Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Heel Heerlen Graaft

PERSBERICHT

Archeologisch onderzoek met inwoners van Heerlen

Heel Heerlen Graaft: op zoek naar resten uit Romeins verleden

Jarenlang onderzoek heeft heel wat informatie opgeleverd over de Romeinse stad Coriovallum. Toch is een groot deel nog niet onderzocht en blijven vele vragen onbeantwoord. Onder de straten, huizen en tuinen bevindt zich informatie die bijdraagt aan de kennis over Romeins Heerlen. Samen met inwoners gaan we op zoek naar resten uit de Romeinse stad. Op 18 juni vindt de kick-off van het project Heel Heerlen Graaft plaats, gevolgd door de grote graafdagen op 9 en 10 september.

Bijzonder onderzoek

Voor het eerst in Nederland wordt er op deze schaal samen met inwoners een archeologisch onderzoek uitgevoerd in een stad; een unieke kans om inwoners van Heerlen actief te verbinden met de geschiedenis van hun stad. Bijkomend voordeel is dat deelnemers leren over archeologie en hoe archeologen te werk gaan. Door een uniek samenspel van inwoners en professionals worden wellicht nieuwe Romeinse verhalen ontdekt in de tuinen en op openbare plekken rondom het Thermenmuseum, dus in het Romeins kwartier van Heerlen. Voor het meerjarig onderzoeksproject Constructing the Limes, nauw betrokken bij Heel Heerlen Graaft, geven de proefputjes nieuwe inzichten in de bodem van Heerlen en daarmee in het verleden van zo’n 2000 jaar.

Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar de start van het project: ’Archeologisch onderzoek levert ons steeds nieuwe kennis en nieuwe verhalen over ons verleden op. Door nu samen met Heerlenaren die verhalen te schrijven werken we aan een beter beeld van Heerlen in de Romeinse tijd en zorgen we voor samenhang, identiteit en trots in het nu.’

Uitgebreid programma

Op 9 en 10 september 2023 vinden de Grote Graafdagen van Heel Heerlen Graaft plaats. Daarvoor zoekt de gemeente Heerlen 25 tuinen en 150 vrijwilligers, die willen graven in hun tuin of vondsten willen reinigen. Maar archeoloog word je niet zomaar. Wat de participanten allemaal moeten weten wordt duidelijk door middel van verschillende activiteiten die vanaf 18 juni georganiseerd worden.

SedaDNA voor het eerst op grote schaal in Nederland

Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers voor mensen in die tijd opsporen.

Samenwerking

Dit project is een samenwerking van de gemeente Heerlen, Constructing the Limes, NWO, het Thermenmuseum, Restaura en De Vondst, LGOG en talloze vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie op www.heerlen.nl/heelheerlengraaft.

Comments are closed.