Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Expeditie Groeves

PERSBERICHT

Ga mee op ontdekkingsreis tijdens Expeditie Groeves!

Rennen, fietsen of wandelen in een betoverend gebied? Dat kan in Heerlen! Lange tijd was dit uniek stukje Parkstad niet toegankelijk en daardoor onbekend, maar daar komt nu verandering in! Tijdens het event Expeditie Groeves wordt de nieuwe fiets- en wandelroute Rondje Groeves langs de groeves van Heerlen geopend, net als het natuurgebied bij de Zuidplas in de Sibelco-groeve. Op zaterdag 10 juni ontdek je dit unieke stukje als nooit tevoren. Met een prachtig gratis programma voor jong en oud.

Er zijn diverse activiteiten zoals de Rondje Groeves Kidsrun en een Rondje Groeves van 5 km en 10 km run die dwars door de heide en het groevegebied gaan. Maar je kunt ook een mountainbike clinic volgen. Als je altijd al meer hebt willen weten over de geologie van Limburg en hoe groeves worden gebruikt, dan is dit je kans. Er zijn experts aanwezig die je alles kunnen vertellen over de geschiedenis, de flora en fauna en de toekomst van dit bijzondere gebied. Natuurmonumenten neemt je mee op een heuse Expeditie door het natuurgebied bij de Zuidplas. Sibelco, Visvijver Bruinkoolweg en Hindetuin hebben open huis zodat je ook daar een kijkje kunt nemen.

Wethouder Marco Peters: “De regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Het project Rondje Groeves is een initiatief dat tot doel heeft om het groevengebied beter toegankelijk te maken voor fietsers en wandelaars. Om bezoekers – jong en oud – te verrassen en een glimlach op hun gezicht te toveren terwijl ze genieten van de mooie omgeving. Vanaf nu kan dat. Je kunt je laten meevoeren langs 8 indrukwekkende rust- en uitkijkpunten, de mooie natuur en je komt meer te weten over de grondstoffen onder je voeten. De route is 8 km en geeft je onderweg alle gelegenheid om stil te staan bij de hoogtepunten van de tocht. Met Rondje Groeves brengen we in samenwerking met onze partners de groeves weer tot leven in onze stad en maakt dit stukje Heerlen een plek in de natuur waar je wil zijn!” Programmadirecteur Heerlen-Noord Ron Meyer vult aan: “We hebben echt een aantal fantastische plekken in Heerlen en het groevegebied is daar zeker één van. Deze natuur met zoveel potentie mag nog veel meer gezien worden.”

Programma

Op 10 juni vindt ‘Expeditie Groeves’ plaats. Het hele gebied rond de Brunssummerheide staat in het teken van deze ontdekkingsreis. Van 11.00 tot 17.00 uur kun je deelnemen aan een prachtig programma voor jong en oud! Gratis toegankelijk. Te veel om op te noemen, daarom lichten we een aantal hoogtepunten uit:


Kidsrun, 5 km en 10 km run:

Tijdens de Kids Run kun je kiezen uit 500 meter, 1 km of 2 km en loop je een deel van het echte Rondje Groeves. De 5 km en 10 km zijn een pittig Rondje Groeves, die dwars door de heide en het groevegebied gaan.

Start 10 km: 11.00 uur
Start 5 km: 11.15 uur

Start kidsrun: 11.30 uur
(Aanmelden via www.heerlen-noord.nl/expeditie-groeves/)

Mountainbike clinic:
Houd jij wel van een uitdaging? Stap tijdens deze clinic op je MTB en duik Rondje Groeves in. Kom met ons mee, ervaar de enorme aantrekkingskracht van een mountainbike midden in de natuur en leer tips & trics om je MTB onder controle te krijgen. (Wel zelf je fiets meenemen.)

Om 14.00 uur en 15.30 uur (aanmelden via www.heerlen-noord.nl/expeditie-groeves/)

Geocache:
Wil jij op zoek naar een schat in een bijzondere omgeving? In Rondje Groeves is heel wat te ontdekken! Er is een speciale speurtocht uitgestippeld om bij de groeveschat te komen. Ga jij mee op moderne schattenjacht?

Om 15.00 uur (aanmelden via www.heerlen-noord.nl/expeditie-groeves/)


Wandel- en fietsroute Rondje Groeves:
Ontdek een uniek stukje Parkstad tijdens deze 8 km lange wandel- of fietsroute! Laat je meevoeren langs 8 indrukwekkende rust- en uitkijkpunten in mooie natuur en kom meer te weten over de grondstoffen onder je voeten. Van 11.00 uur tot 17.00 uur. Aanmelden niet nodig.

Expeditie Groeves wordt georganiseerd door Gemeente Heerlen, het Nationaal Programma Heerlen-Noord, Heel Heerlen Beweegt, Natuurmonumenten, Visit Zuid-Limburg en IBA Parkstad.

Praktische informatie

Neem de juiste schoenen mee om te wandelen of hardlopen.

Kom je met de fiets? Ga dan naar de Heideveldweg, Heerlen en fiets de straat door tot je bij Expeditie Groeves uitkomt. Kom je met de auto? Rij naar Tiegelstraat 1, Heerlen en dan kun je parkeren op het terrein van Sibelco.

Alle rondleidingen en workshops starten bij de Transportband, aan het einde van de Koolkoelweg.Rondje groeves

Rondje Groeves is een sleutelproject van de Internationale BauAusstellung (IBA). Daarbij gaat het om een vernieuwend bouwkundig project, om de (economische) structuur van Parkstad te versterken. Met dit project komt de doelstelling van IBA om een vliegwiel te zijn ruimschoots naar voren. Het project verbindt en versterkt de relatie stad en landschap, ontsluit onbekende locaties en draagt duurzaam bij aan de toeristisch economische structuur. Projectpartners zijn Gemeente Heerlen, Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad en Natuurmonumenten. Ook private partijen als Sibelco en Beaujean/Quaedvlieg zijn betrokken. Het project laat de potentie van het gebied zien en opent de deur voor een nieuw stuk landschap dat ongekend is.

Rondje groeves kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Parkstadroute. Op die manier is het ook gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes te bereiken.

Comments are closed.