Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Fiedel van der Hijden ontvangt zilveren erepenning

Het college van Heerlen heeft besloten een zilveren erepenning uit te reiken aan Fiedel van der Hijden. Deze ontvangt hij op 26 augustus 2022 van de gemeente Heerlen. Zijn sleutelrol in de Heerlense cultuursector is de aanleiding voor deze huldiging.

Fiedel van der Hijden stopt na 32 jaar bij Cultura Nova. De initiatiefnemer en artistiek leider van het beeldend theaterfestival in en rond Heerlen vindt het tijd om plaats te maken voor jongere mensen. Hij vertrekt per 1 oktober. Ondanks dat hij Cultura Nova los gaat laten blijft hij wel betrokken bij de cultuursector in Heerlen.

Culturele inspirator

Naast het belangrijke succes van Cultura Nova, waar Fiedel in 1991 initiator van was, heeft Fiedel de Heerlense cultuur op meerdere manieren naar een hoger niveau weten te tillen. Er zijn tal van evenementen waarbij Fiedel initiator, inspirator en/of organisator was. Denk bijvoorbeeld aan de culturele opening van het WK Wielrennen, Dansfestival Heerlen, Kinderboekenweek, Performancefestivals, literatuuravonden, culturele cafés en verschillende exposities waaronder de tentoonstelling van fotograaf Ed van der Elsken. In het verleden programmeerde hij ook muziek, theater, dans, jeugdvoorstellingen en exposities bij Stadsschouwburg Heerlen (Parkstad Limburg Theaters). En in 2013 was Fiedel initiator van de stichting Street Art, waarmee een groot aantal imposante Murals zijn gerealiseerd in Heerlen.

Gemeentelijke onderscheidingen

De gemeente Heerlen kent een aantal gemeentelijke onderscheidingen. Het gaat om de toekenning ‘Bijzondere Heerlenaar’, de erepenning in zilver of het ereburgerschap. De zilveren erepenning werd voor het laatst uitgereikt in april 2022, namelijk aan de Heerlense handbiker Mitch Valize.

Comments are closed.