpunt

Zowel het stadskantoor als het Raadhuis zijn op stijlvolle en gedetailleerde manier gerenoveerd en vormen nu het bruisende middelpunt van de stad.
In september 2024 start de definitieve herinrichting van het plein. Tot die tijd laat de gemeente het plein er niet onaantrekkelijk bij liggen. Het plein wordt daarom een fijne, frivole plek voor jong en oud. Een paradijselijke plek met bomen en struiken, sfeervolle verlichting en een zandcirkel voor kinderen. Om het plein nog speelser te maken, worden er ook schommels of andere eenvoudige speelse ingrepen geplaatst. Het plein blijft daarbij goed toegankelijk dankzij paden met klinkerverharding

Archeologisch onderzoek

Vanaf april 2024 vindt er op het plein ook archeologisch onderzoek plaats. Dat onderzoek vindt ook in de groene omgeving plaats. Geïnteresseerden kunnen vanaf de bankjes meekijken met de werkzaamheden. Heel Heerlen graaft in het groen dus.

Aantrekkelijke omgeving

Wethouder centrumontwikkeling Jordy Clemens: “Wij geloven in de kracht van experimenten en creativiteit. Om in de periode naar een definitieve herin-richting, toch een aantrekkelijke en hoogwaardige omgeving te bieden aan de inwoners van Heerlen, transformeren we het plein tot een groene oase waar levendigheid, ontmoeting, beleving en frivoliteit samenkomen. Het tijdelijk ontwerp is zo opgezet dat de materialen en groen niet verloren gaan, maar na afloop worden hergebruikt.”

Samen maken we het centrum

De herinrichting van het Raadhuisplein is onderdeel van de aanpak ‘Samen maken we de Stad’, waarbij wordt ingezet op een schoner, levendiger en bekender centrum. Het centrum van Heerlen is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk en bovendien centrumstad voor de regio Parkstad. Hierbij werkt de gemeente Heerlen samen met het Ministerie van BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad Limburg. Samen met hen, én met bewoners, ondernemers, bezoekers, bedrijven, organisaties etc. maken ze de stad.

Comments are closed.