Stichting Bewonersraad Rotating Header Image

Gemeente koopt kopgebouwen

Groen park op Promenade in centrum Heerlen stap dichterbij na aankoop van twee kopgebouwen

Het voorste kopgebouw aan de Promenade. Het gebouw links (De Plu) is inmiddels gesloopt.

Met de aanleg van het Promenadepark wil de gemeente Heerlen de binnenstad vergroenen. Ook is het streven een betere verbinding van het Parkstad Limburg Theater richting het centrum te creëren. Met de aankoop van twee van de kopgebouwen door de gemeente Heerlen zijn deze plannen een stap dichterbij gekomen.

De gemeente heeft de eerste twee kopgebouwen op de Promenade, gezien vanaf het theater Heerlen, aangekocht van vastgoedbedrijf Festina Lente BV. Het derde kopgebouw, dat ter hoogte van modezaak Berden ligt, was al eigendom van de gemeente.

Sloop

De gemeente gaat de drie kopgebouwen gefaseerd slopen. Hoe lang het gaat duren voordat de drie bouwsels verdwenen zijn, kan de gemeente nog niet zeggen. Zo is in het voorste kopgebouw een toegang naar de parkeergarage van Q-Park onder het Van Grunsvenplein gevestigd. De gemeente is met het parkeerbedrijf in gesprek over de vraag hoe de entree in de nieuwe situatie vormgegeven gaat worden.

Lees ook: Verdwijnen van kopgebouwen op Heerlense Promenade kan ruimte maken voor grote doorbraak van Theater naar Glaspaleis met Promenadepark

Ook is de vorige eigenaar Festina Lente nog op zoek naar een nieuw onderkomen voor makelaar Ruijters, dat in het voorste kopgebouw zit. „Daardoor kan ik er nu geen termijn aan verbinden, maar we willen zo snel als mogelijk van start gaan”, zegt wethouder Peter van Zutphen (Centrumontwikkeling). „Het streven is wel om de sloop te starten tijdens het expojaar van IBA Parkstad.” Dat expositiejaar begint eind augustus en duurt ruim een jaar, tot en met Cultura Nova 2022.

Vergroening

De gemeente betaalt 1.018.000 euro voor de kopgebouwen. Volgens Van Zutphen is de aankoop noodzakelijk om de doelen om het centrum te vergroenen te behalen. „We kunnen het Promanadepark alleen mooi maken als de kopgebouwen weg zijn. Daarnaast draagt de sloop ook bij aan onze ambitie om kantoorruimte uit de markt te nemen. Het gaat hier om ongeveer 850 vierkante meter.”

Zolang de drie kopgebouwen nog niet gesloopt zijn, staat de gemeente ervoor open om daar tijdelijke initiatieven in onder te brengen. Deze maand is er een ideeënloket van de gemeente gevestigd, waar inwoners hun suggesties voor de binnenstad kunnen achterlaten.

Lees ook: Heerlen richt ideeënloket voor vernieuwd Urban Bidboek in bij kopgebouw aan de Promenade

De kopgebouwen op de Promenade staan voor een groot deel leeg. Ze zijn pas na de aanleg van de Promenade in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd. Bij de aanleg van de Promenade was het principe om een ‘grote doorbraak’ te creëren, waardoor er een zichtlijn van het Glaspaleis van Schunck naar het Theater ontstond.

Zichtlijn

Die zichtlijn is bijna helemaal verdwenen, maar kan terugkeren. Als na de sloop van winkelcentrum De Plu ook drie van de vier kopgebouwen verdwijnen, is de ‘grote doorbraak’ grotendeels hersteld. Naast het Promenadepark wordt ook het naastgelegen Van Grunsvenplein vergroend. Op het Schinkel-Zuidterrein waar De Plu stond, wordt binnenkort gestart met een wooncomplex in een groene omgeving.

Het vierde kopgebouw tegen de Bongerd, waar Italiaanse lunchroom en ijssalon La Veneziana gevestigd is, komt niet in de plannen van de gemeente voor. Van Zutphen „Dit gebouw is nog goed gevuld en is geen onderdeel van het probleem.”

Comments are closed.