De toegang tot het voetgangersgebied van Heerlen verandert vanaf 3 oktober 2022. De rood-witte paaltjes die nu nog de toegang versperren, worden vervangen door camera’s. Die bekijken de kentekens van voertuigen die het voetgangersgebied inrijden. Staat een kenteken niet geregistreerd, dan krijgt de eigenaar van het voertuig een boete. Eigenaren van voertuigen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen een (tijdelijke) ontheffing aanvragen, waarmee ze toch de binnenstad kunnen inrijden.
Hoe werkt het precies?
Het voetgangersgebied is elke dag tussen 7:30 en 12:00 uur (venstertijden) voor iedereen toegankelijk. Wilt u buiten deze tijd met een gemotoriseerd voertuig (auto’s, motoren, scooters, snorfietsen) het stadscentrum inrijden? Dan moet u een ontheffing aanvragen. Daarbij wordt het kenteken van uw voertuig geregistreerd en opgenomen in een landelijke database. Rijdt u de stad in? Dan maakt de camera een foto van uw kenteken. Het systeem achter de camera controleert of het kenteken staat geregistreerd. Is dat het geval? Dan gebeurt er niets. Is het kenteken niet geregistreerd? Dan krijgt de eigenaar een boete.
Waarschuwing
Rijdt u ná 14 november a.s. de eerste keer zonder ontheffing langs een camera? Dan krijgt u nog geen boete, maar een waarschuwing. Pas bij de tweede keer inrijden zonder ontheffing, volgt een boete. Deze regeling geldt tot 1 januari 2023. Na die datum krijgt u al een boete bij de eerste keer inrijden zonder ontheffing.
Tegelijk met deze brief ontvangt u een plattegrond van het centrum. Daarop kunt u zien, waar de camera’s precies staan.
Automatische zakpalen
Het deel van het voetgangersgebied rond het Pancratiusplein is afgesloten met automatische zakpalen (bollards). Deze worden nu met een pasje bediend. Ook op deze plaatsen komen camera’s die kentekens scannen en vergelijken met de database. Is voor het kenteken een ontheffing verleend, dan zakt de paal vanzelf. Is het kenteken niet bekend, dan mag het voertuig niet door.
Oude pas inleveren
Vanaf 14 november komt het oude systeem met de toegangspassen te vervallen. Heeft u nog een pasje waarmee u de automatische zakpalen kunt bedienen? Vanaf 14 november kunt u deze niet meer gebruiken. Met het bijgevoegde ‘innamebewijs’ kunt u de borg terugkrijgen die u daarvoor heeft betaald. Daarvoor kunt u, zonder afspraak, terecht bij de publieksbalie in het stadskantoor aan de Geleenstraat.
Wat betekent dit voor u als ondernemer?
- Dat u zelf een ontheffing moet aanvragen voor het voertuig waarmee u het voetgangersgebied buiten de dagelijkse venstertijden wilt inrijden.
- Dat u uw leveranciers moet laten weten dat ze een ontheffing moeten aanvragen; ze kunnen het kenteken ook aan u doorgeven, zodat u de ontheffing voor hen aanvraagt.
- Dat u wijzigingen van kentekens heel gemakkelijk zelf digitaal kunt aanvragen.
- Dat u tijdelijke ontheffingen heel gemakkelijk digitaal kunt aanvragen. Bijvoorbeeld als u een evenement organiseert.
Iedereen moet een ontheffing aanvragen
Voor het nieuwe systeem moet iedereen die buiten de dagelijkse venstertijden het voetgangersgebied wil inrijden, een ontheffing aanvragen. Dat kan vanaf 3 oktober rechtstreeks via https://parkeren.heerlen.nl.
Op www.heerlen.nl/ontheffing-inrijden-voetgangersgebied staat meer uitleg over dit onderwerp. Bijvoorbeeld aan welke voorwaarden u moet voldoen om voor een ontheffing in aanmerking te komen. Het is namelijk niet zo dat u als pashouder in de nieuwe situatie automatisch recht op toegang behoudt.
Mensen die al een ontheffing hebben, moeten voor het nieuwe systeem ook een nieuwe ontheffing aanvragen. Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan krijgt u automatisch een ontheffing die geldig is tot en met 31 december 2023.
Hulp nodig?
We realiseren ons dat deze nieuwe manier van aanvragen wennen is en niet voor iedereen even gemakkelijk.
Komt u er niet uit? Stuur dan een mail naar kentekentoegang@heerlen.nl. Of neem contact met de heer J. van Daal, telefoon 045 5604664.
Via www.heerlen.nl/afspraak kunt u een afspraak maken voor het spreekuur parkeren op dinsdagochtend.
Met vriendelijke groeten,
Marco Peters
Wethouder Beheer en Onderhoud, Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Ouderenbeleid

Om burgers te helpen wordt er een fysiek infopunt ingericht in het stadskantoor op de 1e verdieping (boven aan de trap), ingang Geleenstraat, Burgerzaken waar iedereen extra info kan inwinnen en waar de gemeente de mensen die niet in staat zijn wegwijs te worden in de digitale omgeving “live” kunnen helpen. Dit gaat de gemeente doen de komende 4 dinsdagen, vanaf 25 oktober 4 weken lang, vooralsnog tot en met 15 november. Iedereen kan binnenlopen zonder afspraak.