Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Ruimere terrassen op Pancratiusplein in Heerlen mogen een jaar langer blijven staan

Het centrale gedeelte van het Pancratiusplein mocht vorig jaar gebruikt worden voor terrassen. Die regel is met een jaar verlengd.Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het is nog even afwachten wanneer de horeca in Heerlen weer zijn deuren mag openen, maar als dat gebeurt zijn de maatregelen die het makkelijker maken terrassen op te bouwen langer geldig. Dat betekent dat onder meer de ruimere opzet van de terrassen op het Pancratiusplein mag blijven staan.

Het college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag de regels voor de gewijzigde opzet van terrassen te verlengen. Die zouden per 1 april aflopen, maar zijn nu met een jaar tot 1 april 2022 verlengd.

Positieve uitstraling

De ruimere opzet van de terrassen voor restaurants en cafés vorig jaar is goed bevallen, vertelt wethouder Martin de Beer (Economie, VVD/D66). „Die geluiden hebben we zowel van ondernemers als hun klanten gehoord. Met name op het centrale Pancratiusplein had het een positieve uitstraling voor de stad.”

Lees ook: Heerlense horecaondernemers maken ‘corona-indeling’ voor het Pancratiusplein

De gemeente besloot vorig jaar toen horecabedrijven na de eerste lockdown weer hun deuren mochten openen om ruimere terrassen toe te staan. Dat leidde ertoe dat restauranthouders en kasteleins hun terrassen ook op het centrale deel van het Pancratiusplein mochten neerzetten.

Foto: Bas Quaedvlieg

Daarbij werd er rekening mee gehouden dat er toegangswegen voor hulpdiensten beschikbaar bleven en dat de Pancratiuskerk goed bereikbaar bleef. Van de mogelijkheid de terrassen ruimer op te zetten werd veel gebruikgemaakt. Het plein kreeg er een Zuid-Europese uitstraling door.

Winterterrassen

Naast de verlenging van de regels die ruimere terrassen mogelijk maken hebben burgemeester en wethouders ook besloten om de soepelere regels voor het plaatsen van overkappingen over een terras of terrasschermen te plaatsen. Deze gelden nu ook tot 1 april volgend jaar. Die regels werden vorig jaar aangepast om horecaondernemers de mogelijkheid te geven beschutte winterterrassen in te richten, maar doordat de maatregelen de hele winter bleven gelden kon daar geen gebruik van gemaakt worden.

Lees ook: Heerlen staat kasteleins en restauranthouders toe om beschutte ‘winterterrassen’ in te richten

Gezien de positieve ervaringen met de ruimere terrassen van vorig jaar heeft de gemeente eraan gedacht de nieuwe indeling van het Pancratiusplein definitief te maken. Toch vindt de gemeente het daarvoor nog te vroeg. „Het is vorig jaar goed bevallen, maar dat was in een tijd waardoor er door de coronamaatregelen geen evenementen op het plein konden plaatsvinden”, zegt De Beer.

Permanent

„Voordat we er een besluit over gaan nemen of we dit permanent gaan maken, willen we eerst een tijd na corona kijken hoe het bevalt, in combinatie met evenementen. En dan moeten we nog met de horecaondernemers gaan praten over een gezamenlijke en uniforme invulling. Die ondernemers staat het water aan de lippen, dus vind ik het prematuur om daar nu al te praten.”

Lees ook: Gemeente Heerlen bekijkt of grotere terrassen op Pancratiusplein ook na coronacrisis kunnen

Comments are closed.