Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Mantelzorgtest

Mantelzorgtest geeft inzicht in hulp

De mantelzorgtest van de gemeente Heerlen staat sinds 10 november online. Mantelzorgers die de test doen, zien direct op welke terreinen ze de meeste ondersteuning bieden en hoe zwaar dat voor hen weegt. Aansluitend krijgen ze informatie en tips waar ze de juiste hulp kunnen krijgen in hun eigen buurt.

Nederland telt ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Hun werk en inzet zijn van onschatbare waarde. Ze koken, wassen, strijken, doen de administratie, spelen taxi, en ondersteunen familieleden, buren of vrienden. En soms ook nog meerdere keren per dag. Veel mantelzorgers hebben daarnaast nog een baan en/of gezin. Daarom voelt bijna tien procent van de mantelzorgers zich zwaar belast.

Veel waardering

Wethouder Marco Peters van Ouderenbeleid: ”Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg voor hun naasten. Daar heb ik veel waardering voor. Daarom ben ik blij dat we onze mantelzorgers met het beschikbaar stellen van deze test kunnen ondersteunen. En dat ze na het invullen ervan weten dat er hulp is op het moment dat ze het nodig hebben”.

Goed voor jezelf zorgen

Wethouder Arlette Vrusch van Zorg: ‘’Mantelzorg is uitermate belangrijk. Maar vaak wordt de druk onderschat, ook door mantelzorgers zelf. Vaak vinden zij het vanzelfsprekend om voor een zieke partner of familielid te zorgen. Toch moeten mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint met je bewust te worden van al het werk dat je verzet als mantelzorger”.

Tijd en moeite

Bij de start van de test kunnen mantelzorgers aangeven welke rol of rollen ze vervullen: huishoudhulp, regelaar, chauffeur, verzorger, boekhouder enzovoort. Daarna kunnen ze van al die taken aangeven hoeveel moeite hen dat kost, hoeveel tijd ze eraan besteden en welke andere verplichtingen ze nog meer hebben.

Resultaat

Na het invullen van de test ontvangen ze het resultaat via mail. Ook kunnen ze direct doorklikken naar het steunpunt voor mantelzorgers, welzijnsorganisatie Alcander en andere professionele hulpverleners.

Kijk voor de mantelzorgtest Heerlen op https://heerlen.mantelzorgtest.nl/

Comments are closed.