Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Graafweekend in september

PERSBERICHT

Een voorproefje op het graafweekend in september

Scholieren Catharinaschool, werknemers van APG en community members van de Brightlands Smart Services Campus graven naar verleden met Heel Heerlen Graaft

Op 30 augustus worden op twee plekken in Heerlen opgravingen gedaan als voorproefje op het graafweekend in september. Leerlingen van de Catharinaschool gaan samen met medewerkers van APG en community members van Brightlands Smart Services Campus bij hun eigen school en in de Ingenieur Dingertuin op zoek naar vondsten uit Romeins Heerlen. Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding van archeologen.

Archeologische opgravingen

Voor het eerst krijgen leerlingen, medewerkers en community members van de drie partijen de kans om zelf te graven naar het verleden dat recht onder hun voeten verborgen ligt. De school en werkplek waar ze iedere dag zijn wordt op 30 augustus omgetoverd tot archeologisch onderzoeksgebied. Hoe zag deze plek er 2000 jaar geleden uit? Onder begeleiding van archeologen gaan ze op zoek naar antwoorden en resten uit die tijd. Een unieke kans om niet alleen bij een echte archeologische opgraving aanwezig te zijn, maar ook nog zelf mee te helpen en het verleden van hun eigen stad en omgeving te leren kennen.

Wethouder Erfgoed Jordy Clemens kijkt uit naar de ervaringen en uitkomsten van de opgravingen: “Vooral kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig naar het verleden en zeker over de plek waar ze vandaan komen. Zelf zoeken naar de puzzelstukjes uit die tijd maakt dit nóg interessanter en is voor iedereen echt een unieke ervaring. Ik weet zeker dat ze met een grote glimlach, een hoop verhalen en mooie ervaring rijker deze bijzondere dag afsluiten.’’

Unieke belevenis
Naast de school dragen ook verschillende organisaties in Heerlen het project  een warm hart toe. Het kantoor van APG en de Brightlands Smart Services Campus liggen beiden in de Ingenieur Dingertuin in Heerlen. De uitgelezen plek om de oude Romeinse stad te ontdekken. Eerder zijn hier al veelbelovende vondsten gedaan.

Directeur Digital Office Ollivier Trouw van APG, stak namelijk al tijdens de kick-off van Heel Heerlen Graaft de eerste schop in de grond van de Ingenieur Dingertuin. De eerste vondsten waren veelbelovend. Ollivier: “Als pensioenuitvoeringsorganisatie hechten we niet alleen waarde aan financieel rendement, maar ook aan onze bijdrage aan de samenleving. In de kern gaat pensioen immers over mensen en over hoe we samenleven. Dit initiatief versterkt onze binding met de regio en geeft medewerkers een unieke kans om samen met de kinderen van de Catharinaschool in ‘onze’ tuin als archeoloog aan de slag te gaan. We leren van het verleden, waardoor we het heden kunnen begrijpen en de toekomst nog beter kunnen vormgeven.”

Verbinding verleden, heden en toekomst
De Brightlands Smart Services Campus is een innovatieve campus met een actieve community van ondernemers, studenten en onderzoekers die samen nieuwe slimme digitale diensten ontwikkelen met het doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Op 30 augustus wordt er op de plek waar gewerkt wordt aan innovaties en vooruitstrevende ontwikkelingen voor de toekomst een mooie verbinding gelegd tussen dat rijke verleden en het bruisende heden.  

——————————————————————————–

Noot voor de redactie:

Programma
Locatie 1: Catharinaschool

Locatie 2: Ingenieur Dingertuin

9u tot 12u:

  • 2 groepen VSO onderwijs – 2 putjes Ingenieur Dingertuin –
  • 1 SO groep Catharinaschool – 1 putje Catharinaschool + 1 putje Ingenieur Dingertuin
  • Personeel APG – 1 putje Ingenieur Dingertuin

12u:

  • Alle leerlingen naar Thermenmuseum. Einde activiteit voor de schoolklassen

13u-17u:

  • Groep APG en Brightlands Smart Services Campus – 3 putjes Ingenieur Dingertuin en 1 putje in de Catharinaschool

Comments are closed.