Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Leegstaand Arcusgebouw wordt groen wooncomplex

Leegstaand Arcusgebouw in Heerlen wordt groen wooncomplex met vijftig appartementen, invulling Leger des Heils nog onduidelijk

Een impressie van hoe het Arcus-gebouw er na de verbouwing gaat uitzien. — © LoftVastgoed Heerlen – 

Het voormalige gebouw van Arcus College aan de Willemstraat in Heerlen is verkocht en wordt verbouwd tot vijftig woningen. De nieuwe eigenaar zoekt nog een invulling voor de oude plek van de dag- en nachtopvang.

Loft Vastgoed uit Eindhoven is de nieuwe eigenaar van het gebouw in de bocht van de Klompstraat-Willemstraat. Het bedrijf was nog niet eerder actief in Heerlen. „We zien dat er heel veel gebeurt in Heerlen-Centrum, dat er mooie kwaliteitsimpulsen worden gegeven”, zegt Gé Peters, planontwikkelaar van Loft Vastgoed.

Het bedrijf heeft zich niet laten leiden door het negatieve imago dat Heerlen soms nog heeft. Peters: „In dat opzicht is het fijn als je een buitenstaander bent en niet de emotie vanuit de stad hoeft te delen. Bovendien is er overal een tekort aan woningen, dus ik denk dat onze toevoeging absoluut kans van slagen heeft, zeker vanwege de nabijheid van het centrum en het station.”

Het schoolgebouw staat leeg sinds Arcus College met zijn horecaopleiding zo’n acht jaar geleden naar de nieuwbouw aan de Valkenburgerweg is verhuisd. Alleen de begane grond is nog gevuld met Fair Play en tapasrestaurant Carpe Diem, die beide nog een huurcontract voor enkele jaren hebben. Parkeergarage de Klomp die aan het gebouw vastzit blijft in handen van Q-Park.

Het lege schoolgebouw in de bocht van de Willemstraat-Klompstraat.  — © De Limburger

De meest beladen ruimte in het gebouw is die waar de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils tot aan de verhuizing naar de Gasthuisstraat was gevestigd. Peters: „Voor die ruimte zoeken we nieuwe invulling. Daar is nog niets concreet over. Het moet een nuttige functie worden die de stad kan dragen, iets dat beter is dan de dooie hoek die het nu is.”

De bovenverdiepingen worden omgebouwd tot vijfenveertig à vijftig huurwoningen. Peters: „We willen vooral de doelgroep bedienen die altijd tussen wal en schip belandt, zoals starters en werkenden die nog niet in staat zijn een eigen woning te kopen, maar niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen.”

Voormalig klaslokalen van Arcus zullen daarom veranderen in woningen. Op het dak, waar de technische installatie van het gebouw zit, wordt een extra bouwlaag met woningen toegevoegd. Het dakterras wordt een gezamenlijke ruimte, die net als het dak een groene invulling krijgt. Peters verwacht dat Loft Vastgoed eind volgend jaar kan starten met de bouw.

De vorige eigenaar VOC Vastgoed heeft voor dit pand vier jaar geleden ook al woningbouwplannen opgesteld. „Wij wilden er shortstayappartementen van maken met maximaal een tot twee jaar bewoning en dus veel doorstroming. Volgens de gemeente en IBA was de locatie toen geen prioriteit. We hebben er dan ook verder geen energie in gestoken. We zijn verheugd dat Loft Vastgoed het nu weer oppakt”, zegt Miriam Jongen van VOC.

Lees ook: Nieuwe invulling voor voormalige Heerlense horecavakschool

Comments are closed.